back to top
14.9 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

14.9 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Σύνοδος Κορυφής ΕΕ: Πυρετώδεις διαβουλεύσεις για τον διάδοχο του Γιούνκερ

Διαβάστε επίσης

Ολονύχτιες διαβουλεύσεις μεταξύ των εμπλεκομένων μερών στις Βρυξέλλες στην προσπάθεια ανάδειξης του νέου επικεφαλής της Κομισιόν και των ευρωπαϊκών θεσμών, ενώ λίγο μετά τις 9 το πρωί ξεκίνησε πρωινό εργασίας των ηγετών της ΕΕ.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τούσκ «θα συγκαλέσει σε λίγο και πάλι (τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ) για πρόγευμα», έγραψε στο Twitter ο εκπρόσωπός του Πρέμπεν Άαμαν στις 7 π.μ. (τοπική ώρα), ώρες αφού η σύνοδος είχε διακοπεί για σειρά διμερών συνομιλιών.

Όμως μερικά λεπτά νωρίτερα ο Κόντε είχε πει στους δημοσιογράφους πως «αυτή τη στιγμή δεν φαίνεται να υπάρχει συμφωνία» και είχε προσθέσει πως δεν είναι σαφές αν οι ηγέτες θα τα καταφέρουν.

Η Σύνοδος Κορυφής δεν έχει ολοκληρωθεί, με τον πρόεδρο του Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ να έχει προχωρήσει από χθες το μεσημέρι σε δεκάδες ξεχωριστές συναντήσεις προκειμένου να βρεθεί η χρυσή τομή.

Ξεχωριστή νέα συνάντηση ξεκίνησαν νωρίτερα, λίγο μετά τις 5.30 το πρωί, και οι αρχηγοί κρατών-μελών του ΕΛΚ, οι οποίοι φέρεται να έχουν διατυπώσει –όπως και οι χώρες του Βίζενγκραντ- ενστάσεις αναφορικά με την υποψηφιότητα του Ολλανδού σοσιαλιστή Φρανς Τίμμερμανς.

Σύμφωνα με τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία η πρόταση να αναλάβει ο Φρανς Τίμερμανς στη θέση του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και ο υποψήφιος των συντηρητικών Μάνφρεντ Βέμπερ να είναι ο νέος πρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου, συνάντησε την αντίδραση μερίδας κρατών-μελών, ιδιαίτερα των χωρών του Βίσεγκραντ, αλλά και του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, με την πλειονότητα των ηγετών του να στρέφονται κατά της Άγκελα Μέρκελ για την πρόταση Τίμερμανς. Δεν αποκλείεται να χρειαστεί και τρίτη έκτακτη Σύνοδος Κορυφής, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 15 Ιουλίου.

Να επιμείνουν στην υποψηφιότητα του Φρανς Τίμερμανς αποφάσισαν οι 8 προοδευτικοί πρωθυπουργοί της ΕΕ, στη διάρκεια της συνάντησης στα γραφεία της Ισπανικής Αντιπροσωπείας, με τη συμμετοχή και του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

Συνάντηση με την επικεφαλής των Ευρωπαίων Πρασίνων, Σκα Κέλερ, είχε ο κ. Τσίπρας, στο περιθώριο της έκτακτης Συνόδου. Όπως έγραψε σε ανάρτηση του στο twiiter, συζήτησαν για τη νέα ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, καθώς και για τα επόμενα βήματα στη συνεργασία με τους Πράσινους στην Ευρώπη και την Ελλάδα.

Γιάννης Παπαγεωργίου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα