back to top
24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Τουρκική κινητικότητα σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο

Διαβάστε επίσης

Έντονη θα είναι η προγραμματισμένη δραστηριότητα της Τουρκίας, σε στρατιωτικό και διπλωματικό επίπεδο, καθώς,  για το προσεχές διάστημα σχεδιάζει τα εξής:

α. Υποθαλάσσιες έρευνες, όχι μόνο στην ΑΟΖ της Κύπρου, αλλά και εντός των χωρικών υδάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας.

β. Ομοίως έρευνες για τον εντοπισμό υδρογονανθράκων, εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και στην θαλάσσια περιοχή του Καστελόριζου και ευρύτερα, στην περιοχή όπου χαρακτηρίζεται, ως συνορεύουσα ή εφαπτόμενες θαλάσσιες ζώνες τριών κυρίαρχων κρατών, της Ελλάδας της Κύπρου και της Αιγύπτου. Δεν αναγνωρίζει την επιρροή του Καστελόριζου στην οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών.

γ. Έχει εκδώσει παράνομες NAVTEX, τόσο για έρευνες, όσο και για αεροναυτικές ασκήσεις, στην ΑΟΖ της Κύπρου και στο νοτιοανατολικό Αιγαίο. Δηλαδή σε περιοχές, που ασκούν έλεγχο οι ελληνικές και κυπριακές αρχές.

δ. Ενημερώνει τη διεθνή κοινότητα, ότι τα ερευνητικά πλοία της, θα συνοδεύονται από Μονάδες (Κορβέτες, υποβρύχια), του τουρκικού Στόλου, που θα διεξάγουν παράλληλα και στρατιωτικές ασκήσεις.

Επίδειξη ισχύος

Ουσιαστικά, η Τουρκία, κάνει επίδειξη στρατιωτικής ισχύος και δηλώνει ετοιμότητα να απαντήσει στρατιωτικά, εφόσον τα ερευνητικά πλοία της εμποδιστούν να υλοποιήσουν τα επιστημονικά σχέδιά τους, από κράτη που προσβάλλονται κυριαρχικά ή έννομα συμφέροντά τους. Η Τουρκία, δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία ως κυρίαρχο κράτος και συνεπώς, δεν δεσμεύεται από τις διακρατικές και ενεργειακές συμφωνίες που έχει συνάψει η Κύπρος.

Η έντονη κινητικότητα της Τουρκίας στο Αιγαίο και την Αν. Μεσόγειο, συνιστά εξ αντικειμένου και κλιμάκωση της επιθετικής συμπεριφοράς της, σε βάρος της Ελλάδος και της Κύπρου. Το σημαντικό είναι ότι η Άγκυρα, τα ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό, δεν τα αντιμετωπίζει σε διμερές επίπεδο, αλλά τα έχει ενταγμένα στην Εθνική Στρατηγική της μαζί, με τις αμερικανοτουρκικές σχέσεις, τους Κούρδους, τη Συρία , τις σχέσεις της με τη Ρωσία, το Ιράν και την Ε.Ε., την ενίσχυση των Ενόπλων της Δυνάμεων, την διπλωματία των στρατιωτικών εξοπλισμών και φυσικά, με θέματα γεωοικονομίας (εκμετάλλευση ενεργειακών κοιτασμάτων και με τους αγωγούς μεταφοράς ενέργειας και την ασφάλειά τους).

Η τουρκική εξωτερική πολιτική, είναι ένας συνδυασμός διπλωματικών και στρατιωτικών πρωτοβουλιών, με στόχο την δημιουργία τετελεσμένων σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων γειτονικών κρατών (Ελλάδα, Κύπρος, Συρία, Ιράκ). Ουσιαστικά πρόκειται για μία ολιστική πολιτική με μηδενικό άθροισμα. Δηλαδή, το άθροισμα κόστους – οφέλους θα είναι μηδενικό, αφού αν κάπου κάτι χάσει (υποχώρηση, για παράδειγμα, στις απαιτήσεις των αμερικανών στη Συρία), θα το αναπληρώσει με κάποιο όφελος, σε άλλη περιοχή τουρκικού ενδιαφέροντος.

E.Αποστολάκης: Συνεχείς παραβιάσεις

Οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, βρίσκονται σε διαρκή ετοιμότητα, καθώς εκτιμάται ότι, δεν μπορεί να αποκλειστεί, ούτε το ενδεχόμενο ατυχήματος στο Αιγαίο, ούτε κάποια προσχεδιασμένη πρόκληση εκ μέρους της Άγκυρας, που ενδεχομένως να πυροδοτήσει πολλαπλά δυσάρεστες εξελίξεις.

Ο ΥΕΘΑ Ευάγγελος Αποστολάκης, στις συναντήσεις που είχε στην Ουάσιγκτον με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Τζον Σάλιβαν και τον ασκούντα χρέη Υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ Patrick Shanahan, επισήμανε την παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, έθεσε το θέμα της συνεχών τουρκικών παραβιάσεων του εθνικού εναέριου χώρου και των χωρικών υδάτων. Επίσης, εκτίμησε ότι η ολοκλήρωση των τουρκικών σχεδιασμών για τη διεξαγωγή παράνομων γεωτρήσεων στην ευρύτερη περιοχή (νοτιοανατολικό Αιγαίο, Αν. Μεσόγειο), θα δημιουργήσει στρατηγικό αδιέξοδο, που θα περιορίζει σημαντικά το περιθώριο διπλωματικών ελιγμών, για τη διαχείριση μιας τέτοιου επιπέδου Γεωστρατηγικής κρίσης.

Χρήστος Καπούτσης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα