back to top
18.2 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

18.2 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Βρυσούλες vs εξορύξεων

Διαβάστε επίσης

Μπορεί να τις συναντήσετε ντυμένες με παραδοσιακές φορεσιές, στα Εξάρχεια, έξω από το Ηρώδειο, στην Πλατεία Συντάγματος, στο Μοναστηράκι, μέσα στο Μετρό και σε άλλα κεντρικά σημεία της Αθήνας. Είναι οι «Βρυσούλες» οι οποίες με «όπλο» τον παραδοσιακό χορό και τραγούδι μάχονται ενάντια στην εξόρυξη υδρογονανθράκων στη χώρα μας.

Διαμαρτύρονται χορεύοντας και τραγουδώντας το «Έχετε γεια βρυσούλες» κρατώντας πανό με συνθήματα όπως «πετρέλαιο ή νερό», «βρυσούλες ή πετρελαιοπηγές», και «Ήπειρο ελεύθερη από εξορύξεις».

Οι πρωτότυπες αυτές συμβολικές δράσεις της ομάδας ξεκίνησαν τον Οκτώβριο του 2018 με στόχο την ανάδειξη και γνωστοποίηση στο ευρύ κοινό των επιπτώσεων από την εξόρυξη υδρογονανθράκων στο περιβάλλον και τη δημόσια υγεία.

«Οι «Βρυσούλες»

«Οι «Βρυσούλες» είμαστε γυναίκες που χορεύουμε για να αναδείξουμε το μείζον θέμα της επικείμενης καταστροφής του εδάφους και του υπεδάφους αλλά και των θαλασσών από τις εξορύξεις πετρελαίου που έχουν δρομολογηθεί στη χώρα μας» δηλώνει στον Αθήνα 9.84 μέλος της ομάδας, η οποία επιθυμεί να διατηρήσει την ανωνυμία της. «Έχουν υπογραφεί συμβάσεις μίσθωσης για την παραχώρηση του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων που αφορούν τη μισή χώρα, χερσαίες και θαλάσσιες και μάλιστα χωρίς να εξαιρούνται περιοχές NATURA ενώ οι πολίτες δεν το γνωρίζουν. Ζητάμε την άμεση ακύρωση των συμβάσεων μεταξύ του κράτους και των εταιρειών που θα υλοποιήσουν τις εξορύξεις.

«Θεωρούμε ότι πρέπει να ανοίξει-έστω κι αργά- η δημόσια διαβούλευση που δεν έγινε ποτέ για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα έτσι ώστε να απαντηθούν ερωτήματα όπως: ποιές θα είναι οι υγειονομικές επιπτώσεις στους τόπους που θα γίνουν οι εξορύξεις; ποιές οι επιπτώσεις στο περιβάλλον; Αν έχει γίνει κοινωνικοοικονομική μελέτη των επιπτώσεων και αν τελικά είναι θέμα εθνικού συμφέροντος να γίνουν όλα αυτά; αν θα πληγεί ο τουρισμός, τα αγροτικά μας προϊόντα; Αν τελικά συμφέρει η χώρα μας να μετατραπεί σε μια βιομηχανική περιοχή;»

Τραγουδάμε συμβολικά το «Έχετε γεια βρυσούλες» γιατί αυτό που θα πληγεί πρώτο είναι το νερό μας

«Θέλουμε επίσης να καταρρίψουμε κάποιους μύθους όπως ότι το φυσικό αέριο είναι ένα καθαρό καύσιμο. Δεν είναι. Συμβάλει στην υπερθέρμανση του πλανήτη. Δεύτερος μύθος που προβάλλεται και από την κυβέρνηση είναι ότι το φυσικό αέριο είναι ένα μεταβατικό καύσιμο για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας». Επίσης ζητάμε την καθολική απαγόρευση της μεθόδου εξόρυξης φυσικού αερίου  fracking, η οποία απαγορεύεται ήδη σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, καθώς χρησιμοποιούνται πολλά χημικά, μεγάλα βάθη γεωτρήσεων, εκρήξεις στο υπέδαφος, που προκαλούν και σεισμούς» επισημαίνει το μέλος της ομάδας «Βρυσούλες».

Η κυβέρνηση

Από την πλευρά της κυβέρνησης σε πρόσφατη εκδήλωση υπογραφής Συμβάσεων Μίσθωσης για την παραχώρηση του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στις θαλάσσιες περιοχές «Δυτικά Κρήτης» και «Νοτιοδυτικά Κρήτης» ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αναφερόμενος στο θεσμικό πλαίσιο, υποστήριξε ότι «διασφαλίζεται απολύτως ότι τα οφέλη θα αποδοθούν στις τοπικές κοινωνίες και στο ελληνικό Δημόσιο, τόσο κατά τη φάση της έρευνας, όσο και σε πιθανή μελλοντική φάση εκμετάλλευσης κοιτασμάτων». Υπενθύμισε ότι «όλα αυτά γίνονται έχοντας προηγουμένως υιοθετήσει την αυστηρότερη περιβαλλοντική νομοθεσία διεθνώς», καθώς και ότι «ο διάλογος με την κοινωνία και τους φορείς θα έχει κεντρική θέση σε όλη αυτή την προσπάθεια».

Καλλιόπη Ασλανίδου

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα