back to top
20.3 C
Athens
Τετάρτη, 17 Απριλίου, 2024

20.3 C
Athens
Τετάρτη, 17 Απριλίου, 2024

Περιδιάβαση στον Διεθνή Τύπο

Διαβάστε επίσης

Τα ονόματα στα οποία κατέληξαν χθες οι Ευρωπαίοι ηγέτες για επικεφαλής των θεσμικών οργάνων της Ε.Ε κυριαρχούν στον διεθνή Τύπο.

Για επικεφαλής της Ε.Ε:

Η γερμανίδα καγκελάριος απείχε από την ούτως ή άλλως ομόφωνη ψηφοφορία στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σχετικά με την ονοματοδοσία για τις θέσεις στα ανώτατα θεσμικά όργανα της Ε.Ε. Ρίχτηκε στη μάχη πρώτα για τον υποψήφιο του ΕΛΚ, Μάνφρεντ Βέμπερ και μετά για τον υποψήφιο των Ευρω-σοσιαλιστών, Φρανς Τίμερμανς. Τελικά απείχε όταν προέκυψε το όνομα της Ούρσουλα Φον ντερ Λείεν, για τη θέση της προέδρου της Κομισιόν καθώς οι κυβερνητικοί της εταίροι από το SPD ήταν amtlich (επισημως) δυσαρεστημένοι, σχολιάζει το Politico.

Τα ονόματα:

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν στο όνομα της Γερμανίας υπουργού Άμυνας, Ούρσουλα Φον ντερ Λέιεν ως της επόμενης προέδρου της Κομισιόν και επέλεξαν τον Βέλγο πρωθυπουργό, Σαρλς Μισέλ να είναι επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Σύμφωνα με τη συμφωνία ο ισπανός υπουργός Εξωτερικών, Γιόζεπ Μπορέλ θα γίνει επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας και η Κριστίν Λαγκάρντ επικεφαλής της ΕΚΤ.

Η Ε.Ε έχει νέο πρόεδρο της Κομισιόν επικεφαλής στην αίθουσα αναμονής και έναν συμβιβασμό … γυναικείας συμμαχίας στις δύο μεγαλύτερες θέσεις και πιο σημαντικές, που θα μπορούσε να προσφέρει η Ευρώπη. Σήμερα καλείται το Ευρωκοινοβούλιο να επικυρώσει ή όχι τα ονόματα.
Ούρσουλα φον ντερ Λέιεν- αν επικυρωθεί το όνομα της θα γίνει η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Κομισιόν – θα φέρει νέο αέρα…αέρα αλλαγής στις Βρυξέλλες. Είναι στενή συνεργάτης της Γερμανίδας καγκελαρίου, Άγκελα Μέρκελ, μιας πραγματικής Χριστιανοδημοκράτη και φίλης της Ευρώπης, σχολιάζει το BBC. Για το Brexit, η Κομισιόν διαπραγματεύθηκε εκ μέρους της Ε.Ε. Αυτές οι διαπραγματεύσεις ολοκληρώθηκαν όταν η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου υπέγραψε τη Συμφωνία Αποχώρησης τον περασμένο Νοέμβριο. Τα τελευταία γεγονότα, πάντως, δείχνουν ότι ενώ Γαλλια και Γερμανία είναι ακόμα ισχυρές δεν είναι πιο τόσο εντός των ευρωπαϊκών κύκλων. Η καγκελάριος Μέρκελ και ο πρόεδρος Μακρόν δεν μπόρεσαν τελικά να επιβάλουν αυτό που είχαν μεταξύ τους συμφωνήσει στη σύνοδο των G20. Κάτι που ίσως ο νέος πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου θα πρέπει να εξετάσει, ενόψει των ταξιδιών που θα θέλει να κάνει σε Βερολίνο και Παρίσι για να ζητήσει επαναδιαπραγμάτευση γύρω από τη συμφωνία για το Brexit.

Η Φον ντερ Λέιεν … συμπληρώνει πολλά κουτάκια, σχολιάζει το Politico. Γεννημένη στις Βρυξέλλες … κατ’ αρχάς ούτε οι καλύτεροι δημοσιοσχετίστες δεν θα μπορουσαν να το σκεφτούν για κάποιον υποψήφιο πρόεδρο της Κομισιόν. Η υπουργός Άμυνας της Γερμανίας έχει κερδίσει τον σεβασμό των χωρών της Βαλτικής καθώς εργάστηκε για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας. Πέτυχε μια αναπάντεχη συμφωνία για μια αποστολή του ΝΑΤΟ σε σχέση με την προσφυγική κρίση ανάμεσα σε δύο χώρες του ΝΑΤΟ αλλά και παλαιών εχθρών, της Ελλάδας και της Τουρκίας, το 2016. Γνωρίζει πώς να παίξει το “παιχνίδι” στις Βρυξέλλες – είχε μετάσχει ενεργά για να επιβληθουν ποσοστώσεις στα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα το 2011 όταν η Μέρκελ δεν ήθελε να ακούει για κάτι τέτοιο. Το πιο σημαντικό… μιλάει εξαιρετικά αγγλικά και γαλλικά. Και δεν είναι η μόνη: Ο Γάλλος πρόεδρος καλωσόρισε την επιλογή ως μια “ολοκληρωμένη γαλλόφωνη” υποψηφιότητα.
99 προβλήματα…

Όμως το υπουργείο της είναι υπό έρευνα για περίεργες συμβάσεις.. με εξωτερικούς συνεργάτες, η ανανέωση των γερμανικών πολεμικών πλοίων κόστισε 10 φορές από ό,τι αρχικά είχε προβλεφθεί…
Πρόκειται όμως για μια πολύγλωσση πολιτικό, γεννημένη στις Βρυξέλλες με επτά (!) παιδιά που αποφοίτησε από την Ιατρική πριν μπει δυναμικά στην γερμανική πολιτική σκηνή. “Ανάμεσα σε φίλους και αντιπάλους… η θητεία της στο υπουργείο στο οποίο ήταν επικεφαλής από το 2014 δεν ήταν και τόσο πετυχημένη… και παρά το γεγονός ότι δεν έχει πολλούς φίλους στο Βερολίνο, οι μόνοι που έχει είναι όμως σημαντικοί, όπως ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Η πιο σημαντική της σύμμαχος είναι όμως η ίδια η Μέρκελ. Κάποια στιγμή, αρκετοί ήταν εκείνοι που θεωρούσαν ότι θα την διαδεχθεί στο κόμμα. Όμως η αποτυχία της να ανασυγκροτήσει τον γερμανικό στρατό εξαφάνισε.. κάθε ελπίδα να γίνει καγκελάριος, σχολιάζει το Politico.

Η Άγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι η υποψηφιότητα της φον ντερ Λέιεν εγκρίθηκε ομόφωνα απο τους Ευρωπαίους ηγέτες εκτός από τη δική της καθώς απείχε, αναφέρει η DW. Ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρον περιέγραψε τη συμφωνια ως ένα ώριμο φρούτο στο πλαίσιο μιας γαλλο-γερμανικής συνεννόησης. Ο Τουσκ δήλωσε ότι η φον ντερ Λέιεν θα πρέπει να διασφαλίσει “την γεωγραφική ισορροπία” με τους Επιτρόπους που θα επιλέξει να την πλαισιώσουν. Δήλωσε όμως ότι πλέον το Ευρωκοινοβούλιο θα πρέπει να αποφασίσει για το εάν θα στηρίξει την υποψηφιότητα της. Ο απερχόμενος πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλωντ Γιούνκερ δήλωσε ότι “δεν θα είναι εύκολο στο κοινοβούλιο σήμερα”.

Από την άλλη πλευρά, η Κριστίν Λαγκάρντ ήταν αδιαμφισβήτητα πιο πετυχημένη ως υπουργός από ό,τι η φον ντερ Λέιεν. Και η πιο άβολη αλήθεια είναι ότι δεν έχει εμπειρία στη νομισματική πολιτική, δεν είναι οικονομολόγος… παρά τα κριτήρια του Μακρόν… Η υποψηφιότητα της σπρώχνει τον θεσμό εκεί που αποφεύγει στα 21 χρόνια που υπάρχει: στην πολιτική!
Θα ήταν κλισέ… αν δεν προερχόταν από τον Γκι Φέρχοφστατ αλλά εάν έχεις γίνει πρωθυπουργός του Βελγίου… που είναι από μόνο του πάρα πολύ δύσκολο είναι ένα πλεονέκτημα για μια θέση σε ανώτατο θεσμικό όργανο της Ε.Ε. Αλλα ο νέος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλς Μισέλ θα πρέπει να επιζήσει με το γεγονός ότι “ναι” ήταν μέρος μιας συμφωνίας που απέφερε να ληφθεί η θέση από έναν φιλελεύθερο. Ο μόνος που δεν σήκωσε το χέρι ήταν ο Ολλανδός πρωθυπουργός, Μαρκ Ρούτε.
Το Ευρωκοινοβούλιο αναμένεται να εκλέξει τον πρόεδρο του σημερα στο Στρασβούργο και όπως φαίνεται οι μεγαλύτερες ευρωομάδες θα στηρίξουν την υποψηφιότητα του Νταβίντ – Μαρία Σασόλι, ευρωβουλευτή των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών.

Για Βρετανούς ευρωβουλευτές:

Οι ευρωβουλευτές από το κόμμα του Ηνωμένου Βασιλείου, Brexit γύρισαν την πλάτη τους όταν άκουσαν τον ύμνο της Ε.Ε “Ωδή στη Χαρά” στη διάρκεια της ολομέλειας χθες. Ο πρόεδρος Αντόνιο Ταγιάνι τους επέκρινε λέγοντας ότι “θα έπρεπε να σηκωθείτε ούτως ή αλλως σαν να επρόκειτο για ύμνο άλλης χώρας”. Δικαιολογώντας τη στάση τους στο BBC ο ευρωβουλευτής, Ντέιβιντ Μπουλ αρνήθηκε ότι ήταν παιδιάστικη κίνηση.

Στο μεταξύ, η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου αναζητά βοήθεια από μια ιδιωτική εταιρεία για να εκπαιδεύσει τους δημοσίους υπαλλήλους σε ο,τι αφορά τις διπλωματικές σχέσεις με την Ε.Ε, μετά το Brexit. Σύμφωνα με τη σύμβαση, οι υπουργοί αναζητουν μια ιδιωτική εταιρεία για να προσφέρει μαθήματα μιας ημέρας το μήνα ώστε να μάθουν οι δημόσιοι πώς λειτουργεί η Ε.Ε και πως μπορούν να την επηρεάσουν.

Οι βρετανικοί Times σχολιάζουν πως επικρατεί μια σύγχυση στο επίκεντρο της εκστρατείας του Μπόρις Τζόνσον. Αναφέρει συγκεκριμένα ότι ο Τζόνσον υπονόμευσε έναν από τους υποστηρικτές του, τον υπουργό Υγείας, Ματ Χάνκοκ δεσμευόμενος να αποσύρει την πολιτική καταπολέμησης της παχυσαρκίας. Η υπόσχεση του Τζόνσον να αναθεωρήσει τους φόρους στη ζάχαρη λίγες μέρες μετά την αποκάλυψη των σχεδίων του Χάνκοκ ότι θέλει να επεκτείνει τους φόρους και στα ζαχαρώδη προϊόντα. Το δημοσίευμα αναφέρει ότι ο κ Χάνκοκ δεν είχε ενημερωθεί από πριν.
Ο Guardian αναφέρει ότι όποιος γίνει πρωθυπουργός θα βρεθεί αντιμέωπος με την ομάδα “Γκάουκγορντ” που είναι αποφασισμένοι να εμποδίσουν οποιαδήποτε περίπτωση εξόδου της Ε.Ε χωρίς συμφωνία.

Στην Ιταλία:

Η δικαστής Αλεσάντρα Βέλα στο Αγκριτζέντο της Σικελίας αποφαινόμενη πως η 31χρονη Καρόλα Ρακέτε, η γερμανίδα επικεφαλής του σωστικού σκάφους Sea-Watch 3 που έδεσε το Σάββατο στη Λαμπεντούζα αψηφώντας τις προειδοποιήσεις των ιταλικών αρχών, προκειμένου να αποβιβάσει 40 διασωθέντες μετανάστες δεν παραβίασε τον νόμο σπάζοντας τον ναυτικό αποκλεισμό, αλλά επιτέλεσε το καθήκον της να προστατεύει ζωές. Παρότι η Ρακέτε αντιμετωπίζει ακόμα δυνητικά κατηγορίες για υποβοήθηση της παράνομης μετανάστευσης, η δικαστής διέταξε την άμεση άρση του κατ’ οίκου περιορισμού της. Ο Σαλβίνι δήλωσε σε ανακοίνωσή του πως ήλπιζε σε μία σκληρότερη απάντηση από την ιταλική δικαιοσύνη και υποσχέθηκε να απελάσει την 31χρονη Γερμανίδα το συντομότερο δυνατό.

Στην Ισπανία:

Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ στις 23 Ιουλίου θα πρέπει να εξασφαλίσει ψήφο εμπιστοσύνης προκειμένου να ορκιστεί και επισήμως επικεφαλής της κυβέρνησης, σύμφωνα με την El País. Το κόμμα του, το Σοσιαλιστικό, PSOE βγήκε πρώτο στις εκλογές του Απριλίου, αλλά όχι με απόλυτη πλειοψηφία. Αν δεν κερδίσει την ψήφο εμπιστοσύνης, ο Σάντσεθ θα έχει στη διάθεση του δύο μήνες για να προσπαθήσει εκ νέου ή θα ζητήσει νέες εκλογές, που θα μπορούσαν να διεξαχθούν στις 10 Νοεμβρίου.

Για Ιράν:

Διεθνή κινητοποίηση έχει προκαλέσει η ανακοίνωση -προχθές- της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) ότι το Ιράν υπερέβη το όριο των αποθεμάτων ουρανίου που είχε συμφωνηθεί το 2015, για το πυρηνικό πρόγραμμά του. Το ζήτημα συζήτησαν οι πρόεδροι ΗΠΑ και Γαλλίας Ντόναλντ Τράμπ και Εμανουέλ Μακρόν, με τον πρώτο να τονίζει πως το Ιράν “παίζει με τη φωτιά” και τον δεύτερο να καλεί την Τεχεράνη “να ανακαλέσει αμέσως” την απόφασή της να αγνοήσει τα συμπεφωνημένα. Την ίδια ώρα και ο Υπ.Εξ της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ, κάλεσε το Ιράν “να δείξει αυτοσυγκράτηση”. Όπως γνωστοποίησε η Γαλλική Προεδρία, ο πρόεδρος Μακρόν ενημερώθηκε με μεγάλη ανησυχία για την ανακοίνωση που έκανε η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) και ζητεί από το Ιράν να ανακαλέσει άμεσα την υπέρβαση αυτή, όπως και να απόσχει από οποιοδήποτε επιπρόσθετο μέτρο που θα διακυβεύει τις πυρηνικές του υποχρεώσεις.
Ο πρόεδρος Τραμπ, ερωτηθείς εάν έχει κάποιο μήνυμα να απευθύνει στην ιρανική ηγεσία, δήλωσε ότι η Τεχεράνη ξέρει πολύ καλά τι κάνει και την προειδοποίησε ότι “παίζει με τη φωτιά”. Νωρίτερα, ο Λευκός Οίκος είχε ανακοινώσει ότι “οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους δεν θα επιτρέψουν ποτέ στο Ιράν να αναπτύξει πυρηνικά όπλα”, επαναλαμβάνοντας την πρόθεσή του να συνεχίσει την εκστρατεία “μέγιστης πίεσης” που εφαρμόζει επί της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Στη συζήτηση μεταξύ του Αμερικανού και του Γάλλου προέδρου, ο Εμανουέλ Μακρόν υπενθύμισε την προσήλωσή του στον πλήρη σεβασμό των όρων της πυρηνικής συμφωνίας του 2015 και υπογράμμισε ότι θα συνεχίσει τις προσεχείς ημέρες τα διαβήματά του, ώστε η Τεχεράνη να συμμορφωθεί πλήρως με τις υποχρεώσεις της και να συνεχίσει να επωφελείται από τα οικονομικά πλεονεκτήματα της συμφωνίας. Η Γαλλία προσπαθεί, μαζί με τη Γερμανία, τη Βρετανία, τη Ρωσία και την Κίνα, να διατηρηθεί ισχυρή και ζωντανή η συμφωνία του 2015 παρά την αποχώρηση των ΗΠΑ από αυτήν και τις βαριές κυρώσεις που επέβαλαν στο Ιράν και στους εμπορικούς του εταίρους, οι οποίες αφορούν κυρίως τις εξαγωγές πετρελαίου της Τεχεράνης.

Οι χώρες αυτές κάλεσαν την Τεχεράνη τις τελευταίες εβδομάδες να μη διαπράξει το “σφάλμα” και προχωρήσει σε παραβίαση της συμφωνίας αυτής. Αυτοσυγκράτηση ζητεί ο Λαβρόφ Στο πνεύμα αυτό, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, κάλεσε -χθες- το Ιράν να δείξει αυτοσυγκράτηση σε σχέση με την κατάσταση που διαμορφώνεται γύρω από την πυρηνική συμφωνία και να τηρήσει τους βασικούς όρους της συμφωνίας για τις εγγυήσεις της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ). “Καλούμε τους Ιρανούς συναδέλφους να δείξουν αυτοσυγκράτηση, σε καμία περίπτωση να μην επιδοθούν σε συναισθηματισμούς, να τηρήσουν τους βασικούς όρους της συμφωνίας για τις εγγυήσεις της ΙΑΕΑ και τους όρους του πρόσθετου πρωτοκόλλου που επισυνάπτεται στην συμφωνία”, δήλωσε ο Λαβρόφ, όταν του ετέθη το ζήτημα ότι το Ιράν υπερέβη το επίπεδο των αποθεμάτων εμπλουτισμένου ουρανίου που είναι τα 300 κιλά.

Παράλληλα ο Λαβρόφ κάλεσε και τους Ευρωπαίους εταίρους, “να υλοποιήσουν παρ’ όλα αυτά τις υποσχέσεις τους, να ενεργήσουν κατά τέτοιο τρόπο, ώστε ο μηχανισμός που οι ίδιοι δημιούργησαν (των οικονομικών συναλλαγών INSTEX) να γίνει πράγματι αποτελεσματικός, ώστε να διασφαλίζει τα δικαιώματα εκείνα που έχει το Ιράν και τα οποία απορρέουν από την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στον τομέα των εμπορικο-οικονομικών σχέσεων”. “Χωρίς αυτό”, είπε ο Λαβρόφ, “θα είναι πολύ δύσκολο να υπάρξει ένας εμπεριστατωμένος και αποτελεσματικός διάλογος για την εφαρμογή του Κοινού Ολοκληρωμένου Σχεδίου Δράσης.

Αλεξάνδρα Βουδούρη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα