back to top
20.4 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

20.4 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Ο Χάικο Μάας προσπαθεί να διασώσει την συμφωνία με το Ιράν

Διαβάστε επίσης

Ο Χάικο Μάας, υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, βρίσκεται από χθες στο Ιράν, με στόχο τη διάσωση της συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Σήμερα ο Μάας θα συνταντηθεί με τον ιρανό ομόλογό του, Μοχάμεντ Σαρίφ, και τον ιρανό πρόεδρο, Χασάν Ρουχανί, ενώ τις επόμενες ημέρες θα επισκεφθεί τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Ιορδανία, προκειμένου να επέλθει δια της διπλωματικής οδού η αποκλιμάκωση της έντασης στην ευρύτερη περιοχή.

Ο Μάας είναι ο πρώτος γερμανός υπουργός Εξωτερικών εδώ και δυόμιση χρόνια που επισκέπτεται το Ιράν. Έπειτα από συνεννόηση με τη Μεγάλη Βρετανία και τη Γαλλία, θα επιχειρήσει να διασώσει την συμφωνία που συνήφθη το 2015 ανάμεσα στο Ιράν και τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ – ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο, Ρωσία, Γαλλία, Κίνα– τη Γερμανία και την ΕΕ.

Η συμφωνία βρίσκεται στο χείλος της κατάρρευσης από πέρυσι, όταν οι ΗΠΑ αποχώρησαν από αυτή και επέβαλαν εκ νέου κυρώσεις στην Τεχεράνη.

Ο πήχης των προσδοκιών, πάντως, είναι χαμηλός. Δεν αναμένεται ο Μάας να επιστρέψει στις αποσκευές του με συγκεκριμένα αποτελέσματα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Ιράν, παρά την ένταση, εξακολουθεί να σέβεται τους όρους της συμφωνίας. Αυτό διαπιστώθηκε πρόσφατα από την Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας.

Οι τόνοι από πλευράς Ουάσινγκτον εσχάτως είναι ηπιότεροι, με τον αμερικανό πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ, να διευκρινίζει δημοσίως ότι δεν επιδιώκει αλλαγή καθεστώτος στο Ιράν και ότι είναι ανοιχτός στο διάλογο.

Εν τω μεταξύ, η “στρατηγική υπομονή” της Τεχεράνης όπου να ‘ναι τελειώνει: από τις 7 Ιουλίου, δεν υποχρεούται να τηρεί τους όρους της συμφωνίας, εκτός εάν τα κράτη-μέλη της ΕΕ μπορέσουν να βρουν έναν τρόπο, ώστε να δώσουν οικονομικά κίνητρα στο Ιράν, να παραμείνει στη συμφωνία, παρά της αμερικανικές κυρώσεις.

Δομίνα Διαμαντοπούλου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα