back to top
14.9 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

14.9 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Γερμανία: CDU/CSU και Πράσινοι διαγκωνίζονται για την πρώτη θέση

Διαβάστε επίσης

Η Ένωση Χριστιανοδημοκρατών/Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU) αναδεικνύεται και πάλι πρώτη πολιτική δύναμη στη Γερμανία ξεπερνώντας τους Πρασίνους αν και μόνο με δύο ποσοστιαίες μονάδες, σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρίας Emnid που διενεργήθηκε για λογαριασμό της “Κυριακάτικης Bild”.

Η Χριστιανική Ένωση συγκεντρώνει στην έρευνα 27%, ενώ οι Πράσινοι έρχονται δεύτεροι με 25%. Η ακροδεξιά Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) παραμένει τρίτη δύναμη με ποσοστό 14%, ενώ οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) συνεχίζουν με πολύ χαμηλό ποσοστό 12%. Ακολουθούν Η Αριστερά με 8% και οι Φιλελεύθεροι (FDP) με 7%.

Και σε δημοσκόπηση που διενεργήθηκε για το κρατικό δίκτυο ZDF και δημοσιεύτηκε την Παρασκευή, η CDU/CSU κερδίζει με βραχεία κεφαλή την πρώτη θέση (27%) έναντι ποσοστού 26% των Πρασίνων.

Διαφορετική ήταν η εικόνα έρευνας του ινστιτούτου Forsa για το n-tv: στην πρώτη θέση βρίσκονταν οι Πράσινοι με 27%, ενώ η Χριστιανική Ένωση είχε υποχώρησε στο πολύ χαμηλό για τα δεδομένα της 24%. Η τρίτη θέση, πάντως, και πάλι ανήκε στην AfD με 13%, ενώ το SPD σημείωσε περαιτέρω πτώση και προσγειώθηκε στο 11%, ιστορικό χαμηλό για το κόμμα. Οι Φιλελελύθεροι εδώ ξεπερνούν κατά μία ποσοστιαία μονάδα την Αριστερά με 9% και 8% αντιστοίχως.

Η ώρα των αποφάσεων για το SPD

Οι Σοσιαλδημοκράτες βρίσκονται σε αναζήτηση ηγέτη έπειτα από την παραίτηση της Αντρέα Νάλες, μετά τα χαμηλά ποσοστά του κόμματος στις Ευρωεκλογές. Του κόμματος αυτή τη στιγμή ηγείται μία υπηρεσιακή τριάδα.

Σήμερα συνεδριάζει το προεδρείο του SPD προκειμένου να αποφασιστεί ποια ακριβώς θα είναι η διαδικασία εκλογής νέου επικεφαλής. Οι προτάσεις θα είναι αρκετές. Μεταξύ άλλων, θα εξετασθεί το ενδεχόμενο διπλής προεδρίας, στα πρότυπα άλλων κομμάτων, αλλά και το κατά πόσον στην εκλογή θα συμμετάσχουν και τα 438.000 μέλη.

Στην δημοσκόπηση του Forsa, το 69% των ερωτηθέντων δηλώνει πεπεισμένο ότι οι Σοσιαλδημοκράτες δεν μπορούν σε εύλογο χρονικό διάστημα να ανακτήσουν την χαμένη εμπιστοσύνη του εκλογικούς σώματος. Μόνο μία ισχνή μειοψηφία (23%) πιστεύει ότι ο 29χρονος επικεφαλής της νεολαίας του κόμματος, Κέβιν Κίνερτ, μπορεί να δώσει νέα δημοσκοπική ώθηση στο SPD εάν αναλάβει την ηγεσία.

Δομίνα Διαμαντοπούλου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα