back to top
24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Βρετανία : To Brexit και η μάχη για τη διαδοχή της Μέι

Διαβάστε επίσης

Μετά τις αποκαλύψεις που αφορούν τη χρήση κοκαΐνης από τον Μάικλ Γκόουβ την περασμένη εβδομάδα οι περισσότεροι αναλυτές επισημαίνουν ότι ο υπουργός Περιβάλλοντος προσπαθεί να πείσει την κοινή γνώμη – “να ξεχάσει το παρελθόν” – και να “αντεπιτεθεί” επιστρέφοντας στη μάχη για την κατάκτηση της ηγεσίας του Συντηρητικού κόμματος. Ο Γκόουβ φιλοδοξεί να είναι ο επόμενος πρωθυπουργός της χώρας.

Στην προσπάθειά του αυτή ο Μάικλ Γκόουβ στις αρχές της εβδομάδας προέβη σε μια σειρά προσωπικών επιθέσεων κατά του πρωτοπόρου, Μπόρις Τζόνσον , απόδειξη – “της πικρής αντιπαλότητας” – όπως έγραψαν οι εφημερίδες – μεταξύ των δύο ανδρών που χρονολογείται από την προηγούμενη αντιπαράθεση μεταξύ των “μνηστήρων” για την διαδοχή του Ντέιβιντ Κάμερον όταν είχε υποβάλλει την παραίτησή του μετά το δημοψήφισμα του 2016.

Πολλοί θεωρούν ότι η άρση του αδιεξόδου αναφορικά με το Brexit και η αποκατάσταση της ενότητας στη χώρα- “θα είναι πιο εύκολη υπόθεση” – σε σύγκριση με την προσπάθεια να γεφυρωθούν οι διαφορές μεταξύ των κκ. Γκόουβ και Τζόνσον.

Μάικλ Γκόουβ: “Μικρή καθυστέρηση για καλύτερη συμφωνία”

O Μάικλ Γκόουβ ήταν ένας από αυτούς που πρωτοστάτησαν στην εκστρατεία για την έξοδο της χώρας από την ΕΕ το 2016. Από τις πρόσφατες δηλώσεις του φαίνεται ότι εφόσον αναδειχθεί πρωθυπουργός είναι έτοιμος να εξετάσει το ενδεχόμενο μιας περαιτέρω – “μικρής καθυστέρησης” – της αποχώρησης της χώρας από την ΕΕ αφού θα υπάρξει η πιθανότητα για μια “καλύτερη συμφωνία”. Σχεδιάζει δηλαδή να επιστρέψει στις Βρυξέλλες για να επαναδιαπραγματευθεί το κομμάτι εκείνο της συμφωνίας που είχε αποδεχθεί η Τερέζα Μέι τον περασμένο Νοέμβριο και που αφορά το περιώνυμο πλέον ζήτημα των ιρλανδικών συνόρων (backstop).

Το backstop είναι ένας τρόπος για να αποφευχθεί η δημιουργία ενός πραγματικού συνόρου μεταξύ της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας, που παραμένει μέλος της ΕΕ και της Β. Ιρλανδίας, που είναι μέρος του Ηνωμένου Βασιλείου. Μετά το Brexit όσο δεν υπάρχει μακροχρόνια εμπορική συμφωνία , η Βρετανία παραμένει εντός της Ευρωπαϊκής Τελωνειακής Ένωσης και η Β. Ιρλανδία θα συνεχίσει να δεσμεύεται από τους κανόνες της κοινής αγοράς. Αλλά η δέσμευση αυτή σημαίνει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα έχει τη δυνατότητα να συνάπτει εμπορικές συμφωνίας με τρίτες χώρες μια προοπτική που βρίσκει αντίθετους πολλούς βουλευτές του Συντηρητικού κόμματος.

Στις Βρυξέλλες , ο κ. Γκόουβ θα επιδιώξει να υπογράψει μια εμπορική συμφωνία με βάση τη συνολική οικονομική και εμπορική συμφωνία του Καναδά με την ΕΕ (CETA) (30/10/2016). Βασικές πτυχές της συμφωνίας αυτής περιλαμβάνουν την πλήρη κατάργηση δασμών στα βιομηχανικά και αγροτικά προϊόντα της ΕΕ και του  Καναδά, τη διατήρηση, από πλευράς ΕΕ, ποσοστώσεων σε μοσχάρι και χοιρινό, ενώ από πλευράς Καναδά διατηρούνται οι ποσοστώσεις στα γαλακτοκομικά. Στις δημόσιες προμήθειες προβλέπεται άνοιγμα της αγοράς του Καναδά, πλην ναυπήγησης πλοίων.

Περισσότεροι από 750.000 πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν υποβάλει αίτηση για να παραμείνουν στη Μεγάλη Βρετανία μετά την έξοδό της από το ευρωπαϊκό μπλοκ και ο κ. Γκόουβ υπόσχεται ότι θα διαφυλάξει τα δικαιώματα τους.

Το ζήτημα του τι θα συμβεί με τους περισσότερους από 3 εκατομμύρια υπηκόους της Ε.Ε., που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο ήταν ένα από τα πρώτα που διευθετήθηκαν στις διαπραγματεύσεις για το “διαζύγιο”. Το Λονδίνο έχει δηλώσει ότι οι Ευρωπαίοι πολίτες έχουν προθεσμία μέχρι τουλάχιστον τις 31 Δεκεμβρίου 2020 για να υποβάλουν αίτηση ώστε να αποκτήσουν “καθεστώς μόνιμης εγκατάσταση”, είτε υπάρξει έξοδος είτε όχι.

Την πιθανότητα διεξαγωγής δεύτερου δημοψηφίσματος για τις μελλοντικές σχέσεις της Βρετανίας με την ΕΕ δεν είχε αποκλείσει η Τερέζα Μέι όταν το τελευταίο δεκαήμερο του Μαΐου προσπάθησε να περάσει από τη Βουλή το αναθεωρημένο νομοσχέδιο για τους όρους εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Στην ιδέα όμως του δεύτερου δημοψηφίσματος ήταν πάντα αντίθετος ο κ. Γκόουβ , ο οποίος έχει κάνει σαφές ότι εάν υποχρεωθεί να επιλέξει μεταξύ της ματαίωσης του Brexit και μιας μη-συμφωνίας Brexit θα προτιμήσει τον δρόμο του – “μη συναινετικού διαζυγίου” – με την ΕΕ.
Μπόρις Τζόνσον: “Ευνοϊκότεροι όροι για να πάρετε τα £39 δισ.”

Ο πρώην υπουργός των Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον θέλει να αφαιρέσει από τη Συμφωνία Αποχώρησης το backstop και έχει δηλώσει ότι η έξοδος θα γίνει στις 31 Οκτωβρίου, 2019, με ή χωρίς συμφωνία. Εκτιμά ότι για να πετύχει το Λονδίνο μια καλή συμφωνία με την ΕΕ – “θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένη να μην υπάρξει συμφωνία”. Θεωρεί ότι για να ξεπεραστεί το σημερινό αδιέξοδο η συμφωνία για τα ιρλανδικά σύνορα θα μπορούσε να αντικατασταθεί με ένα νέο διακανονισμό που δεν θα προέβλεπε το “σκληρό σύνορο” μεταξύ Ιρλανδίας και Βόρειας Ιρλανδίας ώστε να διευκολυνθεί η “αποδέσμευση” του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στην εφημερίδα The Sunday Times (09/06) ο κ. Τζόνσον τόνισε ότι θα αρνηθεί να καταβάλει τον “λογαριασμό του διαζυγίου” με την ΕΕ — το ποσό δηλαδή των 39 δισεκατομμυρίων λιρών που έχει συνομολογηθεί ότι θα οφείλει το Λονδίνο στις Βρυξέλλες όταν αποχωρήσει — αν οι Ευρωπαίοι δεν προσφέρουν καλύτερους όρους όσον αφορά το Brexit.
Το ποσό, διεμήνυσε ο Τζόνσον , θα αρχίσει να καταβάλλεται μόνο όταν υπάρξει “μεγαλύτερη σαφήνεια” για το πώς θα εξελιχθεί η διμερής σχέση.
“Πάντα θεωρούσα ότι ήταν παράδοξο το ότι συμφωνήσαμε να υπογράψουμε αυτό το τσεκ πριν να έχουμε κλείσει την οριστική συμφωνία”, τόνισε ο Τζόνσον. “Για να κλείσουμε μια καλή συμφωνία, τα χρήματα είναι καλό λιπαντικό”, υπογράμμισε.

Τι λένε οι Βρυξέλλες ;

Προς το παρόν οι Βρυξέλλες δεν φαίνονται διατεθειμένες να επαναδιαπραγματευθούν τη Συμφωνία Αποχώρησης. Αυτή η συμφωνία είναι ένα δεσμευτικό κείμενο από νομική άποψη που περιλαμβάνει και το backstop, σημειώνουν αξιωματούχοι της ΕΕ.
“Το ζήτημα να περιοριστεί το backstop χρονικά έχει ήδη συζητηθεί δύο φορές από τους Ευρωπαίους ηγέτες. Αυτή που έχουμε είναι η μόνη πιθανή επιλογή επειδή μια ασφάλεια δεν έχει καμία χρησιμότητα αν είναι περιορισμένη χρονικά”, είχε σημειώσει στις αρχές του χρόνου ο επικεφαλής της ΕΕ στις διαπραγματεύσεις για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ. “Μια προσωρινή δικλείδα ασφαλείας (backstop) για να αποφευχθεί ένα σκληρό σύνορο ανάμεσα στη Βόρεια Ιρλανδία και την Ιρλανδία μετά το Brexit δεν θα εξυπηρετούσε κανέναν σκοπό”, είχε επισημάνει ο κ. Μπαρνιέ στη συνέντευξη που είχε δώσει σε πολλές ευρωπαϊκές εφημερίδες.

Το πρόβλημα των ιρλανδικών συνόρων δεν θα εξαφανιστεί μετά την παραίτηση της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι από το αξίωμά της και από την ηγεσία του Συντηρητικού κόμματος. “Το πρόβλημα είναι εκεί, δημιουργήθηκε από το Brexit. Πρέπει να διαφυλάξουμε την ειρήνη. Η σταθερότητα δεν είναι ζήτημα προϊόντων ή τελωνείων. Αφορά τους ανθρώπους στην Ιρλανδία, και από τις δύο πλευρές”, είπε ο Μπαρνιέ μιλώντας πρόσφατα σε ένα συνέδριο στη Σλοβακία.
Τέλος πηγή προσκείμενη στο περιβάλλον του προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν προειδοποίησε την περασμένη Κυριακή ότι εάν η Βρετανία δεν καταβάλλει στην Ευρωπαϊκή Ένωση το ποσό των 39 δισεκατομμυρίων λιρών ( 44,2 δισεκ. ευρώ) που έχει συμφωνηθεί ότι θα οφείλει όταν αποχωρήσει, θα θεωρηθεί πως κηρύσσει επιλεκτική στάση πληρωμών.

«Το να μην τιμάς τις υποχρεώσεις σου ως προς τις πληρωμές είναι αθέτηση διεθνών δεσμεύσεων που ισοδυναμεί με κρατική στάση πληρωμών, οι συνέπειες της οποίας είναι καλώς εγνωσμένες», επισήμανε η πηγή στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς και στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Βύρων Καρύδης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα