back to top
21.3 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

21.3 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Οι υποψήφιοι διάδοχοι της Μέι

Διαβάστε επίσης

Δέκα τελικά είναι οι υποψήφιοι που κατάφεραν να πάρουν το χρίσμα για την κούρσα διαδοχής της Τερέζα Μέι στην ηγεσία του Συντηρητικού κόμματος και στον πρωθυπουργικό θώκο, σύμφωνα με την χθεσινή ανακοίνωση της Επιτροπή 1922 των Τόρις.

Μπόρις Τζόνσον

Φαβορί στην διαδοχή θεωρείται ο πρώτην υπουργός Εξωτερικών της χώρας Μπόρις Τζόνσον, εκ των πρωταγωνιστών της καμπάνιας υπέρ του Brexit στο δημοψήφισμα. Σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε την Κυριακή στους Times δεν δίστασε να απειλήσει ότι δεν σκοπεύει να αποπληρώσει το ποσό των 39 δισεκατομμυρίων στερλίνων που οφείλει η χώρα στην Ε.Ε. εξαιτίας της εξόδου της από την ένωση.

Η πρώτη αντίδραση στις δηλώσεις αυτές ήρθε αμέσως από την πλευρά Μακρόν με πηγές της γαλλικής προεδρίας να δηλώνουν ότι “το να τιμάς τις υποχρεώσεις σου ως προς τις πληρωμές είναι αθέτηση διεθνών δεσμεύσεων που ισοδυναμεί με κρατική στάση πληρωμών, οι συνέπειες της οποίας είναι καλώς εγνωσμένες”.

Τζέρεμι Χαντ

Επίσης υπουργός Εξωτερικών, ο Τζέρεμι Χαντ, φαίνεται πιο διαλλακτικός απέναντι στους Ευρωπαίους εταίρους με βάση τις μέχρι τώρα δηλώσεις του. Υποστήριξε μάλιστα ότι συνομίλησε ο ίδιος με την Άνγκελα Μέρκελ η οποία του άφησε να εννοηθεί ότι “η Ε.Ε. είναι πρόθυμη να διαπραγματευτεί το πακέτο” αν ο νέος πρωθυπουργός έχει “την σωστή προσέγγιση”.

Και αυτή όμως η εκδοχή αμφισβητήθηκε δια της σιωπής από την πλευρά των εταίρων αφού δεν έχει γίνει καμία δήλωση που να δείχνει ότι η Ε.Ε. προτίθεται να αλλάξει θέση και να επαναδιαπραγματευτεί μία νέα συμφωνία αποχώρησης για το Ηνωμένο Βασίλειο.

Μάικλ Γκόουβ

Βασικός αντίπαλος της ρητορικής του υπουργού Περιβάλλοντος Μάικλ Γκόουβ είναι Μπόρις Τζόνσον, όπως προκύπτει. Ο Γκόουβ έχει δηλώσει ότι αν φτάσει στον τελευταίο γύρο – που είναι βέβαιος ότι θα φτάσει – με αντίπαλο τον πρώην υπουργό Εξωτερικών, θα του πει: “Κύριε Τζόνσον, ό,τι και αν κάνετε, μην αποχωρήσετε, το ξέρω ότι το κάνατε στο παρελθόν και ξέρω ότι ίσως δεν πιστεύετε μέσα στην καρδιά σας ότι μπορείτε να το κάνετε, αλλά τα μέλη του Συντηρητικού Κόμματος αξίζουν μια επιλογή”.

Σχετικά με τις αποκαλύψεις ότι έκανε χρήση κοκαΐνης πριν από 20 χρόνια, έχει παραδεχτεί ότι έκανε λάθος. Παράλληλα, σε πολιτικό επίπεδο επιμένει ότι χρειάζεται πρώτα να ολοκληρωθεί το Brexit και στη συνέχεια να γίνουν εκλογές, αφού σε διαφορετική περίπτωση “οι Τόρις θα τιμωρηθούν στις κάλπες και ο ηγέτης των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν θα βρεθεί στο Νο 10 (σ.σ. της Ντάουνινγκ Στριτ) και το Brexit μπορεί να ανατραπεί τελείως”.

Υπόλοιπες υποψηφιότητες

Την θέση της Τερέζα Μέι θα διεκδικήσουν επίσης ο πρώην υπουργός Brexit Ντομινίκ Ράαμπ και ο υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ ο οποίος έχει δεσμευτεί για αύξηση του εθνικού μισθού και έχει ξεκαθαρίσει ότι η χώρα χρειάζεται μία “νέα αρχή”.

Υποψήφιοι επίσης είναι ο υπουργός Εσωτερικών Σαγίντ Τζαβίντ, ο υπουργός Διεθνούς Ανάπτυξης Ρόρι Στιούαρτ και η τέως υπουργός Έστερ ΜακΒέι η οποία επίσης έχει υποσχεθεί αύξηση μισθών στους εργαζόμενους στον δημόσιο τομέα, ενώ έχει δηλώσει ότι δεν την φοβίζει καθόλου η προοπτική ενός “άτακτου Brexit”.

Η πρώην υπουργός αρμόδια για τη σχέση με τη Βουλή των Κοινοτήτων Άντρια Λίντσομ και ο συντηρητικός βουλευτής Μαρκ Χάρπερ και ο βετεράνος των Τόρις είναι οι δύο τελευταίοι υποψήφιοι.

Newsroom Αθήνα 984

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα