back to top
17.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

17.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

«Σχεδία home» ένα εστιατόριο-μπαρ με κοινωνικό αντίκτυπο

Διαβάστε επίσης

Βρεθήκαμε στην επίσημη παρουσίαση του νέου μπαρ-εστιατόριου της Σχεδίας, μοιραστήκαμε τη χαρά τους, απολαύσαμε τα κεράσματα και τους ευχόμαστε να είναι το εγχείρημά τους βιώσιμο.

Σχεδία home

Σε ένα ιστορικό κτίριο της οδού Κολοκοτρώνη, στον αριθμό 59, απέναντι από τη στοά Κουρτάκη, βρίσκεται πλέον το σπίτι της Σχεδίας. Εκεί στεγάζονται τα γραφεία του περιοδικού δρόμου «Σχεδία», το εργαστήριο, πωλητήριο και εκθετήριο του «Σχεδία Αρτ» και το νέο εστιατόριο-μπαρ. Οι 30 εργαζόμενοι του, είναι άτομα με κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα. Κάποιοι εξ αυτών, πωλητές του περιοδικού δρόμου «Σχεδία».

«Σχεδία home»

«Στις προσλήψεις που κάναμε προτεραιότητα είχαν οι πωλητές της Σχεδίας που εκδήλωσαν ενδιαφέρον και οι άνθρωποι άνω των πενήντα χρόνων, οι οποίοι είναι σχεδόν αποκλεισμένοι από την αγορά εργασίας. Απευθυνθήκαμε και στις δομές του δήμου της Αθήνας και στην Praksis ενώ για το μπαρ απευθυνθήκαμε σε νέους bartenders», επισημαίνει ο Χρήστος Αλεφάντης διευθυντής σύνταξης του περιοδικού.

«Σχεδία home»

Το μενού υπογράφει ο διάσημος σεφ Λευτέρης Λαζάρου, ο συνεργάτης του, Γιάννης Υφαντίδης, εκπαίδευσε τους ανθρώπους της «σχεδίας» στη μαγειρική και ο Bartender Πέτρος Μυτιληναίος τους δίδαξε τα μυστικά της επιτυχίας στην μπάρα.

«Κρατάει χρόνια αυτή η κολόνια», λέει στον Αθήνα 9.84, ο σεφ Λευτέρης Λαζάρου αναφερόμενος στη σχέση του, με τους ανθρώπους της Σχεδίας. Αρχικά βγήκα σαν πωλητής, έτσι μπολιάστηκα με την ιδέα και τα σχέδια της Σχεδίας. Ήταν πάρα πολύ εύκολο για μένα να συμμετέχω και να γεννήσω ιδέες. Όταν με προσέγγισαν τα παιδιά και μου είπαν ότι βρέθηκε ένας χώρος στην Κολοκοτρώνη. σκεφτόμαστε κάποια πράγματα, ήλθα το είδα, ακόμη πούλαγε υφάσματα, άρχισε να μου αρέσει πάρα πολύ η ιδέα και ξεκινήσαμε. Ουσιαστικά κάποια όνειρα που είχαμε όλοι μας να προσφέρουμε κάτι σε αυτούς τους ανθρώπους, γιατί θεωρώ ότι είναι σπουδαίο να τους πάρεις από το χέρι και να τους ξανασηκώσεις επάνω, η Σχεδία, μάς βοήθησε να το βγάλουμε αυτό από μέσα μας.

«Σχεδία home»
Ο σεφ Λευτέρης Λαζάρου, η Ελεονόρα Ορφανίδου συντάκτρια του περιοδικού δρόμου «Σχεδία» και ο Χρήστος Αλεφάντης η «ψυχή» του «Σχεδία home»

«Το κριτήριο για τους εργαζόμενους ήταν να ξέρουν να βράσουν ένα αυγό, να ξέρουν να βράσουν νερό» συνεχίζει ο κ. Λαζάρου. «Από εκεί και πέρα, δεν ήταν κάτι εύκολο, αλλά είναι συγκινητική η δική τους προσπάθεια. Το αγκάλιασαν, το αγάπησαν, έδωσαν την κατάθεση τη δική τους και όλο αυτό βγήκε. Βγήκε με προσπάθεια αλλά και με χαμόγελο. Μαγειρεύουν εξαιρετικά. Παράλληλα μπολιάστηκαν με την ιδέα και τον σκοπό και κάποια παιδιά από την ομάδα μου και έρχονται και προσφέρουν και αυτά ένα λιθαράκι στο οικοδόμημα μας. Θεωρώ ότι έχουμε πετύχει το 80% της προσπάθειας μας και μας απομένει ένα 20% να την ολοκληρώσουμε και να είμαστε έτοιμοι να πάμε και αλλού».

«Σχεδία home»
Η ομάδα της κουζίνας, οι οποίοι καταχειροκροτήθηκαν, άμα τη εμφανίσει τους, στην εκδήλωση

Μπορείτε να απολαύσετε πιάτα όπως:

Γαρίδες με μουστάρδα αρωματισμένη με μανταρίνι βινεγκρέτ χαρουπιού και σβησμένες σε ούζο

Φιλέτο λαβράκι με ντοματίνια και φρέσκο κρεμμύδι, συνοδεία πουρέ σελινόριζας 

Μαγειρευτό βιολογικό φιλέτο κοτόπουλου με σάλτσα μάραθου και καστανό ρύζι

Χιουροπασπαλά Μάνης από βόεια ελιά με χυλοπίτες.

Επίσης πρωινά, καφέδες, αναψυκτικά, γλυκά, ποτά και κοκτέιλς.

«Σχεδία home»

Συμπερίληψη, αισθητική και οικολογική συνείδηση

Ο χώρος είναι φτιαγμένος με μεράκι και άποψη. Διακοσμημένος με δημιουργίες του «Σχεδία Art». Στον ίδιο χώρο βρίσκεται και το εκθετήριο- πωλητήριο του «Σχεδία Art» με αντικείμενα μοναδικά και χειροποίητα, τα οποία έχουν δημιουργηθεί αξιοποιώντας αδιάθετα τεύχη του ελληνικού περιοδικού δρόμου.

«Σχεδία home»

45 φωτιστικά, επίσης δημιουργίες των ανθρώπων του «Σχεδία Art» σε σχήμα σπιτιού, κοσμούν την οροφή του εστιατορίου συμβολίζοντας τους 45 άστεγους συμπολίτες μας, πωλητές της Σχεδίας, που πλέον δεν είναι άστεγοι.

Ο χώρος κατασκευάστηκε έτσι ώστε να είναι προσβάσιμος σε άτομα με αναπηρία. Το μπαρ σε κάποιο σημείο του είναι χαμηλότερο για ανθρώπους που χρησιμοποιούν αμαξίδιο. Τραπέζια, επίσης για ανθρώπους με αμαξίδιο. Υπάρχει τουαλέτα ειδικά σχεδιασμένη για ΑμεΑ. Οι σερβιτόροι (φορώντας μαύρα μαντήλια στα μάτια) εκπαιδεύτηκαν πως να συμπεριφέρονται και να βοηθούν άτομα χωρίς όραση. Παράλληλα το μενού υπάρχει και σε ακουστική έκδοση για όσους έχουν προβλήματα όρασης.

Το «Σχεδία home» έχει και οικολογική συνείδηση. Γίνεται όσο το δυνατόν μικρότερη χρήση πλαστικού ενώ διαθέτει καλαμάκια από μπαμπού και μακαρόνι, χάρτινα κύπελα για καφέ κλπ.

«Σχεδία home»

Ανοίξανε και σας περιμένουνε

Καλλιόπη Ασλανίδου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα