back to top
23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Αλ. Τσίπρας: Η Σύνοδος Κορυφής να στείλει ξεκάθαρο μήνυμα στην Τουρκία

Διαβάστε επίσης

«Ελπίζω ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα πάρει δυο ξεκάθαρες αποφάσεις σε δυο κρίσιμα ζητήματα», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας πριν από την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Πρώτον, τόνισε, «να αποκλείσουμε την πιθανότητα να είναι για τα επόμενα 5 χρόνια επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ένας πολιτικός που δεν ενώνει αλλά διχάζει την Ευρώπη».

Δεύτερο, τόνισε, πρέπει να δοθεί «ξεκάθαρο μήνυμα στην Τουρκία να σταματήσει αμέσως την παραβίαση του διεθνούς δικαίου, τις παράνομες δραστηριότητες εντός της ΑΟΖ της Κύπρου».

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «θα εξετάσουμε κάθε πιθανότητα ώστε στον βαθμό που δεν υπάρξει άμεσος τερματισμός αυτών των παραβιάσεων να υπάρξουν τα κατάλληλα μέτρα και κυρώσεις».

Συνάντηση με την Ύπατη Αντιπρόσωπο της θέματα εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι είχε ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο προ Συνέδριο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών στις Βρυξέλλες. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε να σταλεί ένα σαφές μήνυμα προς την Τουρκία και να αποφασιστούν στοχευμένα μέτρα αν δεν σταματήσουν άμεσα οι προκλήσεις.

Τουσκ: Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα απαντήσει καταλλήλως

«Περιμένω η Σύνοδος Κορυφής να επιβεβαιώσει την πλήρη αλληλεγγύη της προς την Κύπρο και την ετοιμότητά της να αντιδράσει κατάλληλα», υπογράμμισε ο Ντόναλντ Τουσκ, μετά τη συνάντησή του με τον Νίκο Αναστασιάδη.

Συγκεκριμένα, ο Ντ. Τουσκ σε μήνυμά του στο Twitter ανέφερε: «Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης με ενημέρωσε για την κατάσταση πέρα από τις ακτές της Κύπρου, αναμένω το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να επιβεβαιώσει την πλήρη αλληλεγγύη του με την Κύπρο και την ετοιμότητά του να απαντήσει καταλλήλως».

Κυρ. Μητσοτάκης: «Είναι η ώρα για πράξεις»

«Αν συνεχιστούν οι προκλήσεις η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία. Είναι η ώρα για πράξεις, όχι μόνο για λόγια», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσερχόμενος την Πέμπτη στη σύνοδο κορυφής του ΕΛΚ στις Βρυξέλλες.  Νωρίτερα είχε συναντηθεί με τον Κύπριο Πρόεδρο.

Φ. Γεννηματά: το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να καταδικάσει την επιθετικότητα της Τουρκίας

Την ανάγκη λήψης μέτρων προκειμένου η Τουρκία να σταματήσει να παραβιάζει το διεθνές δίκαιο υπογράμμισε και η Φώφη Γεννηματά, προσερχόμενη στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος.

ΕΛΚ και Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές καταδικάζουν τις ενέργειες της Τουρκίας

Τις παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ καταδικάζουν με σημερινές ανακοινώσεις τους το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΛΚ κατά τη σημερινή προπαρασκευαστική σύνοδο στις Βρυξέλλες, οι αρχηγοί εξέφρασαν “πλήρη αλληλεγγύη” στον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη αναφορικά με τις “τουρκικές προκλήσεις”. “Θεωρούμε ότι οι ενέργειες της Τουρκίας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη αποτελούν σοβαρή παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας”, δήλωσε ο πρόεδρος του ΕΛΚ, Ζοζέφ Ντολ. “Συνεχίζουμε να παρακολουθούμε από κοντά τις εξελίξεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και καλούμε την τουρκική κυβέρνηση να αναστείλει αμέσως τις παράνομες ενέργειες και να σεβαστεί την εδαφική ακεραιότητα της Κύπρου. Οι Κύπριοι πολίτες μπορούν να βασίζονται στην πλήρη υποστήριξή μας και την αλληλεγγύη μας”, υπογράμμισε.

H ανακοίνωση των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών αναφέρει: “Στη συνάντηση καταγγείλαμε τις προσπάθειες της Τουρκίας να ξεκινήσει την εξόρυξη αερίου στην κυπριακή ΑΟΖ. Οι πρωθυπουργοί, οι επίτροποι και οι ηγέτες κάλεσαν την Τουρκία να συνεχίσει τις σχέσεις καλής γειτονίας με τα γύρω κράτη και να σεβαστεί την εδαφική ακεραιότητα της Κύπρου”.

Eξάλλου, την πλήρη αλληλεγγύη του προς την Κύπρο εξέφρασε προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής και ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Λίο Βαράντκαρ, δηλώνοντας ότι θα υποστηρίξει “σκληρή γλώσσα’ κατά της Τουρκίας.

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα