back to top
21.5 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

21.5 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Σήμερα ανακοινώνονται οι «μνηστήρες» για την ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος της Βρετανίας

Διαβάστε επίσης

Από σήμερα οι “μνηστήρες” για την ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος και την Πρωθυπουργία της χώρας παρουσιάζουν τις θέσεις τους. Μεταξύ των φαβορί είναι ο Μπόρις Τζόνσον, ο Μάικλ Γκόουβ, ο Ντόμινικ Ράαμπ και ο Τζέρεμι Χάντ.  Ακολουθούν και άλλοι οκτώ.

Μολονότι οι υποψήφιοι είναι λίγο πολύ γνωστοί, επισήμως οι υποψηφιότητες θα κλειδώσουν στις 5.30 μ.μ. σήμερα. Κάθε υποψήφιος θα πρέπει να αποδείξει ότι έχει τη στήριξη οκτώ συναδέλφων του: δύο που θα τον προτείνουν και έξι ακόμη. Θα ακολουθήσει μία σειρά ψηφοφοριών, προκειμένου να μειωθεί ο αριθμός των υποψηφίων.

Οι ψηφοφορίες θα συνεχιστούν έως ότου παραμείνουν δύο υποψήφιοι. Ο πρώτος γύρος θα διεξαχθεί την Πέμπτη 13 Ιουνίου από τις 10.00 το πρωί έως τις 12 το μεσημέρι. Οι επόμενοι γύροι έχουν οριστεί για τις 18, τις 19 και τις 20 Ιουνίου. Θα απομείνει μία ακόμη ψηφοφορία, στην οποία θα συμμετέχουν οι δύο βασικοί υποψήφιοι. Η όλη διαδικασία με την εκλογή του νέου ηγέτη του Συντηρητικού Κόμματος εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί την εβδομάδα που αρχίζει στις 22 Ιουλίου.

Στην πρώτη του μεγάλη συνέντευξη μετά την επίσημη παραίτηση της Μέι, ο επικρατέστερος για τον βρετανικό πρωθυπουργικό θώκο Τζόνσον υποστήριξε στους Κυριακάτικους «Times» ότι θα χρησιμοποιήσει ακόμη και τον λογαριασμό του Brexit, τις 39 δισ. στερλίνες που υποτίθεται ότι θα πληρώσει η Βρετανία για την έξοδό της από την Ε.Ε., προκειμένου να διαπραγματευτεί με τους Ευρωπαίους εταίρους. Και δανείστηκε δύο τέρατα της ελληνικής μυθολογίας, τη Σκύλλα και τη Χάρυβδη, για να παρομοιάσει τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Τζέρεμι Κόρμπιν και τον ακροδεξιό Νάιτζελ Φάρατζ, κυρίως όσον αφορά την πολιτική τους στο Brexit.

Η απάντηση ωστόσο, όσον αφορά τουλάχιστον τις οικονομικές υποχρεώσεις της Βρετανίας, ήρθε άμεσα από την Ε.Ε. Αν η Βρετανία δεν καταβάλλει το ποσό των 39 δισ. λιρών που έχει συμφωνηθεί πως θα οφείλει όταν αποχωρήσει, θα θεωρηθεί πως κηρύσσει επιλεκτική στάση πληρωμών, προειδοποίησε την Κυριακή πηγή προσκείμενη στο περιβάλλον του προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν. «Το να μην τιμάς τις υποχρεώσεις σου ως προς τις πληρωμές είναι αθέτηση διεθνών δεσμεύσεων που ισοδυναμεί με κρατική στάση πληρωμών, οι συνέπειες της οποίας είναι καλώς εγνωσμένες», επισήμανε η πηγή.

Το Brexit, το οποίο οδήγησε τη Βρετανίδα πρωθυπουργό στην έξοδο από την Ντάουνινγκ Στριτ, είναι αυτό που θα καθορίσει και την εκλογή του νέου ηγέτη των Τόρις, γεγονός που ήδη διαφαίνεται από τις προεκλογικές εκστρατείες των υποψηφίων – πλην του υπουργού Περιβάλλοντος Γκόουβ που στο παρά ένα της ανακοίνωσης της υποψηφιότητάς του βρίσκεται αντιμέτωπος με το «αμαρτωλό» παρελθόν του.

Ο Γκόουβ βλέπει την υποψηφιότητά του να κρέμεται από μία κλωστή, αφότου αναγκάστηκε να παραδεχτεί το Σάββατο ότι στάθηκε «τυχερός» που απέφυγε τη φυλακή για κατοχή κοκαΐνης, πριν από 20 χρόνια, όταν ήταν ακόμη νέος δημοσιογράφος. Στόχος του τώρα είναι να πείσει αφενός ότι δεν θα είχε πρόβλημα ως πρωθυπουργός της Βρετανίας να περάσει τα αμερικανικά σύνορα, αλλά κυρίως ότι μπορεί να διοικήσει αυτή τη χώρα σε μία από τις πιο κρίσιμες φάσεις της ιστορίας της.

Ο Τζέρεμι Χαντ από την πλευρά του απέφυγε τον δρόμο της σύγκρουσης με τις Βρυξέλλες και προτίμησε να χαϊδέψει τα αυτιά των ευρωσκεπτικιστών πολιτών, δηλώνοντας ότι η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ ίσως είναι πρόθυμη να ανοίξει ξανά τη Συμφωνία Αποχώρησης, πιθανότατα και το ακανθώδες θέμα του backstop, της προϋπόθεσης που θέτουν οι Βρυξέλλες για την αποφυγή των σκληρών ιρλανδικών συνόρων.

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών υποστήριξε ότι είχε μία συνομιλία με τη Γερμανίδα καγκελάριο στο περιθώριο των εκδηλώσεων για τα 75 χρόνια από την Απόβαση στη Νορμανδία, την περασμένη εβδομάδα. Η Μέρκελ – κατά τα λεγόμενα του Χάντ – άφησε να εννοηθεί ότι η Ε.Ε. «είναι πρόθυμη να διαπραγματευτεί το πακέτο», εάν ο νέος πρωθυπουργός έχει «σωστή προσέγγιση».

Την στήριξή της στην υποψηφιότητα του Τζέρεμι Χαντ για τον πρωθυοπυργικό θώκο εξέφρασε η υπουργός Εργασίας και Συντάξεων της Βρετανίας, Άμπερ Ραντ.

«Υποστηρίζω τον Τζέρεμι Χαντ» έγραψε η Ραντ σε ανάρτησή της Twitter. «Οι καιροί είναι σοβαροί και χρειαζόμαστε έναν σεβάσμιο ηγέτη κυβέρνησης τον οποίο θα ακούνε οι Βρυξέλλες, όχι κι άλλες απειλητικές κραυγές. Ο Τζέρεμι είναι νικητής, με ιστορικό επιτυχίας στο επιχειρείν και στην κυβέρνηση», πρόσθεσε.

Ποιοι είναι οι πιθανοί υποψήφιοι αναλυτικά

Μάικλ Γκόουβ, υπουργός Περιβάλλοντος
Σαμ Γκίμαχ, βουλευτής (πρώην υπουργός Πανεπιστημίων)
Ματ Χάνκοκ, υπουργός Υγείας
Μαρκ Χάρπερ, βουλευτής
Τζέρεμι Χάντ, υπουργός Εξωτερικών
Σάζιντ Τζάβιντ, υπουργός Εσωτερικών
Μπόρις Τζόνσον, βουλευτής (πρώην υπουργός Εξωτερικών)
Άντρεα Λίντσομ, βουλευτής (πρώην επικεφαλής των κοινοβουλευτικών υποθέσεων)
Έστερ ΜακΒέι, βουλευτής (πρώην υπουργός Εργασίας)
Ντόμινικ Ράαμπ, βουλευτής (πρώην υπουργός αρμόδιος για το Brexit)
Ρόρι Στιούαρτ, υπουργός Διεθνούς Ανάπτυξης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα