back to top
20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Σύνοδος G20 (Upd)

Διαβάστε επίσης

Νωρίτερα σήμερα στην Οσάκα, ο Τραμπ, ο οικοδεσπότης της G20 ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε, και ο πρωθυπουργός της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι άρχισαν την τριμερή συνάντησή τους με έναν πρωτότυπο χαιρετισμό, ενώνοντας τις γροθιές τους αντί να ανταλλάξουν χειραψίες. Ο αμερικανός πρόεδρος, που είχε την ιδέα, αστειεύτηκε ότι σε διαφορετική περίπτωση θα δημιουργείτο πρόβλημα με «το ποιος θα έσφιγγε το χέρι ποιου πρώτος». Χαρακτήρισε τους δύο πρωθυπουργούς «καλούς φίλους» και τους συνεχάρη για τις πρόσφατες εκλογικές τους επιτυχίες.

Η συζήτηση θα επικεντρωνόταν στο εμπόριο και στο Ιράν, είπε ο Τραμπ, ο οποίος απέφυγε να απαντήσει όταν ερωτήθηκε αν θα επιβάλλει δασμούς στα εισαγόμενα ιαπωνικά αυτοκίνητα και περιορίστηκε να προεξοφλήσει ότι η έκβαση των συνομιλιών θα είναι «θετική».

Στην κατ’ ιδίαν συνάντησή του με τον Μόντι, ο Τραμπ ανήγγειλε ότι θα έθιγε το ζήτημα του εμπορίου, μετά την επιβολή δασμών από το Νέο Δελχί που ο μεγιστάνας χαρακτήρισε «απαράδεκτους» και απαίτησε να καταργηθούν πριν φθάσει στην Οσάκα, αφήνοντας να διαφανεί η ένταση κάτω από την επιφάνεια.

Οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία και η Ινδία θεωρείται από ορισμένους αναλυτές ότι θα μπορούσαν να συμμαχήσουν ώστε να αντιμετωπίσουν την Κίνα.

—-

Eπιφυλακτικότητα επικρατούσε σήμερα το πρωί στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με την προσοχή των επενδυτών να είναι στραμμένη στην κρίσιμη συνεδρίαση της Ομάδας των 20 (G20) εν αναμονή εξελίξεων για τις εμπορικές συνομιλίες ΗΠΑ-Κίνας.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αναμένεται να έχει αύριο συνάντηση με τον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ και στην αγορά επικρατεί νευρικότητα για το εάν θα υπάρξει πρόοδος για τον τερματισμό της εμπορικής διαμάχης των δύο χωρών.

Στις 10:06 ώρα Ελλάδας, ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 ήταν αμετάβλητος, με τον γερμανικό δείκτη DAX να ενισχύεται κατά 0,3%.

Η μετοχή της Deutsche Bank, της μεγαλύτερης γερμανικής τράπεζας σημείωσε νωρίτερα άλμα 3,5% αφού πέρασε τα ετήσια τεστ αντοχής της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας (Fed).

Η μετοχή της Merlin Entertainments, στην οποία ανήκει το μουσείο Madame Tussauds, κατέγραψε άλμα 14,1%, αφού η εταιρία ανακοίνωσε ότι θα εξαγορασθεί από το επενδυτικό όχημα της οικογένειας που ίδρυσε τη Lego και τον όμιλο επενδύσεων Blackstone Group, σε μια συμφωνία που αποτιμά την εταιρία και το χρέος της σχεδόν στα 6 δισεκ. λίρες (7,6 δισεκ. δολάρια).

Μιάμιση ώρα διήρκησε η συνάντηση Τραμπ – Πούτιν, στο περιθώριο της Συνόδου των G-20, σε μία προσπάθεια των δύο πλευρών να βρουν κοινά σημεία επαφής, εν μέσω τεταμένων σχέσεων. Στην συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε οι δύο ηγέτες δήλωσαν πως όλος ο κόσμος ενδιαφέρεται για την βελτίωση των μεταξύ τους σχέσεων. Δεν έλειψαν τα ευτράπελα όμως, όταν ο πρόεδρος Τραμπ, ζήτησε γελώντας από τον Πούτιν “να μην αναμιχθεί στις επόμενες προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ”.

Εξάλλου, ο Τραμπ δήλωσε ότι αναμένει μια παραγωγική συνάντηση με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ αύριο, εν μέσω έντασης στις σινοαμερικανικές εμπορικές σχέσεις. «Θα δούμε τι θα γίνει και τι θα βγει από αυτό» είπε, ωστόσο ερωτηθείς εάν του υποσχέθηκε μια εξάμηνη αναστολή των δασμών, ο Τραμπ απάντησε αρνητικά.

Ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ HΠΑ και Κίνας, η ένταση με το Ιράν αλλά και το κλίμα, στην ατζέντα της συνόδου της G20 στην Οσάκα της Ιαπωνίας. Τρεις ως τέσσερις χώρες της G20 ίσως ταυτιστούν με τη θέση των ΗΠΑ για το κλίμα, αποδυναμώνοντας το στρατόπεδο όσων τάσσονται υπέρ της συμφωνίας του Παρισιού, σύμφωνα με το Ελιζέ. Το κλίμα «είναι το δυσκολότερο ζήτημα» της συνόδου, υπογράμμισαν πηγές προσκείμενες στο περιβάλλον του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν.

Εντός της ημέρας ο Ντόναλντ Τραμπ θα συναντηθεί μεταξύ άλλων και με την Άγγελα Μέρκελ και αύριο με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με φόντο το θέμα αγοράς από την Τουρκία των ρωσικών πυραύλων S-400, αλλά και οι εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο.


Για άλλη μία χρονιά, στην “οικογενειακή φωτογραφία” των ηγετών της G20, o αριθμός των γυναικών είναι αισθητά μικρότερος από αυτόν των ανδρών.
Ανάμεσα από τους άνδρες-ηγέτες φέτος είναι η Γερμανίδα Καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ, η διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ και η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι.

Η απερχόμενη πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας Τερέζα Μέι στην τελευταία της συνάντηση ως ηγέτης της Βρετανίας με τον Πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν αναμένεται να τον καλέσει να σταματήσει “τις σχέσεις ανταγωνισμού” στις οποίες επιδίδεται τα τελευταία χρόνια.

Σε συνέντευξή της στο Sky News, είπε ότι προτίθεται να πει στον Πούτιν ότι η χώρα του πρέπει να σταματήσει τις κυβερνο-επιθέσεις και τις εκστρατείες παραπληροφόρησης σε όλο τον κόσμο.

“Η Ρωσία μπορεί να ακολουθήσει μια διαφορετική πορεία εάν αποχωρήσει από αυτό το είδος δραστηριότητας”, ανέφερε.

Η συνάντηση Μέι- Πούτιν αναμένεται σήμερα στις 5 μ.μ. τοπική ώρα, δηλαδή στις 11 ώρα Ελλάδος

—-
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι αναμένει μια παραγωγική συνάντηση με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ αύριο, στο περιθώριο της συνόδου της Ομάδας των 20 (G20) εν μέσω έντασης στις σινοαμερικανικές εμπορικές σχέσεις.

«Πιστεύω ότι θα είναι παραγωγική», δήλωσε ο Τραμπ σήμερα σε δημοσιογράφους. «Ποιος ξέρει, αλλά πιστεύω ότι θα είναι παραγωγική. Θα είναι τουλάχιστον παραγωγική. Θα δούμε τι θα γίνει και τι θα βγει από αυτό».

Ερωτηθείς, ωστόσο, εάν υποσχέθηκε στον Σι μια εξάμηνη αναστολή των δασμών, ο Τραμπ απάντησε: «Όχι».


Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε προέτρεψε τους ηγέτες των χωρών μελών της ομάδας των είκοσι πιο βιομηχανικά ανεπτυγμένων και αναπτυσσόμενων οικονομιών του πλανήτη να στείλουν ένα ισχυρό μήνυμα υποστήριξης του «ελεύθερου», «δίκαιου» εμπορίου «χωρίς διακρίσεις» και εξέφρασε «βαθιά ανησυχία» για το σημερινό τοπίο ως προς το διεθνές εμπόριο.

Κατά την έναρξη της διήμερης συνόδου της G20 στην Οσάκα, ο Άμπε ανέφερε ότι η Ιαπωνία, σημαιοφόρος του ελεύθερου εμπορίου, όπως είπε, θα ταχθεί σθεναρά υπέρ της βελτίωσης του πολυμερούς εμπορικού συστήματος και θα προωθήσει τις διαπραγματεύσεις για την επίτευξη συμφωνιών για τη συνεργασία στο πεδίο της οικονομίας.

«Σήμερα, θέλω να συζητήσουμε με τους ηγέτες μέτρα για να αυξηθεί κι άλλο η ορμή προκειμένου να προωθηθούν μεταρρυθμίσεις στον ΠΟΕ», τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, πρόσθεσε.

Η σύνοδος άρχισε επίσημα λίγο νωρίτερα με την παραδοσιακή λεγόμενη «οικογενειακή» φωτογραφία, με τον Άμπε πλαισιωμένο από τον Ντόναλντ Τραμπ και τον Σι Τζινπίνγκ, το δίδυμο των πρωταγωνιστών του διημέρου.

Η σύνοδος, στην οποία διακυβεύονται πολλά, ξεκίνησε με φόντο τις ρήξεις μεταξύ των ηγετών των μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη, ειδικά για το εμπόριο και για το κλίμα.Ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ τόνισε σήμερα ότι η περιοχή του Κόλπου έχει εισέλθει σε πολύ ευαίσθητη φάση, «στέκει μπροστά στο σταυροδρόμι του πολέμου και της ειρήνης», μετέδωσαν κινεζικά κρατικά ΜΜΕ.

Η Κίνα πάντα επιδιώκει ειρήνη και εναντιώνεται στον πόλεμο, τόνισε ο Σι στον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες στο περιθώριο της συνόδου της G20 στην Οσάκα της Ιαπωνίας, μετέδωσε το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα.
—–
Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ δήλωσε ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης που θα έχει σήμερα με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στο περιθώριο της G20 θα συζητήσουν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων — για το εμπόριο, τις επενδύσεις, τη δυτική Αφρική, την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και το Ιράν.

Νωρίτερα, ο αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ενόψει της συνάντησής του με την επικεφαλής της γερμανικής κυβέρνησης ότι η Μέρκελ είναι «μεγάλη φίλη μου» και εξήρε τις εμπορικές σχέσεις των δύο χωρών.

—-

Η Γερμανία έχει «πολλά να διδαχθεί» από τη Βραζιλία σε ό,τι αφορά την προστασία του περιβάλλοντος, υποστήριξε ο Ζαΐχ Μπολσονάρου, απαντώντας στην κριτική της γερμανίδας καγκελαρίου Άγγελας Μέρκελ για την καταστροφή του τροπικού δάσους του Αμαζονίου.

«Μπορούμε να παραδειγματίσουμε τη Γερμανία, και στο περιβάλλον. Η βιομηχανία της συνεχίζει να βασίζεται σε ορυκτά καύσιμα, κυρίως άνθρακα, η δική μας όχι. Έχουν πολλά να μάθουν από μας», είπε ο ακροδεξιός πρόεδρος της Βραζιλίας, σύμφωνα με τον ειδησεογραφικό ιστότοπο G1.

Ο Μπολσονάρου έκανε τα σχόλια αυτά μετά την άφιξή του στην Ιαπωνία για τη σύνοδο της G20.

Η Μέρκελ είπε την Τετάρτη ότι ήθελε να συζητήσει για την εκδάσωση στη Βραζιλία με τον Μπολσονάρου κατά τη διάρκεια της συνόδου. «Θα κάνω το παν εντός των δυνάμεών μου (…) για να εξασφαλίσω ότι αυτό που γίνεται στη Βραζιλία θα πάψει να γίνεται, εάν είναι εφικτό», ανέφερε.

Ο Μπολσονάρου αντέδρασε λέγοντας πως δεν θα ενεργήσει όπως προκάτοχοί του που πήγαιναν σε διεθνή φόρα «για να δέχονται προειδοποιήσεις από άλλες χώρες».

«Η κατάσταση εδώ είναι ότι υπάρχει σεβασμός για τη Βραζιλία. Δεν θα ανεχθούμε να μας συμπεριφέρονται όπως στο παρελθόν», πρόσθεσε.

Η συμμετοχή διαφόρων μορφών άνθρακα στο ενεργειακό μίγμα της Γερμανίας ανέρχεται στο 32%, ενώ στη Βραζιλία είναι 5,6%.

Έχουν εκφραστεί έντονες ανησυχίες ότι ο Μπολσονάρου, ο οποίος αμφισβητεί την κλιματική αλλαγή, θα εφαρμόσει πολιτικές που θα οδηγήσουν στην καταστροφή του τροπικού δάσους του Αμαζονίου — το οποίο για πολλούς αποτελεί «τους πνεύμονες του πλανήτη».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα