back to top
11.5 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

11.5 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Ταλαιπωρία για ασφαλισμένους ΕΟΠΥΥ- Κλειστά επ’ αόριστον τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα

Διαβάστε επίσης

Κλειστά από σήμερα και επ’ αόριστον τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα και εργαστήρια της χώρας. εξαιτίας του ύψους των αυτόματων επιστροφών και εκπτώσεων που τους επιβάλλει το υπουργείο Υγείας κάνοντας πλέον όπως καταγγέλλουν εντελώς ασύμφορη τη λειτουργία τους.

Εξάλλου αναστέλλουν έως και την Τετάρτη 12 Ιουνίου την παροχή υπηρεσιών σε ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ και οι φυσικοθεραπευτές, οι οποίοι διαμαρτύρονται για τα μέτρα των rebate και claw-back που έχουν στοιχίσει 125.000.000 € στους φυσικοθεραπευτές από το 2013 μέχρι σήμερα.

Προσπάθεια εξεύρεσης λύσης

Ωστόσο, η συντονιστική επιτροπή των σωματείων Ιδιωτικής Πρωτοβάθμιας Υγείας που συμμετέχουν στην κινητοποίηση ανακοίνωσαν τη λειτουργία διαγνωστικών κέντρων μόνο το απόγευμα όλη την ερχόμενη εβδομάδα από τις 17.00 ως τις 20.00 το βράδυ προκειμένου να παραδίδουν αποτελέσματα εξετάσεων που έχουν ήδη διενεργηθεί.

Σε μία ύστατη προσπάθεια να αντιμετωπίσει την προεκλογική αυτή κρίση, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας έχει καλέσει το συντονιστικό όργανο των σωματείων ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων και εργαστηρίων σε συνάντηση αύριο Τρίτη.

Είχε προηγηθεί συνάντηση την προηγούμενη Τρίτη, με αντικείμενο την εξεύρεση λύσης για το θέμα της υποχρεωτικής επιστροφής (clawback).

Οι γιατροί είχαν ζητήσει να βρεθεί τρόπος συμψηφισμού του clawback του δεύτερου εξαμήνου του 2018 με αδιάθετα κονδύλια του ΕΟΠΥΥ, όπως τα έσοδα που έχει συγκεντρώσει από την εξυπηρέτηση των Ευρωπαίων πολιτών για υγειονομική περίθαλψη στην Ελλάδα, τα οποία ανέρχονται σε 50 εκατομμύρια ευρώ.

Σύμφωνα με τους γιατρούς, ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ δεν μπόρεσε να δεσμευτεί για κάτι συγκεκριμένο, προτείνοντας ανακατανομές ποσών εντός του υπάρχοντος “κλειστού” προϋπολογισμού.

Έπειτα από αυτή την εξέλιξη, οι γιατροί εκτίμησαν πως δεν αντιμετωπίζονται τα επείγοντα προβλήματα βιωσιμότητας των διαγνωστικών κέντρων και εργαστηρίων.

Σημειώνεται ότι τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα και εργαστήρια δεν κλείνουν ραντεβού σε κανέναν ασθενή, ανεξάρτητα από το αν είναι ιδιώτης και επιθυμεί να πληρώσει ο ίδιος το κόστος της εξετάσεων, ασφαλισμένος σε ασφαλιστικό Ταμείο ή ιδιωτική ασφαλιστική εταιρεία.

Ν.Κομνηνού

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα