back to top
15.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

15.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Αλβανία: η αντιπολίτευση κατηγορεί τον Ράμα ότι μοιράζει όπλα και χρήματα ενόψει των εκλογών

Διαβάστε επίσης

Συνεχίζεται η ένταση στην Αλβανία, ενόψει των δημοτικών εκλογών της 30ης Ιουνίου. Ο πρόεδρος της χώρας Ίλιρ Μέτα ανήγγειλε χθες νέα ημερομηνία διεξαγωγής τους, αυτήν της 13ης Οκτωβρίου, αλλά ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα επιμένει ότι  θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή, όπως έχει προγραμματιστεί.

Η αντιπολίτευση έχει δηλώσει ότι θα απόσχει από την εκλογική διαδικασία και οι οπαδοί της επιχειρούν να εμποδίσουν την προετοιμασία της, καταστρέφοντας σε πόλεις και χωριά της Αλβανίας κάλπες και ψηφοδέλτια, ενώ δεν λείπουν οι συγκρούσεις με τις αστυνομικές αρχές.

Επιπλέον, η αντιπολίτευση κατηγορεί τον Ράμα ότι μοιράζει χρήματα για την αύξηση της συμμετοχής, αλλά και όπλα σε οπαδούς της για να αποτρέψει την αντιπολίτευση να εμποδίσει τη διεξαγωγή των εκλογών.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο Μέτα ανέφερε ότι η νέα ημερομηνία συμπληρώνει το κενό του διατάγματος της 10ης Ιουνίου με το οποίο ο ίδιος ακύρωσε την ημερομηνία της 30ης Ιουνίου, ενώ προσέθεσε ότι, δεδομένης της αδιέξοδης κατάστασης, επιδιώκει να δώσει μια ευκαιρία σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις να μετάσχουν στις εκλογές, ώστε αυτές να πληρούν την δημοκρατική αρχή της επιλογής μεταξύ τουλάχιστον δύο υποψηφιοτήτων.

Συνέχισε, λέγοντας ότι ένας δεύτερος λόγος ο οποίος τον οδήγησε να μεταθέσει τις εκλογές στη συγκεκριμένη ημερομηνία σχετίζεται με τις ενταξιακές διαδικασίες με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αντιδρώντας στην απόφαση Μέτα, ο πρωθυπουργός Ράμα επανέλαβε ότι δεν υπάρχει άλλη ημερομηνία εκλογών πέραν της 30ης Ιουνίου.

Από την πλευρά της, η αντιπολίτευση, η οποία έχει συνδέσει τη συμμετοχή της στις δημοτικές εκλογές με την παραίτηση του Ράμα και τη συγκρότηση μεταβατικής κυβέρνησης, δεν έχει αντιδράσει στην καθορισμό της ημερομηνίας από τον Μέτα.

Το Συμβούλιο της Ευρώπης απέσυρε χθες την ομάδα παρατηρητών του για τις εκλογές της 30ης Ιουνίου, παραμένουν, ωστόσο, οι παρατηρητές του ΟΑΣΕ.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα