back to top
17.4 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

17.4 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Τις αποφάσεις του Eurogroup για την εμβάθυνση της ΟΝΕ ενέκριναν οι Ευρωπαίοι ηγέτες

Διαβάστε επίσης

Τις αποφάσεις του περασμένου Eurogroup για την εμβάθυνση της ΟΝΕ ενέκριναν σήμερα οι Ευρωπαίοι ηγέτες κατά τη Σύνοδο Κορυφής του Ευρώ.

Σύμφωνα με τη δήλωση που εκδόθηκε μετά το πέρας της συνεδριασης υπήρξε ευρεία συμφωνία σχετικά με την αναθεώρηση της συνθήκης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, ενώ οι ηγέτες κάλεσαν του υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης να συνεχίσουν τις εργασίες για το πλήρες πακέτο μέχρι το Δεκέμβριο του 2019. Επιπλέον, συμφώνησαν σε έναν ξεχωριστό προϋπολογισμό για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της σύγκλισης στην Ευρωζώνη, χωρίς ωστόσο να έχει καθοριστεί ακόμα το μέγεθός του στο πλαίσιο του επόμενου Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου ούτε ο ακριβής τρόπος χρηματοδότησής του. Τέλος, σε ό,τι αφορά την ευρωπαϊκή εγγύηση καταθέσεων, η δήλωση αναφέρει ότι αναμένεται συνέχιση των εργασιών για την περαιτέρω ενίσχυση της Τραπεζικής Ένωσης.

“Από τότε που ανέλαβα καθήκοντα σε μια δύσκολη περίοδο έχει σημειωθεί πρόοδος και τα θεμέλια της ΟΝΕ έχουν βελτιωθεί”, σημείωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ επισημαίνοντας ωστόσο πως “πολλά απομένουν να γίνουν σε ό,τι αφορά κυρίως την ευρωπαϊκή εγγύηση καταθέσεων και ότι θα συνεχιστούν οι εργασίες υπό τη φινλανδική προεδρία.

Εξάλλου, αναφορικά με τη συζήτηση για το Brexit, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ σημείωσε ότι οι 27 αρχηγοί επαναβεβαίωσαν την “προσέγγιση ενότητας” που ακολουθούν και σημείωσαν ότι αναμένουν να συνεργαστούν με τον νέο πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου, επιθυμώντας μια “συντεταγμένη έξοδο” και μια “όσο το δυνατόν πιο κοντινή μελλοντική σχέση”.

Σε κάθε περίπτωση, ξεκαθάρισαν και πάλι ότι δεν είναι δυνατή η επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας αποχώρησης.

Προτεραιότητα η διευθέτηση της χρηματοδότησης για ένα μελλοντικό προϋπολογισμό της ευρωζώνης

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είπαν σήμερα στους υπουργούς Οικονομικών τους να θέσουν ως προτεραιότητά τους τον καθορισμό των πηγών χρηματοδότησης για ένα μελλοντικό προϋπολογισμό της ευρωζώνης, αλλά παρέμειναν ασαφείς ως προς την ιδέα ενός ευρωπαϊκού συστήματος εγγύησης τραπεζικών καταθέσεων.

Ο επικεφαλής των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης Μάριο Σεντένο ενημέρωσε τους ηγέτες για όσα έχουν επιτύχει οι υπουργοί από τότε που τους ζητήθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο να εργαστούν για τη δημιουργία ενός προϋπολογισμού της ευρωζώνης παράλληλα με άλλες μεταρρυθμίσεις, μεταξύ των οποίων και ένα σύστημα εγγύησης καταθέσεων.

«Ζητάμε από το Eurogroup και την Κομισιόν να εργαστούν περαιτέρω σε όλα τα εναπομείναντα ζητήματα», ανέφεραν οι ηγέτες στο ανακοινωθέν τους χωρίς να ορίζουν μια προθεσμία για την ολοκλήρωση των συνομιλιών.

«Ζητάμε από το Eurogroup να μας ενημερώσει άμεσα για τις κατάλληλες λύσεις για τη χρηματοδότηση», δήλωσαν οι ηγέτες για τον προϋπολογισμό της ευρωζώνης, που ονομάζεται «δημοσιονομικό μέσο για την ανταγωνιστικότητα και τη σύγκλιση (BICC)».

«Αυτά τα στοιχεία θα πρέπει να συμφωνηθούν κατά προτεραιότητα προκειμένου να είμαστε σε θέση να ορίσουμε το μέγεθος του BICC στο πλαίσιο του επόμενου Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου», δήλωσαν οι ηγέτες, αναφερόμενοι στον επόμενο μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της ΕΕ.

Η ΕΕ πρέπει να συμφωνήσει σε ένα νέο μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό πριν το τέλος του επόμενου έτους, πριν λήξει ο σημερινός τον Δεκέμβριο του 2020.

Ωστόσο, οι ηγέτες απέφυγαν μια άμεση αναφορά στο σχέδιο για τις καταθέσεις, που καθυστερεί εδώ και χρόνια λόγω της ισχυρής αντίδρασης της Γερμανίας. Στην ανακοίνωση αναφέρεται μόνο ότι οι ηγέτες «προσβλέπουν στη συνέχιση των τεχνικών εργασιών για την περαιτέρω ενίσχυση της Τραπεζικής Ένωσης», σε μια ένδειξη ότι δεν υπάρχει προθεσμία για τις συζητήσεις.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ- ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα