back to top
23.4 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

23.4 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Προστασία πρώτης κατοικίας: Ενεργοποιείται η e-πλατφόρμα – Τι να προσέχουν οι δανειολήπτες

Διαβάστε επίσης

Σήμερα ενεργοποιείται η ηλεκτρονική πλατφόρμα μέσω της οποίας οι «κόκκινοι» δανειολήπτες θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση για την προστασία της πρώτης κατοικίας τους.

Πριν ξεκινήσει η διαδικασία οι δανειολήπτες θα πρέπει να γνωρίζουν μεταξύ άλλων τα εξής:

· Η αίτηση για την υπαγωγή στη διαδικασία ρύθμισης οφειλών υποβάλλεται από τον αιτούντα ηλεκτρονικά, μέσω της ιστοσελίδας της Ε.Γ.Δ.Ι.Χ. www.keyd.gov.gr με την επιλογή του συνδέσμου «Ηλεκτρονική Πλατφόρμα Προστασίας Κύριας Κατοικίας». – Με την επιτυχή εισαγωγή στο Σύστημα, αυτό εμφανίζει σχετική ένδειξη για την εισαγωγή των προσωπικών του διαπιστευτηρίων του TAXISnet (όνομα χρήστη και κωδικός πρόσβασης), επιλέγοντας τον ρόλο του αιτούντα.

· Συμπληρώνονται όλα τα στοιχεία του υπόχρεου και κατόπιν ο υπόχρεος, συμπληρώνει τα στοιχεία των κινητών και ακινήτων που κατέχει.

· Το σύστημα προειδοποιεί ότι πραγματοποιούνται και αυτόματοι διασταυρωτικοί έλεγχοι στα αναγραφόμενα από τον κόκκινο δανειολήπτη.

· Με την αίτηση υπαγωγής στη διαδικασία παρέχεται άδεια στους συμμετέχοντες πιστωτές και στο Δημόσιο για πρόσβαση, επεξεργασία και διασταύρωση από αυτούς των δεδομένων του αιτούντα, τα οποία περιλαμβάνονται στην αίτηση και τα συνοδευτικά έγγραφα, όσο και άλλων δεδομένων του που βρίσκονται στην κατοχή των συμμετεχόντων πιστωτών για τους σκοπούς της διαδικασίας εξωδικαστικής ρύθμισης οφειλών.

Άρση τραπεζικού απορρήτου

Η άδεια αυτή συνεπάγεται την άρση του απορρήτου των τραπεζικών και του φορολογικού απορρήτου.

Η άρση του τραπεζικού απορρήτου αφορά χρονική περίοδο, η οποία εκκινεί πέντε έτη πριν από την οριστική υποβολή της αίτησης και διαρκεί μέχρι την εκπλήρωση των υποχρεώσεων που αναλαμβάνει ο αιτών με τη συναινετική ή δικαστική ρύθμιση.

· Η άρση του φορολογικού απορρήτου αφορά χρονική περίοδο, η οποία αρχίζει πέντε χρόνια πριν από την οριστική υποβολή της αίτησης και διαρκεί μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας συναινετικής ρύθμισης ή την αμετάκλητη περάτωση της δίκης. Έναντι του Δημοσίου η άρση του απορρήτου εκτείνεται σε όλη τη χρονική διάρκεια της ρύθμισης.

· Οι τράπεζες έχουν περιθώριο ενός μήνα να αποδεχτούν ή να απορρίψουν το αίτημα του δανειολήπτη και ο δανειολήπτης έχει περιθώριο επίσης ενός μήνα να αποδεχτεί ή να απορρίψει την πρόταση ρύθμισης.

· Αναφορικά με την επιδότηση του δανειολήπτη από το Κράτος, θα καθορίζεται αφού έχει γίνει αποδεκτή η ρύθμιση της οφειλής από την τράπεζα και τον δανειολήπτη.

Σύμφωνα με τον Ειδικό Γραμματέα Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους , Φώτη Κουρμούση η πλατφόρμα θα έχει ανοίξει μέχρι να τελειώσει η προεκλογική περίοδος. Μέχρι τότε, κάποιος που έχει πρόβλημα με την τράπεζά του έχει προστασία από τους πλειστηριασμούς λόγω του εκλογικού νόμου, καθώς αυτοί δεν γίνονται σε περιόδους εκλογών, όπως διευκρίνισε, προσθέτοντας ότι είχε προηγηθεί αντίστοιχη περίοδος λόγω της περιόδου του Πάσχα. «Δεν υπάρχει κενό μέχρι να ανοίξει η πλατφόρμα. Μέχρι να λήξει η προεκλογική περίοδος, θα έχει ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα», όπως διαβεβαίωσε ο ίδιος.

Εάν υπάρχει περίπτωση ιδιαίτερου προβλήματος, ο ενδιαφερόμενος μπορεί να χρησιμοποιήσει τον γνωστό νόμο Κατσέλη-Σταθάκη με δικαστική προσφυγή για να ρυθμίσει τα χρέη του κατά το άρθρο 8, και πάλι κερδίζοντας προστασία, συνέχισε ο κ. Κουρμούσης.

Πόσοι έχουν ενταχθεί στις ρυθμίσεις οφειλών προς ΕΦΚΑ – εφορία

Την ίδια ώρα, έντονη κινητικότητα παρατηρείται στις ηλεκτρονικές πλατφόρμες για τη ρύθμιση χρεών προς την εφορία και τα ταμεία.

Όπως έκανε γνωστό ο Ειδικός Γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, Φώτης Κουρμούσης, 38.000 φυσικά και νομικά πρόσωπα έχουν υποβάλει αίτηση για την ένταξη στη ρύθμιση των 120 δόσεων για τις οφειλές προς τον ΕΦΚΑ και 31.000 προς την εφορία. Αξίζει να σημειωθεί πως οι 30.000 είναι φυσικά πρόσωπα.

Χριστιάννα Κούσιου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα