back to top
18 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

18 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Θα επιβληθούν δασμοί στα μεξικανικά προϊόντα που εισάγονται στις ΗΠΑ;

Διαβάστε επίσης

Tο Μεξικό ανέπτυξε 6.000 στελέχη της εθνοφρουράς στα νότια σύνορα της χώρας με τη Γουατεμάλα, όπως δήλωσε ο επικεφαλής της μεξικανικής διπλωματίας Μαρσέλο Εμπράρδ την Πέμπτη. Η απόφαση ελήφθη στο πλαίσιο των προσπαθειών να ανακοπούν οι μεταναστευτικές ροές μετά την απειλή του Αμερικανού προέδρου για επιβολή δασμών στα μεξικανικά προϊόντα που εισάγονται στις ΗΠΑ.

Ο Εμπράρδ πρόσθεσε ότι οι συνομιλίες των δύο κρατών για το πρόβλημα της μετανάστευσης θα συνεχιστούν σήμερα Παρασκευή. Ο Τραμπ απειλεί να επιβάλλει δασμούς σε όλα τα μεξικανικά αγαθά που εισάγονται στη χώρα του από τη Δευτέρα (10 Ιουνίου) εάν η κυβέρνηση του προέδρου Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ δεν αναχαιτίσει τις ροές των μεταναστών από κράτη της κεντρικής Αμερικής που εισέρχονται στην αμερικανική επικράτεια.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Μεξικού Μαρσέλο Εμπράρδ δήλωσε μετά τις συνομιλίες της αντιπροσωπείας εχτές της οποίας ηγείται με αξιωματούχους των ΗΠΑ στον Λευκό Οίκο ότι η συζήτηση επικεντρώθηκε στις μεταναστευτικές ροές παρά στην απειλή του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να επιβάλλει δασμούς.

«Δεν συζητήσαμε τους δασμούς», επισήμανε ο Εμπράρδ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε. «Ο διάλογος επικεντρώθηκε στις μεταναστευτικές ροές και το τι κάνει το Μεξικό ή τι προτείνει στις ΗΠΑ, στην ανησυχία μας για την κατάσταση στην Κεντρική Αμερική», διευκρίνισε ο επικεφαλής της μεξικανικής διπλωματίας.

Εν τω μεταξύ εχτές χαρακτήρισε ως «ανεπαρκή» ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ την «πρόοδο» που σημειώθηκε στις συνομιλίες στελεχών της κυβέρνησής του με αντιπροσωπεία του Μεξικού για την αναχαίτιση των ροών παράτυπων μεταναστών προς τη χώρα του, διαμηνύοντας ότι εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία οι δασμοί που απειλεί να επιβάλει σε όλα τα εισαγόμενα μεξικανικά αγαθά θα εφαρμοστούν τη Δευτέρα.

«Οι συνομιλίες για τη μετανάστευση στον Λευκό Οίκο με τους αντιπροσώπους του Μεξικού τερματίστηκαν για σήμερα. Γίνεται πρόοδος, αλλά είναι ανεπαρκής», ανέφερε μέσω Twitter ο Τραμπ. «Οι συνομιλίες με το Μεξικό θα επαναληφθούν αύριο (σήμερα Πέμπτη)» συνέχισε, προειδοποιώντας: «Εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία, οι δασμοί επιπέδου 5% θα αρχίσουν τη Δευτέρα, με μηνιαίες αυξήσεις (5%)» ώσπου να φθάσουν το 25% τον Οκτώβριο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα