back to top
23 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

23 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Ζεμπάστιαν Κουρτς: προσπάθησαν να με εμπλέξουν στο “Σκάνδαλο Ίμπιζα” μέσω πλαστών email

Διαβάστε επίσης

O αυστριακός καγκελάριος και επικεφαλής του κεντροδεξιού Λαϊκού Κόμματος της Αυστρίας, Ζεμπάστιαν Κουρτς, δήλωσε ότι έγινε απόπειρα εμπλοκής του στο λεγόμενο “Σκάνδαλο Ίμπιζα” μέσω πλαστών email.

Το σκάνδαλο οδήγησε στην διάλυση του κυβερνητικού συνασπισμού και στην προκήρυξη πρόωρων εκλογών, ενώ φαίνεται ότι θα παίξει καθοριστικό ρόλο κατά την προεκλογική περίοδο.

Το βίντεο

Ο πρώην αντικαγκελάριος και πρώην (πλέον) επικεφαλής του ακροδεξιού Κόμματος Ελευθερίας της Αυστρίας, Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε, ο οποίος υπήρξε κυβερνητικός εταίρος του Κουρτς, παραιτήθηκε τον προηγούμενο μήνα, όταν γερμανικά ΜΜΕ δημοσίευσαν ένα βίντεο που γυρίστηκε στην Ίμπιζα το Ιούλιο του 2017, λίγους μήνες πριν από τις τελευταίες κοινοβουλευτικές εκλογές στην Αυστρία. Στο βίντεο, ο Στράχε, η σύζυγός του και ένα ακόμη υψηλόβαθμο στέλεχος του κόμματός του συνομιλούσαν με την υποτιθέμενη ανιψιά ρώσου ολιγάρχη η οποία υποσχόταν να αγοράσει μετοχές στην μεγαλύτερη εφημερίδα της χώρας, προκειμένου να τον στηρίξει προεκλογικά. Εάν εκείνος κατάφερνε να συμμετάσχει στον κυβερνητικό συνασπισμό, θα ανέθετε στις υποτιθέμενες εταιρίες της δημόσια έργα, σε αντάλλαγμα.

Η αδυναμία παραμονής του Κουρτς στην καγκελαρία

Ο Κουρτς διέλυσε τον κυβερνητικό συνασπισμό, παραίτησε όλα τα στελέχη του Κόμματος Ελευθερίας που συμμετείχαν σε αυτόν και προσπάθησε να παραμείνει καγκελάριος μέσω μίας κυβέρνησης μειοψηφίας, αλλά οι αυστριακοί βουλευτές τον απέπεμψαν μέσω πρότασης μομφής, εκτιμώντας ότι εμμέσως και εκείνος εμπλέκεται στο σκάνδαλο, εφόσον ενέταξε στο κυβερνητικό σχήμα το ακροδεξιό κόμμα.

Τα πλαστά email

Ο Κουρτς δήλωσε σήμερα ότι ένα αυστριακό Μέσο έλαβε αντίγραφα email που υποτίθεται ότι είχαν ανταλλαγεί μεταξύ του ιδίου και ενός στενού του συνεργάτη στο κόμμα του, του Γκέρνοτ Μπλούμερ, τον Φεβρουάριο του 2018 (τέσσερις μήνες μετά την διεξαγωγή των εκλογών), τα οποία τους συνέδεαν με τον “Σκάνδαλο Ίμπιζα”. Έπειτα από έλεγχο που διενεργήθηκε από το Λαϊκό Κόμμα, αλλά και από μία ανεξάρτητη εταιρία, απεδείχθη ότι τα mail ήταν πλαστά, ανέφερε ο αυστριακός καγκελάριος. “Πρόκειται για προσπάθεια δυσφήμισής μας. Πρόκειται για μια προσπάθεια να μας συμπαρασύρουν στο σκάνδαλο Ίμπιζα. Πρόκειται για πλαστογραφία, παρότι εν μέρει πολύ καλά εκτελεσμένη“, δήλωσε χαρακτηριστικά σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Ο Κουρτς είπε ότι δεν έχει αποσαφηνιστεί ποιος κρύβεται πίσω από τα πλαστά email.

Οι νέες κοινοβουλευτικές εκλογές θα διεξαχθούν στις 29 Σεπτεμβρίου.

Οι σημερινές εξελίξεις αποδεικνύουν πόσο τοξικό είναι το “Σκάνδαλο Ίμπιζα” για την πολιτική της Αυστρίας, καθώς πολλά ερωτήματα που συνδέονται με αυτό παραμένουν αναπάντητα.

Ο Στράχε υπό εισαγγελικό έλεγχο και εκτός Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Σε εξέλιξη βρίσκεται έρευνα των εισαγγελέων οικονομικών εγκλημάτων και κατά της διαφθοράς εναντίον του Στράχε με την υπόνοια της απιστίας. Ο Στράχε μέσω βίντεο που ανήρτησε σήμερα στο Facebook, ανακοίνωσε ότι δεν θα καταλάβει έδρα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, εξηγώντας ότι θα επιστρέψει στην πολιτική όταν διαλευκανθεί η υπόθεση.

Με βάση τους σταυρούς προτίμησης που συγκέντρωσε στις Ευρωεκλογές θα μπορούσε να διεκδικήσει έδρα ευρωβουλευτή του Κόμματος Ελευθερίας, καθώς, σύμφωνα με τον αυστριακό εκλογικό νόμο, υποψήφιος που συγκεντρώνει με σταυρούς προτίμησης τουλάχιστον το 5 % του συνόλου των ψήφων του κόμματός του αποκτά μία “απευθείας έδρα”.

Το ενδεχόμενο εκπροσώπησης της Αυστρίας από τον Στράχε είχε διχάσει τις προηγούμενες εβδομάδες ακόμη και το κόμμα του και η απόφασή του ήταν μάλλον αναμενόμενη.

Δομίνα Διαμαντοπούλου 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα