back to top
20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Ποια είναι η Ούρζουλα φον ντερ Λάιεν;

Διαβάστε επίσης

Η υπουργός Άμυνας της Γερμανίας, Ούρζουλα φον ντερ Λάιεν, είναι η υποψήφια για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. 

Εάν εκλεγεί, ο νέος της ρόλος θα την οδηγήσει, για την ακρίβεια, στην γενέτειρά της, καθώς ως τα 13 της έτη ζούσε στις Βρυξέλλες. Ο πατέρας της, Ερνστ Άλμπρεχτ, υπήρξε υψηλόβαθμο στέλεχος της ΕΟΚ και της ΕΕ, ενώ αργότερα θήτευσε ως πρωθυπουργός στο κρατίδιο της Κάτω Σαξονίας. Η ίδια φοίτησε στο Ευρωπαϊκό Σχολείο και είναι τρίγλωσση: μιλά απταίστως Γερμανικά, Γαλλικά και Αγγλικά, σε αντίθεση με πολλά μέλη του υπουργικού συμβουλίου της Γερμανίας, ενώ κινείται με αυτοπεποίθηση στην διεθνή σκηνή.

Είναι μέλος των γερμανών Χριστιανοδημοκρατών, μητέρα επτά παιδιών και εισήλθε στην πολιτική σε σχετικά ώριμη ηλικία, το 2005, υπό την ηγεσία της Άνγκελα Μέρκελ. Έχει σπουδάσει οικονομικά και ιατρική σε Γερμανία και Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ την περίοδο 1992-1996 ακολούθησε τον σύζυγό της, Χάικο φον ντερ Λάιεν, στην Καλιφόρνια, όπου εκείνος δίδασκε στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ. Από το 1998 έως το 2002 δίδαξε και η ίδια στο τμήμα Επιδημιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Ανόβερου.

Για σύντομο χρονικό διάστημα το όνομά της βρισκόταν στη λίστα με τους πιθανούς διαδόχους της Μέρκελ στην ηγεσία του κόμματος. Παρότι η υποψηφιότητά της πρέπει να εγκριθεί και από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε ψηφοφορία που θα πραγματοποιηθεί σε λίγες ημέρες, εάν εκλεγεί (που είναι και το πιθανότερο) θα είναι η πρώτη γυναίκα που αναλαμβάνει το αξίωμα.

Το υπουργικό προφίλ

Η φον ντερ Λάιεν έχει θητεύσει σε ποικίλα υπουργικά πόστα, από τα οποία πολλές φορές προκαλούσε τις αντιδράσεις των συντρόφων της στην Ένωση Χριστιανοδημοκρατών, καθώς, έχοντας ένα αντισυμβατικό στιλ, συχνά αμφισβητούσε τις υπάρχουσες δομές.

Παραδείγματος χάρη, κατά τη θητεία της στο υπουργείο Οικογένειας (2005-2009) εισήγαγε ένα πρόγραμμα γονεϊκής οικονομικής βοήθειας (“Elterngeld”). Ακολούθησαν τα πόστα της υπουργού Υγείας (2009-2013) και Άμυνας (από τον Δεκέμβριο του 2013). Την θέση της στο τελευταίο κατάφερε να τη διατηρήσει ακόμη και μετά τις πολύ δύσκολες διαπραγματεύσεις για συγκρότηση κυβερνητικού συνασπισμού το 2017. Σχεδόν κανένας από τους 17 προκατόχους της -άνδρες στο σύνολό τους- δεν είχε καταφέρει να κρατήσει αυτό το πόστο για έξι χρόνια. Πρόκειται για πόστο το οποίο παραδοσιακά είναι τόσο δύσκολο που οι υπουργοί αλλάζουν σχετικά γρήγορα. Είναι μία από τους πιο στενούς συνεργάτες της γερμανίδας καγκελαρίου.

Αναλαμβάνοντας το υπουργείο Άμυνας ήρθε αντιμέτωπη με παλαιό και ελαττωματικό εξοπλισμό και εκτεταμένη έλλειψη σε εξειδικευμένο προσωπικό. Ασκώντας τεράστια πολιτική πίεση, κατάφερε να αύξηση τον προϋπολογισμό άμυνας του Ομοσπονδιακού Στρατού (Bundeswehr), αν και η Γερμανία δεν έχει φτάσει ακόμη το απαιτούμενο ποσοστό συμμετοχής στον προϋπολογισμό του ΝΑΤΟ (2% του ΑΕΠ της).

Τα σκάνδαλα

Παρόλα αυτά, η καλή της φήμη επλήγη τα τελευταία χρόνια εξαιτίας προσωπικών της αποφάσεων, αλλά και αρκετών σκανδάλων. Κατά τη διάρκεια της θητείας της, καθυστέρησε η υλοποίηση μεγάλων εξοπλιστικών προγραμμάτων, ενώ ήρθε στο φως της δημοσιότητας ακροδεξιά δραστηριότητα τους κόλπους των ενόπλων δυνάμεων. Η φον ντερ Λάιεν αποστασιοποιήθηκε από τις ένοπλες δυνάμεις περισσότερο από όσο είχαν τολμήσει οι προκάτοχοί της.

Η δήλωσή της ότι ο Ομοσπονδιακός Στρατος πάσχει από “πρόβλημα συμπεριφοράς” τραυμάτισε το προφίλ της στους κόλπους του, ενώ αποκαλύφθηκε ότι ένας υφυπουργός της πήρε την πρωτοβουλία να προσλάβει μία ομάδα ακριβών συμβούλων. Μία ερευνητική επιτροπή του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου ασχολείται αυτή τη στιγμή με την υπόθεση και σε λίγους μήνες η φον ντερ Λάιεν αναμένεται να καταθέσει.

Παρόλα αυτά, εκτιμάται ότι οι πιθανότητες να αναλάβει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι πολλές. Πέραν των γλωσσικών της προσόντων, έχει συνεισφέρει στην καθιέρωση της δομής της αμυντικής ένωσης της ΕΕ. “Ένας ευρωπαϊκός στρατός ως μακροπρόθεσμος στόχος και το ΝΑΤΟ δεν είναι έννοιες αντίθετες, κατά την άποψή μου, αλλά οι δύο όψεις του ιδίου νομίσματος, διότι είναι σημαντικό οι Ευρωπαίοι να αποτελούν ισχυρό πυλώνα εντός του ΝΑΤΟ, όχι μόνο για τη διατήρηση της δικής του αξιοπιστίας, αλλά και για την ενίσχυση της φωνής της Ευρώπης”, έχει δηλώσει.

Κάποιοι αμφισβητούν την καταλληλότητα της φον ντερ Λάιεν για την ανάληψη της προεδρίας της Επιτροπής, διότι δεν έχει την απαιτούμενη ευρωπαϊκή εμπειρία. O Όμιντ Νουριπούρ, που ειδικεύεται στους Πρασίνους, ερωτηθείς σχετικά από την Deutsche Welle, απάντησε: “Το γεγονός ότι κατάφερε να ανανεώσει τον εξοπλισμό των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων δεν αποτελεί απαραίτητο προσόν για το κορυφαίο αξίωμα της ΕΕ”.

Αυτή, βέβαια, είναι μία απάντηση που θα δοθεί στην πράξη.

Δομίνα Διαμαντοπούλου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα