back to top
18.8 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

18.8 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Die Welt: Εκτός κούρσας για την προεδρία της Κομισιόν ο Βέμπερ – Τα ονόματα που συζητιούνται

Διαβάστε επίσης

Σε συμφωνία πως ο υποψήφιος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Μάνφρεντ Βέμπερ δεν θα αναλάβει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη θέση του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ προχώρησαν οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αυτό αναφέρει με σχετικό δημοσίευμα η γερμανική εφημερίδα Die Welt όπου τονίζεται πως έπειτα από συνομιλίες που έγιναν στο περιθώριο της συνοδού της G20 στην Οσάκα της Ιαπωνίας, η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ συναίνεσε εν τέλει να αποσυρθεί ο επικεφαλής του ΕΛΚ, Μάνφρεντ Βέμπερ, από υποψήφιος πρόεδρος της Επιτροπής.

Όσον αφορά τον Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, είχε δηλώσει εδώ και καιρό την αντίθεσή του στην υποψηφιότητα Βέμπερ. Μάλιστα η κ. Μέρκελ για την ομαλή λειτουργία των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων, είχε ήδη τονίσει την Τετάρτη ότι θα μπορούσε να εγκαταλείψει την επιλογή του επικεφαλής του ΕΛΚ.

Άλλωστε οι διαπραγματεύσεις στη σύνοδο κορυφής των ηγετών της ΕΕ την 20ή Ιουνίου στις Βρυξέλλες κατέληξαν σε αδιέξοδο για την εξεύρεση ενός αποδεκτού υποψηφίου για τη διαδοχή του Γιούνκερ.

Έτσι όπως τονίζει η γερμανική εφημερίδα σύμφωνα με πηγές που δεν κατονομάζει, με συντονιστή τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, οι επικεφαλής των κυβερνήσεων της ΕΕ που βρίσκονται στην σύνοδο της G20 συμφώνησαν να αποσύρουν την υποψηφιότητα του Γερμανού πολιτικού μετά από διαβουλεύσεις με τους αρχηγούς των ευρωπαϊκών κομμάτων.

Όσον αφορά τους υπόλοιπους υποψηφίους για την θέση του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, είναι ο Σοσιαλδημοκράτης Φρανς Τίμερμανς, και άλλοι εξωτερικοί υποψήφιοι του ΕΛΚ, σύμφωνα με γερμανικά μέσα ενημέρωσης.

Η Die Welt σύμφωνα με το ΑΜΝΑ αναφέρει τα ονόματα του Μισέλ Μπαρνιέ, επικεφαλής διαπραγματευτής του Brexit, της διευθύνουσας συμβούλου της Παγκόσμιας Τράπεζας, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα και του πρωθυπουργού της Κροατίας Αντρέι Πλένκοβιτς.

Ένας ανώτερος Ευρωπαίους διπλωμάτης δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ότι ο Τίμερμανς έχει το προβάδισμα για τη διαδοχή του Γιούνκερ. «Είναι η καλύτερη επιλογή», επισήμανε.

Όσον αφορά τον υποψήφιο που θα διαδεχθεί την 1η Νοεμβρίου τον Γιούνκερ θα πρέπει να εξασφαλίσει την υποστήριξη των 21 από τους 28 Ευρωπαίους ηγέτες και να λάβει τουλάχιστον 376 ψήφους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα