back to top
16.2 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

16.2 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Γιατί οι δημοτικές εκλογές σε μία γερμανική πόλη αποτελούν πλήγμα για την ακροδεξιά AfD

Διαβάστε επίσης

Η ακροδεξιά Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) έχασε -παρά τους περί του αντιθέτου φόβους- την εκλογική αναμέτρηση στο Γκέρλιτς.

Γιατί είναι τόσο σημαντικές οι δημοτικές εκλογές σε μία γερμανική πόλη 56.000 κατοίκων, θα αναρωτηθεί κανείς. Για πολλούς λόγους.

Πρόκειται για επαναληπτικές δημοτικές εκλογές, στις οποίες είχαν καταφέρει να περάσουν οι υποψήφιοι των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) και της AfD.

Αυτή η εκλογική αναμέτρηση πραγματοποιήθηκε δυόμιση μήνες πριν από τις κρατιδιακές εκλογές στο κρατίδιο της Σαξονίας, στο οποίο βρίσκεται το Γκέρλιτς. Στο εν λόγω κρατίδιο, η Εναλλακτική για τη Γερμανία αναδείχθηκε δεύτερη δύναμη με ποσοστό 25,4% στις ομοσπονδιακές εκλογές του 2017, σημειώνοντας σχετικά μικρή διαφορά από τους Χριστιανοδημοκράτες (30,6), που αναδείχθηκαν πρώτη δύναμη, και αφήνοντας πίσω της με διαφορά τα υπόλοιπα κόμματα.

Επιπλέον, στις Ευρωεκλογές η AfD αναδείχθηκε πρώτη δύναμη στη Σαξονία, διατηρώντας το ποσοστό των ομοσπονδιακών εκλογών (25,3%) και υπερδιπλασιάζοντας το ποσοστό της σε σύγκριση με τις Ευρωεκλογές του 2014 (10,1%), αφήνοντας πίσω οριακά τους Χριστιανοδημοκράτες με ποσοστό 23% (2014-34,5%) και όλα τα υπόλοιπα κόμματα με μεγάλη διαφορά.

Οι κρατιδιακές εκλογές στη Σαξονία θα διενεργηθούν την 1η Σεπτεμβριου. Το ίδιο θα συμβεί και στο Βρανδεμβούργο, όπου επίσης τα ποσοστά της Εναλλακτικής για τη Γερμανία ήταν υψηλά τόσο στις ομοσπονδιακές εκλογές του 2017, στις οποίες αναδείχθηκε τρίτη δύναμη αλλά με διαφορά μόλις μίας ποσοστιαίας μονάδας από τους Σοσιαλδημοκράτες που τερμάτισαν δεύτεροι, όσο και στις Ευρωεκλογές, στις οποίες το ακροδεξιό κόμμα ήρθε πρώτο.

Επόμενη κρίσιμη ημερομηνία είναι η 27η Οκτωβρίου, όταν θα διενεργηθούν εκλογές στο κρατίδιο της Θουριγγίας. Εκεί, τόσο στις ομοσπονδιακές εκλογές του 2017 όσο και στις φετινές Ευρωεκλογές η AfD ήρθε πάλι δεύτερη.

Στα κρατίδια της πρώην Ανατολικής Γερμανίας, γενικώς, παρουσιάζεται τα τελευταία χρόνια ενισχυμένη η παρουσία του ακροδεξιού κόμματος. Αυτό δεν αποδίδεται τόσο στο μεταναστευτικό και προσφυγικό κύμα -τα συγκεκριμένα κρατίδια δεν ανήκουν σε εκείνα που έχουν πληγεί περισσότερο από την πολιτική των ανοιχτών θυρών- όσο στην οικονομική κρίση και την αποβιομηχανοποίησή τους.

Αυτές οι τρεις εκλογικές αναμετρήσεις του φθινοπώρου αξιολογούνται από πολλούς ως κρίσιμες για τις εσωκομματικές εξελίξεις στα κόμματα των Χριστιανοδημοκρατών και των Σοσιαλδημοκρατών αλλά και την διαμόρφωση του πολιτικού σκηνικού στη Γερμανία συνολικά.

Ένα άλλο στοιχείο που καθιστά τις εκλογές στο Γκέρλιτς σημαντικές είναι ότι ο νέος χριστιανοδημοκράτης δήμαρχος, Οκτάβιαν Ούρζου, είναι ρουμανικής καταγωγής, έχει δηλαδή μεταναστευτικό υπόβαθρο. Η εκλογή του αποτελεί πλήγμα για ένα κόμμα (AfD) που έχει στηρίξει μεγάλο μέρος της ρητορικής και της εκλογικής του επιτυχίας στην μεταναστευτική πολιτική. Μάλιστα, ο Ούρζου συγκέντρωσε το 55% των ψήφων έναντι 45% που συγκέντρωσε ο Ζεμπάστιαν Βίπελ της AfD.

Θα σημάνει αυτό το εκλογικό αποτέλεσμα μία ευρύτερη αναστροφή του κλίματος στην Σαξονία, ή ακόμη και στο Βρανδεμβούργο και τη Θουριγγία; Η απάντηση θα δοθεί στις κάλπες του φθινοπώρου.

Δομίνα Διαμαντοπούλου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα