back to top
17.9 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

17.9 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Σήμερα οι αποφάσεις για τους επικεφαλής των οργάνων της ΕΕ

Διαβάστε επίσης

Ύστερα από περίπου 18 ώρες διαπραγματεύσεων μεταξύ των ηγετών των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων και μέχρι στιγμής έχει σταθεί αδύνατο να καταλήξουν σε έναν συμβιβασμό για τις κορυφαίες θέσεις της Ε.Ε. Η Σύνοδος Κορυφής διεκόπη έως σήμερα, στις 12 το μεσημέρι ώρα Ελλάδας, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου μέσω Twitter.

Αν και πληροφορίες θέλουν τον σοσιαλιστή Ολλανδό Φρανς Τίμερμανς επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να βρίσκεται ένα βήμα πριν από τον διορισμό του στην προεδρία της Κομισιόν, άπαντες συμφωνούν ότι αυτή τη φορά η διαδικασία είναι πιο περίπλοκη από ποτέ, ενώ το μήλον της έριδος αποτελεί κυρίως η θέση του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Ο Γάλλος πρόεδρος το δήλωσε ξεκάθαρα. «Σήμερα τελειώσαμε με αποτυχία, είναι μια πολύ κακή εικόνα και για το Συμβούλιο και για την Ευρώπη», δήλωσε ο Εμανουέλ Μακρόν. «Είναι ξεκάθαρο ότι αυτή η αποτυχία οφείλεται κάποιες φορές σε ορισμένες προσωπικές φιλοδοξίες», πρόσθεσε. Οι συζητήσεις είναι «περίπλοκες», παραδέχθηκε και η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, όμως δήλωσε πως «ελπίζει ότι, με καλή θέληση, ένας συμβιβασμός θα είναι εφικτός».

Σύμφωνα με το Bloomberg, υποστηρίζουν ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες συσπειρώνονται πλέον γύρω από τη λεγόμενη συμφωνία της Οσάκα, βάσει της οποίας ο Τίμερμανς θα διοριστεί στη θέση του Γιούνκερ.

Το ενδεχόμενο της συμφωνίας επιβεβαίωσαν δύο ακόμη διπλωμάτες στο Reuters, οι οποίοι υποστηρίζουν επίσης ότι η κεντροδεξιά Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα είναι υποψήφια για να ηγηθεί του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο πρωθυπουργός του Βελγίου Σαρλ Μισέλ είναι ένας ισχυρός υποψήφιος για τη θέση του επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ε.Ε., ενώ ο Μάνφρεντ Βέμπερ φαίνεται πως θα ηγηθεί του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Η επιλογή του Τίμερμανς προτάθηκε μετά την απόρριψη της υποψηφιότητας του επικεφαλής του ψηφοδελτίου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος που κατέλαβε την πρώτη θέση στις ευρωεκλογές του Μαΐου, του Γερμανού Μάνφρεντ Βέμπερ, στη Σύνοδο Κορυφής της 20ής και 21ης Ιουνίου.

Η πρόταση διαμορφώθηκε στις συνομιλίες των Ευρωπαίων ηγετών στο περιθώριο της G20, την Παρασκευή και το Σάββατο, στην Οσάκα της Ιαπωνίας. Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ φέρεται εκεί να αποδέχθηκε οριστικά να πάψει να προωθεί την υποψηφιότητα του συμπατριώτη της Βέμπερ.

Εν τω μεταξύ αύριο κατά την πρώτη συνεδρίαση της ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου, οι ευρωβουλευτές θα εκλέξουν τον πρόεδρο και τους αντιπροέδρους του Κοινοβουλίου και θα αποφασίσουν για τη σύνθεση των επιτροπών του.

Την Τετάρτη 3 Ιουλίου, οι ευρωβουλευτές θα εκλέξουν τον πρόεδρό τους για τα επόμενα δυόμισι χρόνια. Οι εκλογές διεξάγονται με μυστική ψηφοφορία και μπορούν να φτάσουν έως και τέσσερις γύρους ψηφοφορίας.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα