back to top
17.4 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

17.4 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Αδιέξοδο για την τηλεμαχία των πολιτικών αρχηγών- Οξεία αντιπαράθεση

Διαβάστε επίσης

Οξύνεται η πολιτική αντιπαράθεση μετά το “ναυάγιο” του debate το οποίο όπως όλα δείχνουν δεν πρόκειται να πραγματοποιηθεί.

Με  ανακοινώσεις τους τα πολιτικά κόμματα εξαπολύουν βολές εκατέρωθεν και επιρρίπτουν ευθύνες για την αδυναμία εξεύρεσης κοινά αποδεκτής ημερομηνίας.

Με ανάρτησή του ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σημειώνει ότι  “ο κ. Μητσοτάκης, το ΚΙΝΑΛ και το ΚΚΕ αναζητούσαν εναγωνίως αφορμή για να αποφύγουν το ντιμπέιτ των πέντε”

H ολομέτωπη αντιπαράθεση πυροδοτήθηκε  σήμερα μετά το πέρας της συνεδρίασης της Διακομματικής επιτροπής για τις εκλογές της 7ης Ιουλίου. Η συνεδρίαση απέβη άκαρπη καθώς οι εκπρόσωποι των κομμάτων δεν κατέληξαν σε ημερομηνία όσον αφορά την διεξαγωγή του debate μεταξύ των πολιτικών αρχηγών.

Kατά την συνάντηση των εκπροσώπων των κομμάτων  τόσο από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ όσο και από την ΝΔ τέθηκαν αρχικά ως ημερομηνίες η 27η , η  28η Ιουνίου και 1η Ιουλίου.

Ως κατάληξη υπήρξε συμφωνία για την 1η Ιουλίου και ο ΣΥΡΙΖΑ πρότεινε να διεξαχθεί μετά τις 10 το βράδυ και την επιστροφή του Αλ.Τσίπρα από την Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε.

Η ημερομηνία αυτή όμως δεν έγινε αποδεκτή από το ΚΚΕ καθώς εκείνη την ημέρα έχει προγραμματιστεί  η ανοικτή ομιλία του Δημήτρη Κουτσούμπα στην Θεσσαλονίκη.

Το ΚΚΕ ανέφερε ότι είχε ήδη αλλάξει την ημερομηνία της ομιλίας του ΓΓ και ότι η κεντρική ομιλία του κόμματος δεν “μπορεί να γίνεται ακορντεόν”.  Το ΚΚΕ πρότεινε ως ημέρα διεξαγωγής την 2α Ιουλίου αλλά δεν έγινε δεκτή από την ΝΔ.

Επίσης ο ΣΥΡΙΖΑ επανέλαβε την πρόταση για debate μεταξύ του Κ. Μητσοτάκη και του Αλ. Τσίπρα αλλά η ΝΔ δεν δέχθηκε και επανέλαβε ότι θέλει τηλεμαχία και με τους πέντε αρχηγούς.

Αλέξης Τσίπρας: Αναζητούσαν εναγωνίως αφορμή

“Ο κ. Μητσοτάκης, το ΚΙΝΑΛ και το ΚΚΕ αναζητούσαν εναγωνίως αφορμή για να αποφύγουν το ντιμπέιτ των πέντε” αναφέρει ο πρωθυπουργός στην ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter.
«Αρχικά πίστευα ότι μόνο ο κ. Μητσοτάκης θέλει να αποφύγει, σαν το διάολο το λιβάνι, το ντιμπέιτ των δυο. Σήμερα φάνηκε ότι και το ΚΙΝΑΛ, ακόμη -παραδόξως- και το ΚΚΕ έψαχναν εναγωνίως αφορμή να αποφύγουν και το ντιμπέιτ των πέντε.

Ακόμη και όταν αποδέχτηκα να έρθω στο στούντιο απευθείας από το αεροπλάνο, βρήκαν πρόσχημα άρνησης. Σε συνεννόηση μεταξύ τους προφανώς, ώστε να μοιράζονται την ευθύνη και όλοι μαζί να τη ρίχνουν στον ΣΥΡΙΖΑ. Κρίμα για τη δημοκρατία, κρίμα για την ενημέρωση των πολιτών»

ΝΔ: Ματαιώνεται με ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ

Ο Διευθυντής του Γραφείου Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, κ. Κωνσταντίνος Ζούλας, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης της διακομματικής επιτροπής για το ζήτημα της διεξαγωγής ντιμπέιτ μεταξύ των πολιτικών αρχηγών, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Το ντιμπέιτ ματαιώνεται με προφανή ευθύνη του κυβερνώντος κόμματος, διότι όπως ξέρετε, όλα τα κόμματα είχαν συμφωνήσει να γίνει την 1η Ιουλίου. Πριν από λίγες ημέρες, η Νέα Δημοκρατία ενημερώθηκε ότι ο κ. Τσίπρας δεν μπορούσε την 1η Ιουλίου και έτσι πρότεινε δύο διαφορετικές εναλλακτικές ημερομηνίες, την προσεχή Πέμπτη και την προσεχή Παρασκευή.

Εκεί δεν υπήρξε συμφωνία των άλλων κομμάτων και σήμερα ξαφνικά ο κ. Τσίπρας υπαναχώρησε και είπε ότι μπορεί τελικά να γίνει το ντιμπέιτ την 1η Ιουλίου στις 22:00 το βράδυ. Η Νέα Δημοκρατία συμφώνησε, αλλά δεν κατέστη εφικτό τα άλλα κόμματα να αλλάξουν τον προγραμματισμό τους και έτσι ουσιαστικά το ντιμπέιτ ματαιώνεται. Όλα τα άλλα που ακούστηκαν και από τον εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ είναι μάλλον προφάσεις εν αμαρτίαις”

ΚΚΕ: Μεταθέσαμε δύο φορές την κεντρική προεκλογική συγκέντρωση

«Το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή έδειξε έμπρακτα διάθεση συνεννόησης, έτσι ώστε να πραγματοποιηθεί το ντιμπέιτ των πολιτικών αρχηγών και να διεξαχθεί με ζωντανό τρόπο και όχι με τη διαδικασία των παράλληλων μονολόγων. Γι’ αυτό και αρχικά μετέθεσε για τις 2 Ιουλίου την κεντρική προεκλογική συγκέντρωσή του στη Θεσσαλονίκη, που είχε προγραμματιστεί την 1η Ιούλη, για να διευκολύνει την πραγματοποίηση του ντιμπέιτ», αναφέρει ανακοίνωση του κόμματος.

«’Οταν έγινε γνωστό το κώλυμα του πρωθυπουργού για την 1η Ιουλίου, εξαιτίας της Συνόδου Κορυφής, συζητήσαμε άλλες εναλλακτικές ημερομηνίες που τέθηκαν, όπως 28 Ιουνίου και 2 Ιουλίου. Γι’ αυτό και μεταθέσαμε εκ νέου την προεκλογική συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη και την επαναφέραμε την 1η Ιουλίου, για να μείνουν κενές αυτές οι ημερομηνίες».

«Το ΚΚΕ έχει εξ αρχής δηλώσει ότι δεν πρόκειται να μπει σε μικροκομματικές σκοπιμότητες, αλλά και δεν θα γίνει μπαλάκι ανατρέποντας άρδην το προεκλογικό του πρόγραμμα και μάλιστα κεντρικές συγκεντρώσεις, προκειμένου να αντιμετωπιστούν αδιέξοδα, που δεν προκάλεσε το ίδιο» καταλήγει η ανακοίνωση του κόμματος.

ΚΙΝΑΛ:  Προσχηματικός ο λόγος ματαίωσης από τον ΣΥΡΙΖΑ

Ο εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ κ. Μανώλης Όθωνας ο οποίος παραβρέθηκε στην συνάντηση δήλωσε ότι:  “Σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ ομολόγησε ότι ο λόγος που επικαλέστηκαν για την ματαίωση του ομόφωνα προγραμματισμένου debate για την Δευτέρα 1 Ιουλίου όταν εξαρχής απολύτως προσχηματικός. Επιβεβαιώθηκε έτσι ότι ο κ.Τσίπρας ποτέ δεν ήθελε συζήτηση με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς”

Ένωση Κεντρώων: Έπαιζαν την κολοκυθιά

Η Ένωση Κεντρώων με ανακοίνωσή της  εκφράζει την λύπη της για το “ναυάγιο” του Debate των πολιτικών αρχηγών.  “Στις σχετικές διαδικασίες, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ έπαιζαν την κολοκυθιά και όποια μέρα πρότεινε ο ένας, απέρριπταν οι άλλοι. Προφανώς, θέλουν εκλογές με χρήματα, σποτάκια και προπαγάνδα και όχι διάλογο ενημέρωσης του κόσμου”.

Ε.Αχτσιόγλου:  Προσχήματα για να μην πραγματοποιηθεί

Αναφορικά με το debate η Εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία,Έφη Αχτσιόγλου, δήλωσε τα εξής:

“Μετά τις εξελίξεις για τη διεξαγωγή έκτακτης Συνόδου Κορυφής την 1η Ιουλίου, ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ζητήσει τη μεταφορά της ημερομηνίας διεξαγωγής του debate των πολιτικών αρχηγών σε οποιαδήποτε άλλη ημερομηνία, πέραν αυτής, προκειμένου να μπορέσει να συμμετάσχει ο Πρωθυπουργός.

Στη σημερινή Διακομματική Επιτροπή ετέθησαν προσχήματα από διάφορα κόμματα, προκειμένου να μην βρεθεί ημερομηνία άλλη πέραν της 1ης Ιουλίου και να μην πραγματοποιηθεί τελικά το κρίσιμο για την προγραμματική αντιπαράθεση debate.

Κατόπιν τούτου, ο Πρωθυπουργός δηλώνει τη διαθεσιμότητά του για τη διεξαγωγή του debate το βράδυ της 1ης Ιουλίου, ακόμη κι αν χρειαστεί να μεταφερθεί κατευθείαν από το αεροπλάνο στο στούντιο, προκειμένου να μην ακυρωθεί η κρίσιμη αυτή τηλεοπτική αντιπαράθεση.

Καλούμε όλα τα κόμματα να τοποθετηθούν με δημοκρατική ευθύνη και να φανούν συνεπή στην αρχική τους δέσμευση να γίνει το debate την 1η Ιουλίου”

Newsroom Αθήνα 9.84- Γ.Μανουσακάκης

 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα