back to top
16.8 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

16.8 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο οι τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ

Διαβάστε επίσης

Στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, που ξεκινά σήμερα τις διήμερες εργασίες του αναμένεται να συζητηθούν τα «κατάλληλα μέτρα» εις βάρος της Τουρκίας, τα οποία ζήτησαν ομόφωνα οι υπουργοί Εξωτερικών των «28» ώστε να σταματήσει η Άγκυρα τις «παράνομες», σύμφωνα και με την Ε.Ε., γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.

Στο τραπέζι έχουν πέσει διάφορες ιδέες, χωρίς ωστόσο αυτές να έχουν στόχο να διαρρήξουν τις σχέσεις μεταξύ Ε.Ε. – Τουρκίας, κάτι που δεν επιθυμούν οι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, και περισσότερο απ’ όλες η Αθήνα και η Λευκωσία.

Μια τέτοια ιδέα είναι ο περιορισμός των προενταξιακών χρηματοδοτήσεων προς την Άγκυρα. Συγκεκριμένα μέτρα σήμερα πάντως δεν πρόκειται να υιοθετηθούν καθώς η Κομισιόν αναμένεται να πάρει τη σχετική εντολή και θα χρειαστεί χρόνο για να τα παρουσιάσει.

Η εν λόγω συζήτηση θα γίνει στο πρώτο μέρος της Συνόδου Κορυφής, σήμερα το απόγευμα, οπότε αναμένεται να υιοθετηθούν όλα τα επίσημα συμπεράσματα, ανάμεσά τους και αυτά που αφορούν τη διεύρυνση της Ε.Ε

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας σε συντονισμό με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας θα επιμείνει ως προς την ταχεία εξέταση και υιοθέτηση μέτρων κατά της Τουρκίας όσο εκείνη επιμένει σε αυτή τη συμπεριφορά, τονίζοντας ότι δεν τίθεται μόνο θέμα επίδειξης αλληλεγγύης προς την Κύπρο, αλλά και ευρύτερα στρατηγικής αποτροπής κινδύνων που επηρεάζουν το σύνολο της Ε.Ε.

Στο μεταξύ, τηλεφωνική επικοινωνία, με το ίδιο αντικείμενο, είχε χθες το απόγευμα ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, με τον σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας του Αμερικανού προέδρου Τζον Μπόλτον.

Ο κ. Κατρούγκαλος έθεσε στον κ. Μπόλτον το ζήτημα των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, τονίζοντας την ανάγκη να ενισχυθεί περαιτέρω το σαφές μήνυμα της διεθνούς κοινότητας για τον τερματισμό τους.

Η επικοινωνία των δύο ανδρών αποκτά ιδιαίτερη σημασία, εν όψει της συνάντησης του Τραμπ με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην Οσάκα της Ιαπωνίας, στο περιθώριο της Συνόδου της Ομάδας G-20.

Ατζέντα Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

Οι 28 ηγέτες θα συζητήσουν επίσης τη Στρατηγική Ατζέντα της Ένωσης την επόμενη πενταετία, το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο για την περίοδο 2021-2027, την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, την αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης και των υβριδικών απειλών, τη μεταρρύθμιση της ευρωζώνης.

Σε σχέση με την επιλογή του νέου προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο κ Τσίπρας, σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να επαναλάβει τη στήριξή του στον υποψήφιο του PES και αντιπρόεδρο της Κομισιόν, Φρανς Τίμερμανς και να τονίσει την αναγκαιότητα σε κάθε περίπτωση ο νέος πρόεδρος να είναι φυσιογνωμία που ενώνει την ΕΕ αντί να τη διχάζει σε Βορρά-Νότο, να έχει πολιτική ατζέντα ενίσχυσης της ανάπτυξης και των οικονομικών και κοινωνικών συγκλίσεων και να είναι τάσσεται εναντίον των πολιτικών λιτότητας και της ξενοφοβίας.

Ως προς το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2021-2027, ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να υποστηρίξει έναν φιλόδοξο και επαρκώς χρηματοδοτούμενο προϋπολογισμό της ΕΕ, ο οποίος θα λειτουργεί και ως εργαλείο αναδιανομής, υπέρ της σύγκλισης και της κοινωνικής συνοχής. Για το λόγο αυτό, η χρηματοδότηση νέων πολιτικών για την έρευνα και την καινοτομία, ή την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης δε θα πρέπει να προσφέρεται σε βάρος των παραδοσιακών πολιτικών της ΕΕ – της κοινής αγροτικής πολιτικής και της πολιτικής συνοχής, οι οποίες αποτελούν βασικούς πυλώνες του ευρωπαϊκού οικοδομήματος. Προς το σκοπό αυτό, απαιτούνται νέοι ευρωπαϊκοί ίδιοι πόροι, προκειμένου να μην επιβαρυνθούν οι πολίτες.

Ως προς την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, ο Πρωθυπουργός αναμένεται να υποστηρίξει μια φιλόδοξη προσέγγιση για την μείωση των αερίων θερμοκηπίου και της αύξησης της χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, με στόχο την επίτευξη, με κοινωνικά δίκαιο τρόπο, του στόχου κλιματικής ουδετερότητας της ΕΕ ως το 2050.

Ως προς το ζήτημα της εμβάθυνσης της ευρωζώνης, ο Πρωθυπουργός αναμένεται να τονίσει την ανάγκη το νέο δημοσιονομικό μέσο ανταγωνιστικότητας και σύγκλισης για την ευρωζώνη να προικοδοτηθεί με επαρκείς πόρους, ώστε να προωθεί ουσιαστικά την οικονομική και κοινωνική σύγκλιση στις χώρες του Ευρώ.

Είναι σημαντικό το πεδίο εφαρμογής του εν λόγω μέσου να διευρυνθεί όσο το δυνατόν περισσότερο και να συμπεριλαμβάνει σύστημα κοινής ασφάλισης έναντι της ανεργίας. Παράλληλα, θα υποστηρίξει την ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωση, με τη δημιουργία ενός ευρωπαΐκού συστήματος εγγύησης καταθέσεων.

Αλεξάνδρα Βουδούρη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα