18.3 C
Athens
Πέμπτη, 4 Ιουνίου, 2020

Με λουκέτο κινδυνεύουν πολλά Κέντρα Υγείας του λεκανοπεδίου Αττικής

✚ ΑΘΗΝΑ

Ορθοπεταλιές για την Παγκόσμια Ημέρα Ποδηλάτου στην πλατεία Κοτζιά

Εκδήλωση γιά την χρήση του ποδηλάτου πραγματοποιήθηκε έξω από το δημαρχιακό Μέγαρο της πλατείας Κοτζιά, παρουσία του υπουργού Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη, του προέδρου της...

Ο «Μεγάλος Περίπατος» κλείνει το Ιστορικό Τρίγωνο της Αθήνας -Πού θα απαγορεύονται τα ΙΧ

Στο προσωρινό περιορισμό (3 μήνες + 3 μήνες παράταση) της κυκλοφορίας οχημάτων στο κέντρο της Αθήνας προβλέπει ΚΥΑ που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδας της κυβερνήσεως...

«Elephant»: Το 3ο πανελλήνιο βραβείο εικονικής επιχείρησης στα ΓΕΛ Φιλοθέης και Τραγαίας Νάξου

Η εικονική μαθητική επιχείρηση «Elephant», που δημιούργησαν μαθητές του Γενικού Λυκείου Φιλοθέης και του Γενικού Λυκείου Τραγαίας Νάξου, στο πλαίσιο του μαθήματος «Εικονική Επιχείρηση»...

Νέο κεφάλαιο για την πλατεία Ομονοίας

Ένα νέο κεφάλαιο ξεκίνησε για την πλατεία Ομονοίας που εγκαινιάστηκε το βράδυ της Πέμπτης από τον Δήμαρχο Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη και παραδόθηκε στο κοινό....

Χώροι και πόροι από τον δήμο Αθηναίων για την στήριξη του Πολιτισμού

Ο δήμος Αθηναίων αφουγκράζεται τα νέα δεδομένα, λαμβάνει υπόψη την ανάγκη των καλλιτεχνών για δημιουργία και επικοινωνία, αλλά και των πολιτών για ψυχαγωγία και...

Η τραγική υποστελέχωση των μονάδων της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας έχει ως αποτέλεσμα να μην μπορούν οι λιγοστοί εργαζομένοι γιατροί να υποστηρίξουν απογευματινές βάρδιες και εφημερίες, με άμεσο κίνδυνο τη διακοπή της 24ωρης λειτουργίας τους.

Ήδη, στο Κέντρο Υγείας Μεγάρων επίκειται παύση της 24ωρης λειτουργίας του και συρρίκνωση του ωραρίου σε πενθήμερη βάση, στον κατάλογο των δομών που δεν μπορούν πλέον να υποστηρίξουν 24ωρες εφημερίες, έρχονται να προστεθούν και άλλες δημόσιες Μονάδες Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης της Αττικής, που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα, λόγω της ελλιπούς στελέχωσής τους.

Οι ελλείψεις προσωπικού καθιστούν αδύνατη τη σωστή λειτουργία τους και μάλιστα μέσα στην τουριστική περίοδο, κατά την οποία θα αυξηθούν κατακόρυφα οι ανάγκες.

Πρόκειται για τα Κέντρα Υγείας Καπανδριτίου, Ραφήνας, Ωρωπού, Νέας Μάκρης, Αυλώνας και Αφιδνών.

Τα προβλήματα κατήγγειλαν ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών και η Ένωση Ιατρών Νοσοκομειων Αθηνας Πειραιά ττονίζοντας ότι το Υπουργείο Υγείας έχει οδηγήσει σε κατάρρευση τις δημόσιες δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, κωφεύοντας προκλητικά όλο αυτό το διάστημα στις συνεχείς εκκλήσεις του υγειονομικού προσωπικού να μεριμνήσει για τη στελέχωση των Μονάδων. Τα Κέντρα Υγείας και τα Περιφερειακά Ιατρεία έχουν εγκαταλειφθεί στη τύχη τους ακόμα και στις τουριστικές περιοχές που θα κληθούν αυτό το χρονικό διάστημα να καλύψουν μεγάλες υγειονομικές ανάγκες.

Συγκεκριμένα, στο Κέντρο Υγείας Μεγάρων από τις αρχές του έτους συνταξιοδοτήθηκαν δύο γιατροί και έλαβαν αναρρωτική άδεια άλλοι δύο. Η μία και μοναδική γιατρός ήταν αδύνατον να εφημερεύει με ασφάλεια τόσο για τους ασθενείς όσο και για την ίδια.

Σε επιστολή της διοικήτριας της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) Αττικής, κ. Όλγας Ιορδανίδου, προς τον ΙΣΑ αναφέρεται ότι το Κέντρο Υγείας Μεγάρων δεν διαθέτει γιατρούς τους τελευταίους πέντε μήνες καθώς επίσης και ότι δεν υπάρχει καμία εκδήλωση ενδιαφέροντος για τις θέσεις επικουρικών ιατρών.

Κλιμάκιο της ΕΙΝΑΠ με την Πρόεδρο Μ. Παγώνη, το Γενικό Γραμματέα Η. Σιώρα και το μέλος του ΔΣ Κ. Λιβαδά επισκέφτηκε στις 19/06/19, κτα Κέντρα Υγείας Νέας Μάκρης και Ραφήνας.

Δείτε ποια προβλήματα κατέγραψαν οι νοσοκομειακοί γιατροί της ΕΙΝΑΠ:

Κέντρο Υγείας Ραφήνας: 36 γιατροί – Απαιτούνται 50

Το Κέντρο Υγείας Ραφήνας εξυπηρετεί μεγάλη περιοχή της Ανατολικής Αττικής. Τους χειμερινούς μήνες δέχεται κατά μέσο όρο 9.000 επισκέπτες το μήνα και εκτελεί μηνιαίως πάνω από 16.000 εργαστηριακές εξετάσεις. Τους καλοκαιρινούς μήνες ο όγκος πολλαπλασιάζεται.

• Υπηρετούν σε όλες τις ειδικότητες 36 γιατροί εκ των οποίων 14 είναι επικουρικοί! Οι πραγματικές ανάγκες προσεγγίζουν τους 50 γιατρούς για να μπορεί να ανταποκριθεί το Κέντρο Υγείας στις ανάγκες της περιοχής που όλο και αυξάνουν. Εκκρεμούν δύο προκηρύξεις από το καλοκαίρι του 2018. Έντονη ήταν η τοποθέτηση του συνόλου των γιατρών για μονιμότητα των επικουρικών, που σημειωτέων, αρκετών το επόμενο διάστημα λήγει η θητεία τους.

• Για να καλυφθούν οι ανάγκες της εφημερίας «δανείζονται», με μεγάλη δυσκολία συναδέλφους από άλλα Κέντρα Υγείας (Καλύβια, Κορωπί, Χαλάνδρι κ.λπ.) διότι και εκεί υπάρχουν ελλείψεις.

• Λόγω της έλλειψης ιατρικού προσωπικού και τεχνολόγων για τα εργαστήρια, από Δευτέρα έως Πέμπτη δεν εφημερεύει το μικροβιολογικό και το ακτινολογικό εργαστήριο με αποτέλεσμα να μη γίνονται επείγουσες εργαστηριακές εξετάσεις τα απογεύματα και τη νύχτα. Πλήρης εφημερία υπάρχει μόνο Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή. Αξίζει να αναφερθεί ότι οι δύο από τους τέσσερις τεχνολόγους είναι επικουρικός και ΟΑΕΔ αντίστοιχα, συνεπώς τους επόμενους μήνες απολύονται.

• Μεγάλο πρόβλημα υπάρχει και στο μη ιατρικό προσωπικό (διοικητικοί υπάλληλοι, ηλεκτρολόγοι, ψυκτικοί).

• Θετικό είναι ότι έχει προγραμματιστεί να γίνει σταθμός του ΕΚΑΒ δίπλα στο Κέντρο Υγείας.

Κέντρο Υγείας Νέας Μάκρης: Απίστευτες ελλείψεις προσωπικού

Εξυπηρετεί Ν. Μάκρη, Μαραθώνα, Γραμματικό και δέχεται ασθενείς μέχρι και από την Εύβοια, καθώς επίσης και σε κοντινή απόσταση υπάρχει δομή προσφύγων. Τους θερινούς μήνες υπερδιπλασιάζεται ο πληθυσμός, όχι μόνο από Έλληνες που διατηρούν εξοχικά, αλλά και από Ευρωπαίους τουρίστες. Είναι το Κέντρο Υγείας όπου δέχτηκε τεράστιο αριθμό εγκαυματιών μετά την πυρκαγιά του 2018.

• Ανεπαρκής αριθμός παθολόγων, γενικών γιατρών (ειδικευμένων και ειδικευομένων).

• Αδυναμία κάλυψης εφημεριών. Ενδεικτικά αναφέρονται 14 κενές βάρδιες τον Ιούλιο και 16 τον Αύγουστο. Για την κάλυψη των εφημεριών «δανείζονται» συναδέλφους από άλλα Κέντρα Υγείας.

• Εκκρεμούν τρεις προκηρύξεις μόνιμων γιατρών από το προηγούμενο έτος (μικροβιολόγος, παιδίατρος κ.λπ.).

• Υπάρχουν ελλείψεις σε πνευμονολόγους, ΩΡΛ, γυναικολόγους και καρδιολόγους. Το φθινόπωρο απολύεται ο ένας επικουρικός καρδιολόγος και άλλοι τέσσερις άλλων ειδικοτήτων.

• Αδυναμία επαρκούς υποστήριξης της εφημερίας από το μικροβιολογικό και ακτινολογικό εργαστήριο. Οι βιοχημικές εξετάσεις στέλνονται κάθε Τρίτη και Πέμπτη στα κεντρικά με κούριερ. Επιπλέον δεν υπάρχει βιοχημικός αναλυτής, παρά μία …«προπολεμική» φυγόκεντρος, ενώ ο εξοπλισμός είναι πεπαλαιωμένος.

Τέλος, τα απογεύματα και τη νύχτα δεν γίνεται καμία επείγουσα εξέταση στα εργαστήρια λόγω έλλειψης τεχνολόγων.

• Η λήψη αδειών στους επιμελητές είναι σχεδόν αδύνατη και καλούνται να εκτελούν 6 έως 7 ενεργείς εφημερίες.

• Το Περιφερειακό ιατρείο Μαραθώνα, όπου είναι στην ευθύνη του Κέντρου Υγείας Νέας Μάκρης ανήκει στο κέντρο Υγείας Σχηματαρίου με αποτέλεσμα οι γιατροί να μην μπορούν να βοηθούν στο πρόγραμμα εφημερίας.

• Δυσκολία υπάρχει επίσης στις εξετάσεις των προσφύγων του κοντινού καταυλισμού λόγω έλλειψης μεταφραστή.

“Για τους συναδέλφους των Κέντρων Υγείας Νέας Μάκρης, Ραφήνας αλλά και για τους κατοίκους αυτών των πολυπληθών περιοχών”, λένε τα μέλη της ΕΙΝΑΠ, “είναι αναγκαίος ο αγώνας για την αναβάθμιση των δομών για πραγματικά δωρεάν παροχή Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας”.

Κέντρο Υγείας Καπανδριτίου: Το έγγραφο της Συντονίστριας Επιστημονικής Λειτουργίας

Σε επιστολή που απέστειλε στις 14/6/2019, προς την αρμόδια Διοίκηση της 1ης ΥΠΕ Αττικής, η Συντονίστρια Επιστημονικής Λειτουργίας του Κ.Υ. Καπανδριτίου κα. Βερενίκη Ρούλη, αναφέρεται ότι τίθεται σε σοβαρό κίνδυνο η 24ωρη εφημεριακή λειτουργία του Κέντρου Υγείας Καπανδριτίου, καθώς είναι απαραίτητη η παρουσία δύο ιατρών Γενικής Ιατρικής ή Παθολογίας καθημερινά, σε κάθε βάρδια.

Όπως λέει χαρακτηριστικά η επιστημονική υπεύθυνη του Κέντρου Υγείας:

Την τρέχουσα περίοδο οι διαθέσιμοι ιατροί που εφημερεύουν σε 24ωρη βάση καθημερινά

είναι οι εξής:

• στο ΚΥ Καπανδριτίου 2 μόνιμοι ( 1 Διευθυντής και 1 Επιμελητής Α ) και 3 επικουρικοί

• στο Τ.Ι. Ωρωπού 2 μόνιμοι ( 2 Επιμελητές Α ́)

“Tο Τοπικό Ιατρείο Ωρωπού λειτουργεί σε διπλή βάρδια, πρωινή και απογευματινή, με συνέπεια την περιορισμένη διαθεσιμότητά τους για κάλυψη αναγκών εφημεριών. Στην τοπική ομάδα Ωρωπού ανήκει και συνάδελφος ιατρός η οποία εξ αιτίας προβλημάτων υγείας τα οποία αντιμετωπίζει, περιορίζεται σε πρωινό ωράριο και δεν είναι σε θέση να εφημερεύσει.

Το ΚΥ Καπανδριτίου λειτουργεί επίσης τα περιφερειακά ιατρεία Αυλώνα και Αφιδνών (μία φορά την εβδομάδα έκαστο), απασχολώντας συναδέλφους Γενικής Ιατρικής”, αναφέρει η κα. Ρούλη.

Περισσότερες από 60 εφημερίες (!!!) μηνιαίως – Δεν βγαίνει ο Ιούλιος

Η κατανομή του προσωπικού σε ειδικότητες είναι τέτοια που παρά την επιφανειακά ικανή δύναμη του κέντρου συγκεκριμένοι γιατροί Γενικής Ιατρικής Παθολογίας καλούνται να καλύψουν 60-62 εφημερίες μηνιαίως !!!! με αποτέλεσμα να υπάρχει αδυναμία κάλυψης 22 ημερών εφημερίας για τον μήνα Ιούλιο 2019, με την παραδοχή ότι δεν θα δοθούν καλοκαιρινές άδειες τον μήνα αυτό αλλά ούτε και ρεπό.

“Είναι φανερό ότι οι βασικές εφημερίες δεν είναι εφικτό να στελεχωθούν”, αναφέρει η κα. Ρούλη και συνεχίζει:

“Πέρα από την συνεχή υπέρβαση του μέγιστου ορίου εργασίας (60 ωρών εβδομαδιαίως συμπεριλαμβανομένων των εφημεριών) το οποίο έχει θεσπίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση, η συνεχής υποχρέωση των Γενικών Ιατρών και των επικουρικών ιατρών να καλύψουν τις πάγιες ανάγκες εφημεριών του κέντρου Υγείας Καπανδριτίου καθ΄ όλο τον μήνα και τις δύο βάρδιες του Τοπικού Ιατρείου Ωρωπού, οδηγεί νομοτελειακά σε σύνδρομο επαγγελματικής εξουθένωσης και επιφέρει όλο και μεγαλύτερες πιθανότητες ιατρικού σφάλματος κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους», αναφέρεται χαρακτηριστικά, στο έγγραφο της Συντονίστριας της Επιστημονικής Λειτουργίας του ΚΥ Καπανδριτίου.

ΙΣΑ: Υποβάθμιση των Κέντρων Υγείας – Σε κίνδυνο η υγεία των πολιτών

O Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών εκφράζει την αγανάκτησή του, για την υποβάθμιση των Κέντρων Υγείας της χώρας μας, τα οποία λειτουργούν με σοβαρές ελλείψειςθέτοντας σε κίνδυνο την υγεία των πολιτών, αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του ΙΣΑ

Σχολιάζοντας το θέμα ο Πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης, τόνισε τα εξής:

«Καθημερινά διαπιστώνουμε ότι το Υπουργείο Υγείας έχει οδηγήσει σε κατάρρευση τις δημόσιες δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, κωφεύοντας προκλητικά όλο αυτό το διάστημα στις συνεχείς εκκλήσεις του υγειονομικού προσωπικού να μεριμνήσει για τη στελέχωση των Μονάδων. Τα Κέντρα Υγείας και τα Περιφερειακά Ιατρεία έχουν εγκαταλειφθεί στη τύχη τους ακόμα και στις τουριστικές περιοχές που θα κληθούν αυτό το χρονικό διάστημα να καλύψουν μεγάλες υγειονομικές ανάγκες. Την ίδια ώρα το Υπουργείο Υγείας έχει οδηγήσει σε αδιέξοδο τις ιδιωτικές Μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που δεν μπορούν να επιβιώσουν και οδηγούνται στο λουκέτο. Η Πρωτοβάθμια Φροντίδας Υγείας έχει καταρρεύσει και η κατάσταση αυτή εγκυμονεί κινδύνους για τους πολίτες και εκθέτει τη χώρα μας.»

Οι γιατροί του Κέντρου Υγείας Καπανδριτίου καλούν την υπηρεσία να αναλάβει τις ευθύνες της και να στελεχώσει επαρκώς και άμεσα το ΚΥ με Γενικούς ιατρούς ή Παθολόγους και ειδικευόμενους Γενικής Ιατρικής και οι οποίοι θα μπορούν να καλύψουν την βασική εφημερία.

Νίνα Κομνηνού

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Σε ειρηνική διαμαρτυρία για τη δολοφονία Φλόιντ ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος

Σε ειρηνική διαμαρτυρία που πραγματοποιήθηκε στο Μπρούκλιν για τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ, συμμετείχε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος. Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής εκφράζοντας τη συμπαράστασή του...

Δελτίο Ειδήσεων στις 10:00

Σε εξέλιξη έρευνες της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής στην ευρύτερη περιοχή του Καρέα και του Βύρωνα για τον εντοπισμό ενός 50χρονου, ο οποίος αγνοείται...

Έρευνες στον Υμηττό για αγνοούμενο άνδρα

Σε εξέλιξη βρίσκονται έρευνες της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής για τον εντοπισμό ατόμου στην ευρύτερη περιοχή του Καρέα και του Βύρωνα που αγνοείται από...

Κίνα: Από τη Δευτέρα θα επιτραπεί σε ξένες αεροπορικές εταιρίες να πετούν σε προορισμό της επιλογής τους

Η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας της Κίνας θα επιτρέψει σε ξένες αεροπορικές εταιρίες, στις οποίες αυτή τη στιγμή δεν επιτρέπεται να πραγματοποιούν διεθνείς πτήσεις στην...

New York Times: «Πάει για Χριστούγεννα η έναρξη της νέα σεζόν στο ΝΒΑ»

Το νέο πρωτάθλημα του ΝΒΑ θα αργήσει να αρχίσει, με τις προβλέψεις να μιλάνε για τζάμπολ μέσα στα Χριστούγεννα. Την ώρα που το ΝΒΑ θα...

Νews in brief

Νews in brief In the last few hours, tensions have escalated on the Turkish side of the Evros border. According sources, illegal immigrants were seen arriving...

Κρίσιμη ημέρα για την οικονομία – Η ΕΛΣΤΑΤ δίνει τα στοιχεία για το ΑΕΠ – Έκτη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας στο euroworking group

  Σήμερα είναι μία από τις κρίσιμες μέρες για την πορεία της οικονομίας  καθώς μέχρι το μεσημέρι η ανεξάρτητη Ελληνική Στατιστική Αρχή θα ανακοινώσει τα...

ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Έρευνες στον Υμηττό για αγνοούμενο άνδρα

Σε εξέλιξη βρίσκονται έρευνες της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής για τον εντοπισμό ατόμου στην ευρύτερη περιοχή του Καρέα και του Βύρωνα που αγνοείται από...

“Black lives matters”

Χιλιάδες διαδηλωτές εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στις κινητοποιήσεις που λαμβάνουν χώρα στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, μετά τη δολοφονία του Αφροαμερικανού George Floyd από...

Ορθοπεταλιές για την Παγκόσμια Ημέρα Ποδηλάτου στην πλατεία Κοτζιά

Εκδήλωση γιά την χρήση του ποδηλάτου πραγματοποιήθηκε έξω από το δημαρχιακό Μέγαρο της πλατείας Κοτζιά, παρουσία του υπουργού Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη, του προέδρου της...

Ενστάσεις από την Ανοιχτή Πόλη για το κόστος των παρεμβάσεων στο κέντρο της Αθήνας

Στο δημοτικό συμβούλιο της 1ης Ιουνίου 2020, η Ανοιχτή Πόλη εξέφρασε την έντονη αντίρρηση της και την ανησυχία της, για τους ανοιχτούς μειοδοτικούς διαγωνισμούς...

Γ. Γιαννής: Με τον «Μεγάλο Περίπατο» αλλάζουμε συνήθειες προς το καλύτερο

Από τις πρώτες προτεραιότητες της νέας δημοτικής αρχής ήταν ο «Μεγάλος Περίπατος της Αθήνας» όπως υπογράμμισε μιλώντας στον Αθήνα 9.84 και την Μαργαρίτα Μυτιληναίου,...