back to top
19.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

19.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Ο νέος Ποινικός Κώδικας «ευνοεί» όλη τη 17Ν

Διαβάστε επίσης

Aιτήματα για υπό όρους αποφυλάκιση μπορούν άμεσα να υποβάλλουν όλα τα μέλη της 17Ν , που έχουν συμπληρώσει 17 χρόνια πραγματικής έκτισης ποινής , με βάση τις διατάξεις του νέου Ποινικού Κώδικα , που ισχύει από σήμερα Δεύτερα 1η Ιουλίου 2019.

Αυτό πρακτικά σημαίνει πως τόσο ο καταδικασμένος ως αρχηγός της 17Ν Αλέξανδρος Γιωτόπουλος , ο οποίος εκτίει ποινή 17 φορές ισόβια και επιπλέον 25 χρόνια κάθειρξη , όσο και οι υπόλοιποι ισοβίτες της 17Ν , που έχουν συμπληρώσει 17χρόνια στη φυλακή , έχουν το δικαίωμα να υποβάλλουν αίτηση για κατ΄οίκον περιορισμό με ηλεκτρονική επιτήρηση, το γνωστό δηλαδή «βραχιολάκι» .

Δικαστές και εισαγγελείς υποστηρίζουν πως το άρθρο 110Α του νέου Ποινικού Κώδικα δίνει τη δυνατότητα στους Αλέξανδρο Γιωτόπουλο, Σάββα και Χριστόδουλο Ξηρό και τον Βασίλη Τζωρτζάτο να υποβάλλουν αίτημα αποφυλάκισης, το οποίο θα κριθεί αρμοδίως από το δικαστικό συμβούλιο .

Ο Δημήτρης Κουφοντίνας, ο οποίος κρατείται στις αγροτικές φυλακές του Βόλου θα μπορεί να υποβάλλει το αίτημα για αποφυλάκιση αρχές Σεπτεμβρίου 2019, οπότε και θα έχουν συμπληρωθεί τα 17 χρόνια από την ημέρα της παραδόσεώς του στις διωκτικές αρχές για την εγκληματική δράση της 17Ν . Και στη δική του περίπτωση όμως, η αντίστοιχη αίτηση θα κριθεί από το δικαστικό συμβούλιο.

Για την ιστορία αξίζει να αναφερθεί ότι Αλέξανδρος Γιωτόπουλος έχει καταδικαστεί 17 φορές ισόβια και 25 χρόνια κάθειρξη, ο Κουφοντίνας 11 φορές ισόβια και 25 χρόνια, ο Χριστόδουλος Ξηρός έξι φορές ισόβια και 25 χρόνια, ο Σάββας Ξηρός, πέντε φορές ισόβια και 25 χρόνια και ο Βασίλειος Τζωρτζάτος 4 φορές ισόβια και 25 χρόνια.

Ο νέος Ποινικός Κώδικας στο άρθρο 110Α δεν εξαιρεί τους καταδικασμένους για τρομοκρατία πολυισοβίτες από την απόλυση με όρους, ούτε τους εξαιρεί από την κράτηση στο σπίτι με βραχιολάκι κάτι που ίσχυε με τον προηγούμενο νόμο.

Μίνα Μουστάκα

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα