back to top
15.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

15.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Ο Τζόνσον “απόλυτος” νικητής της πρώτης ψηφοφορίας για τη διαδοχή της Μέι

Διαβάστε επίσης

Με 144 ψήφους στον χθεσινό πρώτο γύρο της εκλογικής διαδικασίας, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών άφησε πολύ πίσω του τους βασικούς του αντιπάλους στη μάχη της διαδοχής, επιβεβαιώνοντας τα προγνωστικά που τον θέλουν φαβορί για τη θέση της Τερέζα Μέι.
Εκτός κούρσας διαδοχής βρέθηκαν από χθες οι μοναδικές δύο γυναίκες υποψήφιες, η πρώην επικεφαλής των κοινοβουλευτικών υποθέσεων Άντρεα Λίντσομ και η πρώην υπουργός Εργασίας Έστερ ΜακΒέι. Εκτός συναγωνισμού τέθηκε επίσης ο βουλευτής Μαρκ Χάρπερ.

Στη μυστική ψηφοφορία συμμετείχαν χθες και οι 313 βουλευτές του Συντηρητικού Κόμματος, περιλαμβανομένης της Μέι, η οποία ωστόσο αρνήθηκε να αποκαλύψει ποιον στηρίζει. Ο επόμενος γύρος ψηφοφορίας στη Βουλή των Κοινοτήτων, ανάμεσα σε επτά πλέον (από τους 10) υποψηφίους, θα διεξαχθεί την επόμενη Τρίτη.

Ο Τζόνσον εξασφάλισε περισσότερο από το ένα τρίτο των ψήφων των βουλευτών των Τόρις, διασφαλίζοντας δίχως συγκλονιστικού απροόπτου τη συμμετοχή του στον τελευταίο γύρο, ο οποίος θα περιλαμβάνει τους δύο επικρατέστερους. Το όνομα του νικητή αναμένεται να ανακοινωθεί την εβδομάδα που ξεκινά στις 21 Ιουλίου.

Μεγαλύτερος αντίπαλός του αναδείχτηκε ο διάδοχός του στο υπουργείο Εξωτερικών, ο Τζέρεμι Χαντ, με μεγάλη ωστόσο διαφορά στους ψήφους (εξασφάλισε μόλις 43). Στην τρίτη θέση, με 37 ψήφους, βρέθηκε ο υπουργός Περιβάλλοντος Μάικλ Γκόουβ, η υποψηφιότητά του οποίου επισκιάστηκε τις προηγούμενες ημέρες από τη συζήτηση περί ναρκωτικών. Ο ίδιος το περασμένο Σαββατοκύριακο παραδέχτηκε ότι ήταν τυχερός που δεν πέρασε την πύλη της φυλακής επιμένοντας ωστόσο ότι αυτά ανήκουν στο παρελθόν.

Ο Τζόνσον ευχαρίστησε τους συναδέλφους του και προσπάθησε να κρατήσει χαμηλό προφίλ, επιμένοντας ότι είναι «μακρύς ο δρόμος» που έχουν ακόμη να διανύσουν. Οι Βρετανοί βουλευτές ωστόσο εκτιμούν ότι μόνο κάτι εξαιρετικά απροσδόκητο θα μπορούσε να μπει εμπόδιο στον δρόμο του προς το νούμερο 10 της Ντάουνινγκ Στριτ.

Χθες το βράδυ, ανακοινώθηκε επίσης ότι οι υπόλοιποι έξι υποψήφιοι δεσμεύτηκαν να συμμετέχουν στην τηλεμαχία της Κυριακής, ασκώντας πίεση στον Τζόνσον να ακολουθήσει κι αυτός.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα