back to top
19.5 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

19.5 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Γαλλία: όχι στις καραμέλες που περιέχουν διοξείδιο του τιτανίου

Διαβάστε επίσης

Τον περασμένο μήνα, η Γαλλία ανακοίνωσε ότι απαγορεύει την χρήση του διοξειδίου του τιτανίου, ένα πρόσθετο που συναντάται στις ετικέτες μιας ευρείας γκάμας τροφίμων, καθώς όπως αποδείχτηκε από έρευνες μπορεί να είναι ένοχο για την εμφάνιση καρκίνου. Πιο συγκεκριμένα, η συγκεκριμένη ουσία φαίνεται να έχει επίδραση στα κύτταρα και τα ζωτικά όργανά μας και ιδιαίτερα στο πεπτικό σύστημα.

Τα νανοσωματίδια του διοξειδίου του τιτανίου μπορούν να εισέλθουν στην κυκλοφορία του αίματος και να συσσωρευτούν σε άλλα σημεία, προκαλώντας από μία απλή φλεγμονή έως ηπατική, νεφρική, καρδιακή και εγκεφαλική βλάβη. Ακόμη και καρκίνο!

Οι τεχνολογικές εξελίξεις των τελευταίων δύο δεκαετιών έχουν καταστήσει δυνατή την κατασκευή εξαιρετικά μικρών σωματιδίων, με ιδιότητες χρήσιμες στη βιομηχανία τροφίμων. Για παράδειγμα, το διοξείδιο του πυριτίου προστίθεται στα άλατα, τα μπαχαρικά και τη ζάχαρη άχνη για να βελτιώσουν τη ροή τους. Το διοξείδιο του τιτανίου, ή το TiO2, εμφανίζεται σε γλυκά, ψητά προϊόντα και σκόνες γάλακτος, συχνά ως παράγοντας λεύκανσης. Αλλά όταν το μικροσκοπικό μεταλλικό πρόσθετο χορηγήθηκε σε ποντίκια, αποδείχτηκε ότι συσσωρεύτηκε στους ιστούς του ήπατος , της σπλήνα, των νεφρών και των πνευμόνων τους, ενώ έβλαψε και την καρδιά τους. Οι επιδράσεις που έχει στην υγεία το διοξείδιο του τιτανίου παρατηρήθηκαν μάλιστα ιδιαίτερα σε νεαρά ζώα, γεγονός που προκαλεί ανησυχίες δεδομένου ότι τα παιδιά εκτίθενται ιδιαίτερα σε αυτό αφού τείνουν να τρώνε περισσότερες τσίχλες, καραμέλες και γλυκά.
Το διοξείδιο του τιτανίου (titanium dioxide ή TiO2) είναι ένα δημοφιλές πρόσθετο τροφίμων, γνωστό με τον κωδικό Ε171, το οποίο βρίσκεται επίσης και σε άλλα προϊόντα όπως είναι οι οδοντόκρεμες, τα καλλυντικά και τα αντηλιακά. Αλλά σύμφωνα με μια γαλλική έρευνα το διοξείδιο του τιτανίου μπορεί να είναι καρκινογόνο.

Πειράματα σε αρουραίους έδειξαν ότι το διοξείδιο του τιτανίου προκάλεσε προκαρκινικές αλλοιώσεις του παχέος εντέρου στο 40% των ζώων που το κατανάλωσαν. Οι αλλοιώσεις αυτές μπορούν να γίνουν σταδιακά καρκινικές. Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Scientific Reports.

Το διοξείδιο του τιτανίου αποτελείται από μικρο- και νανοσωματίδια αλλά δεν επισημαίνονται ως «νανοϋλικό», δεδομένου ότι δεν περιέχει νανοσωματίδια πάνω από το 50% (σε γενικές γραμμές περιέχει 10-40%).

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα