back to top
23.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

23.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Σύνοδος Κορυφής: Διελκυστίνδα για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Διαβάστε επίσης

Συνεχίζεται σήμερα Τρίτη η Σύνοδος Κορυφής για την επίτευξη συμφωνίας των κρατών-μελών όσον αφορά την επιλογή των προσώπων που θα καταλάβουν τς ηγετικές θέσεις στους Ευρωπαϊκούς Θεσμούς και κυρίως την επιλογή διαδόχου του Ζ.Κ.Γιούνκερ ως πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Τη διακοπή της Συνόδου Κορυφής χθές ανακοίνωσε μέσω Twitter o Πρέμπεν Αμάν, εκπρόσωπος του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

Οι ευρωπαίοι ηγέτες δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν ποιοί θα πρέπει να αναλάβουν τα κορυφαία αξιώματα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε αξιωματούχος. Ερωτηθείς μετά τη διακοπή των συνομιλιών της συνόδου κορυφής ποιο είναι το προβληματικό σημείο, ο αξιωματούχος δήλωσε: «Ολόκληρο το πακέτο».

Διπλωματική πηγή δήλωσε εξάλλου πως την επίτευξη συμφωνίας εμπόδισαν επιφυλάξεις εκ μέρους της Ιταλίας, της Κροατίας, της Λετονίας και της Ουγγαρίας.

Αποτυχία της ευρωπαϊκής λειτουργίας χαρακτήρισε ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν την αδυναμία εύρεσης συμβιβασμού

Για “αποτυχία” που βγάζει μια “αρνητική εικόνα” για τη λειτουργία της ΕΕ έκανε λόγο ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν σε δηλώσεις του μετά τη διακοπή της συνεδρίασης, ενώ έδειξε ως κύριο υπεύθυνο το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. “Τελειώσαμε την ημέρα με κάτι που μπορούμε να ονομάσουμε αποτυχία. Είναι μια πολύ αρνητική εικόνα που δίνουμε για το Συμβούλιο και την Ευρώπη και κανείς δεν μπορεί να είναι ικανοποιημένος με αυτό που συνέβη τόσες ώρες”, δήλωσε, σημειώνοντας ότι αυτή η αποτυχία έρχεται σε συνέχεια της “διαίρεσης” στο ΕΛΚ και το “γεωγραφικό διαχωρισμό στο Συμβούλιο”.

“Η αξιοπιστία μας είναι βαθιά μολυσμένη με αυτές τις συναντήσεις που είναι υπερβολικά μακρές και δεν οδηγούν σε τίποτα, δίνουμε μια εικόνα της Ευρώπης που δεν είναι σοβαρή”, συνέχισε, προσθέτοντας ότι εμπόδιο στην εξεύρεση ενός συμβιβασμού μπήκαν “προσωπικές φιλοδοξίες” και “κρυφές ατζέντες”. Επιπλέον, εξέφρασε “επιφυλάξεις” για το αν το “μέλλον της ΕΕ” τελικά βρίσκεται σε μια νέα διεύρυνση, όταν δεν μπορούν ληφθούν αποφάσεις μεταξύ των 28. “Θα αρνηθώ κάθε είδος διεύρυνσης, εάν δεν υπάρξει μια βαθιά μεταρρύθμιση στη θεσμική λειτουργία της ΕΕ”, είπε χαρακτηριστικά.

Μ. Ρούτε: Εσωκομματικές διαιρέσεις επιβραδύνουν την απόφαση για τα κορυφαία αξιώματα

Ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε δήλωσε σήμερα πως η διαδικασία της κατανομής των αξιωμάτων στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι «απίστευτα περίπλοκη» και πως δεν είναι βέβαιο αν αύριο, Τρίτη, θα ληφθεί κάποια απόφαση.

Ο Ρούτε αρνήθηκε να σχολιάσει πληροφορίες ότι ο ολλανδός πολιτικός Φρανς Τίμερμανς έχει προκύψει ως ένας ισχυρός υποψήφιος για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. «Είναι απίστευτα περίπλοκο. Έχεις τόσο πολλές πολιτικές παρατάξεις», δήλωσε ο Ρούτε προσθέτοντας πως μερικές από τις παρατάξεις παραμένουν εσωτερικά διαιρεμένες.

Από τον πρωθυπουργό της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ, θα εκπροσωπηθεί ο Αλέξης Τσίπρας, στην συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες

Αλ.Τσίπρας: Πλειοψηφία κατά του Βέμπερ

«Στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, όπου θα επιλεγεί η νέα ηγεσία των θεσμικών οργάνων, για την επόμενη πενταετία, καταγράφηκε μια συντριπτική πλειοψηφία εναντίον της υποψηφιότητας του Μάνφρεντ Βέμπερ. Πρόκειται για μια υποψηφιότητα που δεν ενώνει αλλά διαιρεί την Ευρώπη και η οποία τελικά απορρίφθηκε»: αυτό υπογραμμίζει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με ανάρτησή του στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης.

«Καταγράφηκε επίσης -προσθέτει- μια ισχυρή πλειοψηφία υπέρ της υποψηφιότητας του Φρανς Τίμερμανς, την οποία στηρίζουμε όλες οι προοδευτικές δυνάμεις της Ευρώπης», αναφέρει στην ανάρτησή του ο πρωθυπουργός και συνεχίζει:

«Οι διαβουλεύσεις θα συνεχιστούν, μέχρι να εξαντληθούν οι δυνατότητες απόλυτης συναίνεσης μεταξύ των κρατών μελών. Η Ελλάδα για άλλη μια φορά συντάχθηκε με τις δυνάμεις που επιθυμούν μια ανοικτή, προοδευτική και κοινωνική Ευρώπη. Στην αυριανή συνάντηση των ηγετών, δεν θα παραβρεθώ λόγω των ανελαστικών υποχρεώσεων της προεκλογικής εκστρατείας. Θα με εκπροσωπήσει ο Ισπανός Πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ».

Ο απερχόμενος πρωθυπουργός επιλέγει να αποχωρήσει από μια κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής για να μιλήσει σε μια κομματική εκδήλωση. Είναι πρωτοφανές αυτό, πρόκειται για ένδειξη πανικού«, σχολίασε από την Σάμο ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης

 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα