back to top
17.9 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

17.9 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Φινλανδική Προεδρία: κλιματική αλλαγή, ψηφιοποίηση, κράτος δικαίου, ανάπτυξη, ασφάλεια

Διαβάστε επίσης

Έμφαση στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, την προάσπιση των θεμελιωδών ευρωπαϊκών αξιών και την ενίσχυση της ανάπτυξης και της ασφάλειας θα δώσει η φινλανδική Προεδρία, όπως ανέφερε ο πρέσβης της Φινλανδίας στην Αθήνα, Γιούχα Πύκο, με αφορμή την ανάληψη της εκ περιτροπής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ από την χώρα του από σήμερα έως και την 31η Δεκεμβρίου.

Αειφορία και ψηφιοποίηση

“Το κλίμα αλλάζει, το ίδιο πρέπει να κάνουμε και εμείς”. Έτσι ξεκίνησε βίντεο στο οποίο παρουσιάστηκαν οι προτεραιότητες της φινλανδικής Προεδρίας, στο επίκεντρο του οποίου βρισκόταν η κλιματική αλλαγή και η αειφορία. Στο βίντεο έγινε λόγος για μείωση των εκπομπών άνθρακα και αποφυγή των περιττών μετακινήσεων με Μέσα μη φιλικά προς το περιβάλλον, ενώ παράλληλα προτείνεται η χρήση ΜΜΜ, ποδηλάτου, αλλά και η μετακίνηση πεζή.

“Μειώστε το αποτύπωμα άνθρακα που αφήνετε και αυξήστε το ευρωπαϊκό σας αποτύπωμα”, κατέληγε το βίντεο, ενώ και ο ίδιος ο πρέσβης υπογράμμισε την σημασία της περιβαλλοντικής πολιτικής, αναφερόμενος και στον ρόλο της κυκλικής οικονομίας, σε συνδυασμό με την ψηφιοποίηση και την τεχνητή νοημοσύνη.

Κράτος δικαίου, μεταναστευτικό και ασφάλεια

Επιπλέον, ο κ. Πύκο τόνισε ότι, κατά την φινλανδική Προεδρία, θα γίνει προσπάθεια εξασφάλισης του σεβασμού στο κράτος δικαίου και του σεβασμού στα ανθρώπινα δικαιώματα -συμπεριλαμβανομένων των μειονοτήτων, καθώς και συνολικής διαχείρισης του μεταναστευτικού ζητήματος και ενίσχυσης της ασφάλειας.

Πέραν αυτών των κεντρικών πυλώνων, ο πρέσβης της Φινλανδίας επεσήμανε την ανάγκη καταπολέμησης της διαφθοράς.

Η δημιουργία μίας κοινωνικής ΕΕ

Παράλληλα, τόνισε τη σημασία της ενίσχυσης των πολιτικών για την ισότητα των δύο φύλων -με μεγαλύτερη συμμετοχή των γυναικών στην αγορά εργασίας και την πολιτική, αλλά και της δημιουργίας μίας κοινωνικής ΕΕ, στην οποία θα δημιουργούνται θέσεις εργασίας, ενώ δεν παρέλειψε, φυσικά, σε αυτό το σημείο να αναφερθεί και στην καταπολέμηση της ανεργίας των νέων.

“Η ανάπτυξη για την οποία μιλάμε δεν είναι μονοδιάσταση, αλλά λειτουργεί σε τρία επίπεδα”, είπε χαρακτηριστικά, “οικονομικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικό”.

Στην παρουσίαση παρέστησαν, επίσης, ο Λουσιάν Φάτου, πρέσβης της Ρουμανίας, χώρας που κατείχε την Προεδρία το πρώτο εξάμηνο του έτους, και ο Γιώργος Μαρκοπουλιώτης, επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, ο οποίος άνοιξε την εκδήλωση.

Η ρουμανική προεδρία

Ο κ. Φάτου, μεταξύ άλλων, επεσήμανε ότι ήταν η πρώτη φορά που η χώρα του -η οποία είναι μέλος της ΕΕ μόλις 12 χρόνια- ανέλαβε αυτή τη θέση και ότι η συγκυρία, δεδομένων των δύσκολων διαπραγματεύσεων για την ανάδειξη των νέων επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμών αλλά και του Brexit, ήταν δύσκολη. Παράλληλα, ο κ. Φάτου έκανε ειδική αναφορά στην διεύρυνση της ΕΕ στα Δυτικά Βαλκάνια και τόνισε τη σημασία της Συμφωνίας των Πρεσπών και τη συμβολή της Ελλάδας στην πρόοδο που έχει σημειωθεί στις σχέσεις με την Βόρεια Μακεδονία.

Μετά την παρουσίαση ακολούθησε συζήτηση με το κοινό, κατά την οποία στις ερωτήσεις απαντούσαν ο κ. Πύκο και ο κ. Μαρκοπουλιώτης.

Η εκ περιτροπής Προεδρία

Τα κράτη-μέλη της ΕΕ ασκούν εκ περιτροπής την Προεδρία του Συμβουλίου ανά εξάμηνο. Κατά τη διάρκεια της εξάμηνης περιόδου, η Προεδρία προεδρεύει των συνεδριάσεων σε κάθε επίπεδο του Συμβουλίου, συμβάλλοντας στη διασφάλιση της συνέχειας των εργασιών της ΕΕ στο πλαίσιο του Συμβουλίου.

Η Τριάδα των Προεδριών

Τα κράτη-μέλη που ασκούν την Προεδρία συνεργάζονται στενά μεταξύ τους κατά ομάδες των τριών. Τον Ιανουάριο του 2020 την Προεδρία αναλαμβάνει η Κροατία, η οποία μαζί με την Ρουμανία και την Φινλανδία αποτελεί την τρέχουσα Τριάδα των Προεδριών.

Το σύστημα αυτό καθιερώθηκε με τη Συνθήκη της Λισαβόνας το 2009. Η Τριάδα των Προεδριών καθορίζει μακροπρόθεσμους στόχους και εκπονεί κοινό θεματολόγιο στο οποίο προσδιορίζονται τα θέματα και τα κυριότερα ζητήματα που θα εξεταστούν από το Συμβούλιο κατά τη διάρκεια 18μηνης περιόδου. Με βάση το συγκεκριμένο πρόγραμμα, καθένα από τα τρία κράτη καταρτίζει το δικό του αναλυτικότερο εξαμηνιαίο πρόγραμμα.

Δομίνα Διαμαντοπούλου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα