back to top
25.2 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

25.2 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Πάνω από 1,7 τρισ. δολάρια τα τουριστικά έσοδα το 2018

Διαβάστε επίσης

Ξεπέρασαν το 1,7 τρισ. δολάρια τα τουριστικά έσοδα παγκοσμίως για το 2018,καταγράφοντας αύξηση της τάξης του 4% σε σχέση με το 2017, σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (ΠΟΤ).

Για έβδομη συνεχή χρονιά, οι εξαγωγές στον τουρισμό σημείωσαν ταχύτερη ανάπτυξη σε σχέση με το εμπόριο (+3%), αναδεικνύοντας την ισχυρή ζήτηση για διεθνή ταξίδια μέσα σε καλό οικονομικό περιβάλλον.

Μάλιστα τα έσοδα του εξερχόμενου τουρισμού σε όλο τον κόσμο ήταν το 29% των παγκόσμιων εξαγωγών υπηρεσιών και το 7% των συνολικών εξαγωγών σε αγαθά και υπηρεσίες, με αποτέλεσμα ο τουρισμός να εμφανίζεται στους 5 κορυφαίους οικονομικούς κλάδους παγκοσμίως κόσμομετά τις χημικές κατασκευές και τη βιομηχανία καυσίμων, πάνω από βιομηχανία τροφίμων και αυτοκινητοβιομηχανία.

Η ενισχυμένη παρουσία του διεθνούς τουρισμού και η συνεχής ανέλιξή του -σύμφωνα με τον Γ.Γ. του ΠΟΤ, Zurab Pololikashvili- σημαίνει περισσότερες θέσεις εργασίας, εντονότερη επιχειρηματικότητα και καλύτερη οικονομική κατάσταση για τις τοπικές οικονομίες, ενώ ταυτόχρονα συμβάλλει στη μείωση των εμποδίων στο εμπόριο σε πολλές χώρες.

Οι διεθνείς τουριστικές εισπράξεις αυξήθηκαν κατά 4%, φθάνοντας το 1,448 δισ. δολάρια το 2018, περίπου 100 δισ. περισσότερα σε σχέση με το 2017, ενώ οι διεθνείς τουριστικές αφίξεις αυξήθηκαν κατά 6%.

Οι περιοχές που προσέλκυσαν τομεγαλύτερο ενδιαφέρον των τουριστών είναι η κεντρική και ανατολική Ευρώπη, αλλά και η Βορειοανατολική Ασία, που κατέγραψαν αύξηση εισπράξεων κατά 9% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.

Ακολουθούν οι ασιατικές περιοχές του Ειρηνικού, που παρουσσίασαν αύξηση 7% στις διεθνείς τουριστικές εισπράξεις, η Ευρώπη με 5%, η Μέση Ανατολή με 3%, η Αφρική με 1% και η Αμερική με σταθερή επίδοση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία η αύξηση εισπράξεων οφείλεται στη μεγάλη ζήτηση από Γαλλία και Ρωσία, που τα διεθνή ταξίδια αυξήθηκαν κατά 11%, αλλά και την Αυστραλία (10%).

Η Κίνα αναδεικνύεται στην αγορά με τις μεγαλύτερες δαπάνες διεθνών ταξιδίων (277 δισ. δολάρια το 2018 με αύξηση 5%), ενώ οι ΗΠΑ είναι η δεύτερη μεγαλύτερη αγορά στιςδαπάνες στο εξωτερικό (144 δισ. δολάρια με αύξηση 7%). Ακολουθούν το Ηνωμένο Βασίλειο (αύξηση 3%), η Ιταλία (4%), Γερμανία και Κορέα, που παρέμειναν σταθερές.

Νεκτάριος Ανδριόπουλος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα