back to top
23.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

23.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Οδός Ξούθου: ο δρόμος της απόγνωσης

Διαβάστε επίσης

Μια πιάτσα διακίνησης και χρήσης ναρκωτικών ουσιών στην «καρδιά» της Αθήνας, απέχει μόλις 100 μέτρα από το Αστυνομικό Τμήμα της Ομόνοιας. Ο λόγος για τον στενό δρόμο της οδού Ξούθου, ένα ανεξέλεγκτο και σε δημόσια θέα «shooting room».

Κατάσταση σοκ

Σε αυτή την πιάτσα κυκλοφορούν όλα τα είδη ναρκωτικών ουσιών. Σε αυτό τον δρόμο έμποροι ναρκωτικών και χρήστες κυκλοφορούν όλες τις ώρες. Στην οδό Ξούθου δρουν καθημερινά και οι σωματέμποροι καθώς ο  δρόμος από την δεξιά πλευρά της Σωκράτους είναι γεμάτος από τραγικές φιγούρες κοριτσιών αλλά και αγοριών που προσφέρουν το κορμί τους έναντι 15-20 ευρώ. Σε αυτό τον δρόμο περνούν τη νύχτα οι χρήστες ναρκωτικών ουσιών με αποτέλεσμα οι λιγοστοί εναπομείναντες καταστηματάρχες να τους βρίσκουν τα πρωινά ξαπλωμένους μπροστά ή και δίπλα από τις εισόδους των καταστημάτων τους. Η ίδια εικόνα και σε παρακείμενο πάρκο στη συμβολή των οδών Ξούθου και Μενάνδρου και Βερανζέρου.

Τα καταστήματα σε αυτό τον δρόμο λόγω αυτής της κατάστασης είναι μετρημένα στα δάκτυλα, μόλις πέντε στον αριθμό. Ένα πρακτορείο ΟΠΑΠ, που βρίσκεται χρόνια στην περιοχή αλλά αναγκαστικά κλείνει από τις 5 το απόγευμα. Ένα κομμωτήριο  στην συμβολή της Ξούθου με την οδό Σωκράτους , ένα εργαστήριο ιατρικών ειδών και 2 φαρμακαποθήκες. Στο μεγαλύτερο κομμάτι του δρόμου δεκάδες κλειστά καταστήματα με ρολά κατεβασμένα.

Αποπνέει δυσοσμία ο δρόμος

Στο διάβα του δρόμου αντικρίζεις αυτή την θλιβερή εικόνα ενώ σου έρχεται αμέσως η δυσοσμία καθώς ο δρόμος έχει μετατραπεί σε υπνωτήριο των χρηστών.

«Πρωτοβουλίες κοινωνικών ομάδων και οργανώσεων οι οποίες επιχείρησαν στο παρελθόν να δώσουν πνοή στον δρόμο μέσα από εικαστικές παρεμβάσεις και δρώμενα έχουν πέσει στο κενό», τονίζουν οι καταστηματάρχες, κάνοντας λόγο για έξαρση της ανομίας και της εγκληματικότητας τα τελευταία τρία χρόνια. Τονίζουν δε με νόημα ότι όλα αυτά εκτυλίσσονται καθημερινά δίπλα από το αστυνομικό τμήμα της Ομονοίας που απέχει μόλις δυο στενά από την οδό Ξούθου.

SΟS από καταστηματάρχες

«Σε αυτό τον δρόμο κυριαρχούν τα ναρκωτικά και η πορνεία κοριτσιών αλλά και αγοριών», τονίζει εργαζόμενη ενός από τα καταστήματα της οδού. Στο ερώτημα μας για την εικόνα που επικρατεί τα βράδια, τόνισε ότι το κατάστημα κλείνει αναγκαστικά από τις 5 το απόγευμα. «Δεν μπορείς περισσότερο να κάτσεις εδώ λόγω αυτής της κατάστασης. Φοβόμαστε! Μας έχουν ενοχλήσει για χρήματα πολλές φορές αλλά ωστόσο ουδέποτε μας επιτέθηκαν», προσθέτει με έμφαση η υπάλληλος. Μπροστά στα μάτια μας κάνουν χρήση ναρκωτικών και δρουν ανεξέλεγκτα οι έμποροι».

odos_ksouthou

«Ελπίζω κάτι να αλλάξει σύντομα σε αυτή την θλιβερή εικόνα»

Λίγο πιο κάτω συναντήσαμε την ιδιοκτήτρια καταστήματος που δραστηριοποιείται τα τελευταία 30 χρόνια στον συγκεκριμένο δρόμο. Αρχικά μας είπε ότι περίπου 15-20 καταστηματάρχες έχουν μαζέψει υπογραφές με σκοπό να πεζοδρομηθεί ο συγκεκριμένος δρόμος και να γίνουν κάποιες εργασίες με κονδύλια του ΕΣΠΑ. «Τα παλιά χρόνια» σημειώνει, «σε αυτό δρόμο εργαζόντουσαν χιλιάδες άτομα καθώς υπήρχαν πολλές φαρμακαποθήκες. Στο κατάστημα μου εργάζονταν 22 άτομα. Σήμερα πλήρης ερήμωση… Ναρκωτικά, πορνεία και εγκληματικότητα είναι τα κυριότερα προβλήματα και σε όλα αυτά το γεγονός ότι ο δρόμος αποπνέει έντονη δυσοσμία καθώς έχει μετατραπεί σε ανοικτό ουρητήριο. Τα τελευταία πέντε χρόνια μου έχουν «ανοίξει» το μαγαζί τουλάχιστον πέντε φορές. Η τραγική αυτή κατάσταση σε αυτό τον δρόμο ξεκίνησε μετά την διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων στην χώρα μας το έτος 2004. Ελπίζω κάτι να αλλάξει σύντομα σε αυτή την θλιβερή εικόνα…».

Ο δρόμος είχε την δίκη του ιστορία…

Η οδός Ξούθου και τα γύρω στενά από κέντρο μαύρης αγοράς τσιγάρων κατά τη διάρκεια της κατοχής μετατράπηκε σε πεδίο σφοδρών οδομαχιών κατά τον εμφύλιο λόγω της παρουσίας εκεί του αρχηγείου του ΕΛΑΣ, και σε μετέπειτα σημαντικό εμπορικό δρόμο για τη διακίνηση φαρμάκων. Τα εγκαταλελειμμένα κελύφη των παλιών ερειπωμένων φαρμακαποθηκών αλλά και οι εναπομείνασες εμπορικές χρήσεις, το κλειστό ξενοδοχείο «Ζενίθ», το εγκαταλελειμμένο χαμάμ, τα ξενοδοχεία «ημιδιαμονής», τα φθηνά παρηκμασμένα διαμερίσματα αποτυπώνουν μερικώς την ιστορική διαδρομή της περιοχής.

Κώστας Κορέλης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα