back to top
20.8 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

20.8 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Περιδιάβαση στον διεθνή Τύπο

Διαβάστε επίσης

Η σύγκρουση Ρώμης – Βρυξελλών για τον ιταλικό προϋπολογισμό, η κατάρρευση των συνομιλιών για τη συγχώνευση Fiat Crysler με Renault καθώς και τα αποτελέσματα στις εκλογές στη Δανία είναι μερικά από τα βασικά θέματα στον διεθνή Τύπο

Στη Δανία: Οι Σοσιαλδημοκράτες, οι νικητές των χθεσινών εκλογών στη Δανία αναμένεται να σχηματίσουν κυβέρνηση. Φαίνεται ότι απέδωσε η σκληρή στάση που κράτησαν στο μεταναστευτικό καθώς προσέλκυσαν ψηφοφόρους, που είχαν προτιμήσει την ακροδεξιά, στις προηγούμενες εκλογές, σχολιάζει το Politico. Οι Σοσιαλδημοκράτες κέρδισαν 26% το οποίο σημαίνει ότι κερδίζουν 48 έδρες στις συνολικά 175 στο κοινοβούλιο της χώρας. Δεύτερο βγήκε το φιλελεύθερο κόμμα του νυν πρωθυπουργού, Λαρς Λοκε Ράσμουσεν με 23% και 43 έδρες.

H Μέτε Φρεντερικσεν, 41 ετών η νέα πρωθυπουργός δήλωσε ότι οι Σοσιαλδημοκράτες θα επιχειρήσουν να σχηματίσουν κυβέρνηση μειοψηφίας. Τέτοιες κυβερνήσεις είναι συνηθεις στη Δανία όπου τα κυβερνώντα κόμματα συχνά ζητούν τη στήριξη άλλων κομμάτων για να περνούν οι νόμοι ανάλογα με την περίσταση, σχολιάζει η DW. Η Φρέντερικσεν δήλωσε ότι θα αναζητήσει τη στήριξη των ακροδεξιών σε θέματα μετανάστευση, ενώ θα αναζητήσει τη βοήθεια των αριστερών σε θέματα που έχουν να κάνουν με το κοινωνικό κράτος και την κλιματική αλλαγή.
Τα κόμματα που επικεντρώθηκαν σε μια αντι-μεταναστευτική ατζέντα όπως το αντι – μουσουλμανικό “Σκληρή Γραμμή” δεν μπόρεσε να περάσει το όριο του 2% για να μπει στο κοινοβούλιο, ενώ “η νέα Δεξιά” τελικά με 2,3% μπαίνει για πρώτη φορά αναφέρει το BBC.

Για Ιταλία: “Ξεκίνησε ο πόλεμος για τον προϋπολογισμό” Η Κομισιόν αποφάσισε χθες την εκκίνηση της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος για την Ιταλία. “Αποφασίσαμε ότι τα κριτήρια σε ό,τι αφορά το χρέος δεν γίνονται σεβαστά και πως μια τέτοια διαδικασία ελέγχου για την Ιταλία είναι κάτι παραπάνω από απαραίτητη” δήλωσε χθες ο πρόεδρος της Κομισιόν, Πιερ Μοσκοβισί. Υπενθύμισε στους ρεπόρτερ ότι “οι ιταλικές αρχές είχαν δεσμευθεί τον Δεκέμβριο να αποφύγουν με κάθε τρόπο την επιδείνωση του δημόσιου χρέους της χώρας”. Συνέβη όμως το αντίθετο… “Σήμερα η Ιταλία δαπανά για την εξυπηρέτηση του χρέος όσο για ολόκληρο το εκπαιδευτικό της σύστημα” δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόφσκις προσθέτοντας ότι το 2018 ότι στον κάθε Ιταλό αντιστοιχούσαν 1000 ευρώ για την εξυπηρέτηση του χρέους. “Κοιτώντας τους μακροοικονομικούς δείκτες όλα είναι κόκκινα, το έλλειμμα αυξάνεται, το ίδιο και το δημόσιο χρέος, η ανάπτυξη υποχωρεί” είπε κατηγορώντας για αυτό “την επιζήμια πολιτική που ακολουθει τους τελευταίους μήνες η κυβέρνηση”.

Σε ελεύθερη μετάφραση… για όλα φταίει η κυβέρνηση.
Ομως δεν είναι αυτο που πιστεύει η Ρώμη. Η ιταλική κυβέρνηση εμφανίστηκε για ακόμα μια φορά να αψηφά τις συστάσεις και τις κατηγορίες της Κομισιόν λέγοντας πως η αύξηση των δημόσιων δαπανών ήταν απαραίτητες για την επανεκκίνηση της ιταλικής οικονομίας. “Ο μόνος τρόπος για να μειώσουμε το χρέος του παρελθόντος είναι να μειώσουμε φόρους και να επιτρέψουμε στους Ιταλούς να εργαστούν περισσότερο και καλύτερα.. Με περικοπές, κυρώσεις, λιτότητα, χρέος.. η φτώχεια αυξήθηκε και η ανεργία ανέβηκε. Πρέπει να κάνουμε ακριβώς το αντίθετο” δήλωσε ο Σαλβίνι.

Από την πλευρά της Κομισιόν… Οι αριθμοί ήταν τόσο μεγάλοι που ήταν αδύνατον να αγνοηθούν ακόμα και από τους καλοπροαίρετους.

“Αυτές είναι οι κατηγορίες της Ε.Ε: Φόροι, επενδύσεις, συντάξεις. Πηγαίνετε προς τα πίσω” ο τίτλος της Corriere de la Sera. Η Κομισιόν θέτει εν αμφιβόλω όλο το οικονομικο πρόγραμμα της κυβέρνησης

“H E.E απορρίπτει το σχέδιο της κυβέρνησης” αναφέρει η Stampa και προσθετει: Κόντε: Δεν θα είμαι εγώ που θα συγκρουστώ με τις Βρυξέλλες. Ο Σαλβίνι ζητά 3% έλλειμμα για όλους.

Μεγάλο θέμα όμως και στον Ιταλικό Τύπο αποτελεί η απόφαση της Fiat Chrysler να αποσύρει την πρόταση συγχώνευσης της γαλλικής αυτοκινητοβιομηχανίας Renault, σύμφωνα με την ιταλοαμερικανική εταιρεία. Η ανακοίνωση ακολούθησε μια αποτυχημένη προσπάθεια από τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Renault να λάβουν απόφαση σχετικά με την προσφορά. Η Renault δήλωσε ότι δεν μπόρεσε να καταλήξει σε συμφωνία, επειδή οι εκπρόσωποι της γαλλικής κυβέρνησης ζήτησαν αναβολή. Η γαλλική κυβέρνηση είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος της Renault, με ποσοστό μεγαλύτερο του 15%. H Fiat Chrysler απήυθυνε πρόταση συγχώνευσης ύψους €32,6 δισ. στη γαλλική Renault μόλις την περασμένη Δευτέρα. Η συμφωνία αυτή θα μπορούσε να δημιουργήσει μία παγκόσμια δύναμη, που θα μπορούσε παράλληλα να βοηθήσει στη διαχείριση των αδυναμιών και των δύο.

Η συγχωνευμένη επιχείρηση θα είχε ετήσια έσοδα €170 δισ., λειτουργικά κέρδη άνων των €10 δισ. και καθαρά κέρδη περισσότερα από €8 δισ. σύμφωνα με τη Fiat Chrysler και το ρεπορτάζ των Financial Times.

Για ευρωκοινοβούλιο: “Υπάρχει κάποιος για τη μεγάλη ευρωομάδα των ευρωσκεπτικιστών;” αναρωτιέται το Politico. Ο Νάιτζελ Φάραζ φαίνεται ότι δεν πρόκειται να γίνει μέλος της πολιτικής αυτής συμμαχίας υπό τον αναπληρωτή πρωθυπουργό της Ιταλίας, Ματέο Σαλβίνι. Αυτό δήλωσε χθες. “Ύστερα από μια σύντομη συνάντηση μαζί του υπήρξε έντονη φημολογία ότι το κόμμα μας θα γίνει μέλος της ευρωομάδας του. Επιβεβαιώνω ότι δεν πρόκειται να συμβεί αυτό και το Brexit δεν θα γίνει τελικά μέλος της ευρωομάδας, ENF.” Ο εκπρόσωπος του Φάραζ είπε ότι “σχεδιάζει να φτιάξει” μια δική του ευρωομάδα στη βάση εκείνης που είχε δημιουργηθεί με το προηγούμενο κόμμα του το UKIP (το οποίο δεν κέρδισε καμία έδρα σε αυτές τις εκλογές) και το Κίνημα 5 Αστέρων. Το βασικό πρόβλημα της ακροδεξιάς είναι ότι δεν μπορεί να ενωθεί βάσει ενός κοινού πρότζεκτ.

Το πρόβλημα των Πεντάστερων είναι ίσως ότι δεν μπορούν να βρουν… τη δική τους ευρωομάδα. Στο παρελθόν είχαν “φλερτάρει” ακόμα και με το ALDE αλλά και το ΕΛΚ, όπως ανέφερε η La Stampa πριν απο μερικές εβδομάδες. Δεν μπορούν φυσικά να γίνουν μέλος της ευρωομάδας του Σαλβίνι ή των Σοσιαλιστών λόγω εσωτερικών ζητημάτων. Έχουν όμως ήδη επικεφαλής, την Τιτσιάνα Μπεγκίν, που εξελέγη χθες.
Στο μεταξύ, επανεξελέγη χθες επικεφαλής του ΕΛΚ, ο Μάνφρεντ Βέμπερ στο ευρωκοινοβούλιο ενισχύοντας την υποψηφιότητα του. Έλαβε 156 από τις συνολικά 160 ψήφους. Ίσως η εκλογή του να αποτελεί προϊόν κομματικής πειθαρχίας. “Είμαστε ενωμένοι” δήλωσε ο ίδιος χθες ενώπιον της ευρωομάδας του λέγοντας ότι “το ΕΛΚ είναι απλά έτοιμο να ξεκινήσει άμεσα με ένα στυλ συναινέσων” Έχει ο ίδιος βέβαια το αβαντάζ πως όλοι οι ηγέτες του ΕΛΚ τον στηρίζουν.
Οι Φιλελεύθεροι ακόμα δεν έχουν αποφασίσει τι θα κάνουν με τη διαδικασία Spitzenkandidaten ούτε πια θέση θέλουν και αν υπάρχει κάτι που θα τους ενδιέφερε θα ήταν μάλλον η προεδρία του Ευρωκοινοβουλίου με πιθανό τον Γκι Φέρχοφστατ. Αν όμως τελικά προκριθεί η Βεστάγκερ για την Κομισιόν; Δεν ξέρουν ακόμα. Αυτό που σίγουρα δεν θέλουν το ξέρουν: Τον Βέμπερ πρόεδρο της Κομισιόν, σημειώνει το Politico. Ούτε και οι Ισπανοί.

Η Βεστάγκερ πάντως ρωτήθηκε χθες… “Σας ευχήθηκε καλή επιτυχία ο κ Μακρόν και σας είπε είμαι μαζί σου;” Η ίδια απάντησε… ναι, στα γαλλικά.

Οι διαπραγματεύσεις πάντως στο Ευρωκοινοβούλιο δεν προχώρησαν χθες. Καθώς και οι Σοσιαλιστές θέλουν τον Τίμερμανς για πρόεδρο της Κομισιόν και μάλιστα στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων αυτόν θα προτείνουν, καθώς γνωρίζουν πως το ΕΛΚ θα χρειαστεί την ψήφο τους. Να σημειωθεί πως πάντως τόσο οι Σοσιαλδημοκράτες όσο και το ΕΛΚ είναι οι μοναδικές ευρωομάδες που στηρίζουν τη διαδικασία Spitzen αλλά μπλοκάρει η μία την άλλη.

Στη Βρετανία: Το Συντηρητικό Κόμμα θα βρεθεί αντιμέτωπο με τον κίνδυνο αφανισμού εάν αποτύχει να φέρει σε πέρας το Brexit στις 31 Οκτωβρίου, προειδοποίησε ο υποψήφιος για την ηγεσία του κόμματος, πρώην υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον, ενώ απέκλεισε το ενδεχόμενο διεξαγωγής πρόωρων εκλογών και ενός ακόμη δημοψηφίσματος, σε περίπτωση που αναδειχθεί πρωθυπουργός από τη διαδικασία διαδοχής της Τερέζα Μέι. Ο Μπόρις Τζόνσον, μαζί με τους συνυποψήφιους διεκδικητές, τον υπουργό Εσωτερικών Σαζίντ Τζαβίντ, την πρώην επικεφαλής για τις κοινοβουλευτικές υποθέσεις Άντρεα Λίντσομ και τον υπουργό Διεθνούς Ανάπτυξης Ρόρι Στιούαρτ, παρουσίασαν τις θέσεις τους στην πρώτη κλειστή προεκλογική καμπάνια για την ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος που διοργάνωσε η ομάδα βουλευτών και υπουργών One Nation Conservatives. Στην εκδήλωση συμμετείχαν περίπου 80 βουλευτές των Τόρις, οι οποίοι απηύθυναν ερωτήσεις στους υποψήφιους.

Ο Μπόρις Τζόνσον ισχυρίστηκε ότι δεν επιθυμεί την αποχώρηση χωρίς συμφωνία, ωστόσο το κόμμα των Τόρις θα πληρώσει βαρύ τίμημα εάν καθυστερήσει κι άλλο την έξοδο από την Ευρωπαϊκή ‘Ενωση και ότι εάν αναδειχθεί στη θέση του πρωθυπουργού θα επιδιώξει να επαναδιαπραγματευτεί τη συμφωνία για το Brexit της Τερέζα Μέι. “Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε το βάθος των προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε. Εάν δεν προχωρήσουμε και δεν τελειώσουμε αυτό το πράγμα, θα τιμωρηθούμε για πολύ καιρό. Υπάρχει μία πραγματική επιλογή ανάμεσα στο να ολοκληρώσουμε το Brexit και στην πιθανότητα αφανισμού αυτού του μεγάλου κόμματος” είπε. Σε ό,τι αφορά την επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας, υποστήριξε ότι υπάρχουν νέες πιέσεις από χώρες μέλη κλειδιά, όπως η Γαλλία και η Γερμανία, να δεχτούν μία συμφωνία την οποία θα μπορούσε να υποστηρίξει το Βρετανικό Κοινοβούλιο.

Σε περίπτωση μη αποδοχής της επαναδιαπραγμάτευσης, θα υπάρχουν ακόμη περισσότεροι λόγοι για αποχώρηση χωρίς συμφωνία, υποστήριξε.

Ο Σαχίντ Τζαβίντ απέκλεισε το ενδεχόμενο των γενικών εκλογών και δήλωσε ότι θέλει να επαναδιαπραγματευτεί τη συμφωνία αποχώρησης της Μέι, με στόχο να προσθέσει ρήτρα για χρονικό όριο του backstop ή έξοδο από την πρόβλεψη αυτή. Πέρα από το Brexit, είπε ότι θα επικεντρωθεί στη δημιουργία περισσότερων ευκαιριών για τους ανθρώπους που ζουν σε υποβαθμισμένες περιοχές εκτός Λονδίνου. Χωρίς συμφωνία Η Άντρεα Λίντσομ δεσμεύτηκε να βγάλει τη χώρα από την Ε.Ε. στις 31 Οκτωβρίου χωρίς συμφωνία. “Η Συμφωνία Αποχώρησης δεν θα περάσει από το Κοινοβούλιο και η Ε.Ε. δεν θα την ανοίξει ξανά, συνεπώς δεν θα υπάρξει άλλη προσπάθεια” είπε και πρόσθεσε ότι αντίθετα θα επιδιώξει να διαπραγματευτεί απευθείας με τους επικεφαλής των κρατών της Ε.Ε. για να προετοιμάσει τη χώρα για μία έξοδο χωρίς συμφωνία. Στους στόχους της είναι η διοργάνωση συνόδου τον Σεπτέμβριο στην Ιρλανδία ή στη Βόρεια Ιρλανδία με τους ηγέτες της Ε.Ε. για να συζητήσουν τα σχέδια αποχώρησης της Βρετανίας.

Ο Ρόρι Στιούαρτ δήλωσε την αντίθεσή του στην αποχώρηση χωρίς συμφωνία κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες και πρότεινε τη δημιουργία συνέλευσης πολιτών για την άρση του αδιεξόδου στο Κοινοβούλιο.

Η «Επιτροπή 1922» και το Συμβούλιο του Συντηρητικού Κόμματος αποφάσισαν η προθεσμία υποβολής των υποψηφιοτήτων να κλείσει το απόγευμα της Δευτέρας. Κάθε υποψήφιος θα πρέπει να προταθεί από δύο βουλευτές και να έχει την υποστήριξη τουλάχιστον έξι ακόμη βουλευτών. Θα ακολουθήσει μία σειρά από ψηφοφορίες το επόμενο 15ήμερο, σε κάθε στάδιο των οποίων θα αποκλείεται ο υποψήφιος με τις λιγότερες ψήφους. Συγκεκριμένα, στο πρώτο στάδιο στις 13 Ιουνίου θα αποκλείονται οι υποψήφιοι που θα αποτύχουν να εξασφαλίσουν τουλάχιστον το 5% των βουλευτών (16 ψήφοι) και στο δεύτερο στάδιο, στις 18 Ιουνίου, θα πρέπει να έχουν εξασφαλίσει τουλάχιστον το 10% (δηλαδή 32 ψήφους). Τις επόμενες δύο μέρες προγραμματίζονται επιπλέον ψηφοφορίες με τη διαδικασία να επαναλαμβάνεται μέχρι να μείνουν δύο υποψήφιοι, τους οποίους θα ψηφίσουν τα μέλη του κόμματος. Σε ό,τι αφορά την υποστήριξη που λαμβάνουν οι υποψήφιοι μέχρι στιγμής από τους υπόλοιπους βουλευτές των Τόρις, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του Conservative Home, ο Μπόρις Τζόνσον βρίσκεται με 46 βουλευτές, ενώ ακολουθούν ο Τζέρεμι Χαντ με 32, ο Μάικλ Γκοβ με 29, ο Ντόμινικ Ραμπ με 24, ο Σαζίντ Τζαβίντ με 17, ενώ στις δύο τελευταίες θέσεις βρίσκονται ο Ρόρι Στιούαρτ (5) και η Άντρεα Λίντσομ (3).

Στη Γαλλία: “Είναι το τέλος των κεντροδεξιών στη Γαλλία;” αναρωτιέται το Politico. Σίγουρα είναι κοντα… Η Βαλερί Πεκρές επιικεφαλής του κόμματος στην περιοχή του Ιλ ντε Φρανς του Παρισιού και ένα σημαίνον στέλεχος του κόμματος ανακοίνωσε χθες στο France 2 ότι παραιτείται. Το παλαιό κόμμα του Σαρκοζί που ανήκει στο ΕΛΚ κέρδισε μόλις 8,5% στις ευρωεκλογές και εκλέγει μόνο 8 ευρωβουλευτές από 20. Η βαριά ήττα οδήγησε την Κυριακή σε παραίτηση τον Λοραίν Βοκιέ που επικρίθηκε για συρρίκνωση του κόμματος. “Η Γαλλική δεξιά χρειάζεται ηλεκτροσοκ” δήλωσε η Πεκρές

Για Ελλάδα: “Κομισιόν: Να μη χαθεί η πρόοδος στην Ελλάδα” αναφέρει η DW. Tον κίνδυνο μη επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων, δηλαδή του πρωτογενούς πλεονάσματος ύψους 3,5% του ΑΕΠ το 2019, εξαιτίας των παροχών της κυβέρνησης, επισημαίνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην έκθεση της τρίτης αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας στο πλαίσιο της ενισχυμένης μεταμνημονιακής εποπτείας, που υιοθέτησε σήμερα. Στην έκθεση η Κομισιόν σημειώνει ότι ενώ η Ελλάδα ξεκίνησε ικανοποιητικά μετά την έξοδο από το πρόγραμμα τον περασμένο Αύγουστο, τους τελευταίους μήνες διαπιστώνεται ότι η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων έχει επιβραδυνθεί, ενώ ορισμένα μέτρα (παροχές) που ελήφθησαν το Μάιο από την κυβέρνηση δεν διασφαλίζουν την τήρηση των δεσμεύσεων που ανέλαβε η χώρα έναντι των εταίρων και ενέχουν κινδύνους για την εκπλήρωση της συμφωνημένων δημοσιονομικών στόχων.Όπως επισήμανε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν για το ευρώ, Βάλντις Ντομπρόβσκις το πακέτο των μέτρων που ανακοινώθηκε είναι δαπανηρό και δεν κινείται στη σωστή κατεύθυνση, ενώ αντιστρέφει παλαιότερες θετικές μεταρρυθμίσεις με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος μη επίτευξης του πρωτογενούς πλεονάσματος. Είναι σημαντικό να μην χαθεί η πρόοδος των τελευταίων ετών, είναι πολύ ευαίσθητο θέμα η επιστροφή στις αγορές για μια χώρα με χρέος που φτάνει το 180% του ΑΕΠ και θα πρέπει να προσέξει γιατί δεν υπάρχει περιθώριο λάθους, είπε. Ο αξιωματούχος της Κομισιόν προέβλεψε μάλιστα ότι οι συζητήσεις στη συνεδρίαση του Εurogroup στις 13 Ιουνίου για την Ελλάδα θα είναι πολύ δύσκολες, αφήνοντας με τον τρόπο αυτό να εννοηθεί ότι θα ασκηθεί κριτική από εταίρους. Από την πλευρά του, ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί επισήμανε επίσης ότι καταγράφονται καθυστερήσεις σε σχέση με τις δεσμεύσεις για μεταρρυθμίσεις, ενώ υπάρχουν κίνδυνοι για τους στόχους από τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν τον προηγούμενο μήνα. Θα πρέπει να είμαστε πολλοί προσεκτικοί σε σχέση με το πρωτογενές πλεόνασμα του επόμενους μήνες, ανέφερε.Σύμφωνα με το Γάλλο επίτροπο, η Κομισιόν όποια κι αν είναι η νέα κυβέρνηση μετά τις εκλογές θα συνεχίσει να στηρίζει την Ελλάδα προκειμένου να πετύχει μια βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη. Η σημερινή έκθεση είναι ένα σημείο εκκίνησης για έναν εποικοδομητικό διάλογο με τις ελληνικές αρχές, τον οποίο θέλουμε να διατηρήσουμε, τόνισε. Σε σχέση με τις παροχές, η Κομισιόν δεν έχει μόνο ενστάσεις για το ύψος τους αλλά και την ποιότητα, υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για μέτρα που δεν ευνοούν την ανάπτυξη της οικονομίας.
Στο θέμα των επανορθώσεων αναφέρεται δημοσίευμα του Spiegel στην ηλεκτρονική του σελίδα και σημειώνει: «Η ελληνική κυβέρνηση ζήτησε επίσημα από τη Γερμανία διαπραγματεύσεις για επανορθώσεις σχετικά με τους δύο παγκόσμιους πολέμους, οι οποίες όμως δεν πρόκειται να επιφέρουν άμεσα κάποια αλλαγή στην αρνητική στάση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης. Εμπιστευτική ρηματική διακοίνωση επιδόθηκε από τον Έλληνα πρέσβη στο Βερολίνο, διαβεβαίωσε εκπρόσωπος του γερμανικού Υπουργείου Εξωτερικών». Το δημοσίευμα αναφέρεται στις οικονομικές απαιτήσεις, τις οποίες πέρυσι είχε αποτιμήσει η ελληνική πλευρά σε τουλάχιστον 270 δισεκατομμύρια ευρώ και υπογραμμίζει: «Η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Μαρτίνα Φιετς δήλωσε ότι η Γερμανία έχει συνείδηση της ιστορικής της ευθύνης. Η γερμανική κυβέρνηση καταβάλλει κάθε προσπάθεια ώστε η Γερμανία και η Ελλάδα να έχουν καλές σχέσεις και να αλληλοστηρίζονται για το καλό και των δυο πλευρών». Τέλος, το Spiegel υπενθυμίζει ότι «ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε θέσει ήδη το θέμα των αποζημιώσεων στον προεκλογικό του αγώνα το 2015. Αργότερα, όταν ο Τσίπρας είχε εντατικές διαπραγματεύσεις με την καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ για τα οικονομικά και την προσφυγική κρίση, το θέμα των επανορθώσεων πέρασε σε δεύτερη μοίρα».
«Το Βερολίνο απορρίπτει τις απαιτήσεις της Αθήνας για επανορθώσεις» είναι ο τίτλος του δημοσιεύματος στην πρώτη σελίδα της Frankfurter Allgemeine Zeitung, το οποίο αναφέρεται στην ειδησεογραφική πτυχή του θέματος, ενώ φιλοξενεί ακόμη σχόλιο και σχετική ανάλυση. Το σχόλιο αναφέρει: «Τα γερμανικά στρατεύματα κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου προκάλεσαν τόσο πόνο και καταστροφή στις χώρες που κατείχαν που έστω και μια κατά προσέγγιση υλική αποζημίωση είναι αδύνατη. Αυτό ισχύει ακόμη περισσότερο για τον ανθρώπινο πόνο. Η αναγνώριση της ευθύνης για τα εγκλήματα που τελέστηκαν στο όνομα της Γερμανίας και η προσπάθεια για συμφιλίωση αποτελεί αναμφισβήτητα καθήκον του γερμανικού κράτους».
Σε άλλο σημείο του άρθρου ο σχολιαστής ωστόσο σημειώνει: «Παρόλα αυτά η Γερμανία δεν μπορεί να κάνει διαφορετικά από το να απορρίψει το αίτημα της Ελλάδας για επανορθώσεις. Διότι δεν είναι και δεν θα ήταν ποτέ σε θέση να ικανοποιήσει όλες τις δικαιολογημένες αξιώσεις. Αλλά και για την Αθήνα δεν είναι αυτό το διακύβευμα. Η απαίτηση μοιάζει περισσότερο σαν ελιγμός στο εσωτερικό της χώρας κατά τον προεκλογικό αγώνα. Αυτό όμως είναι ένα παιχνίδι με το οποίο δεν θα έπρεπε να παίζει κανείς, διότι η ιστορία του Β´ Παγκοσμίου Πολέμου είναι πολύ πιο σοβαρή για να τη χρησιμοποιεί κανείς ως πολιτικό εργαλείο».
Τέλος, ένα ακόμα δημοσίευμα της Frankfurter Allgemeine Zeitung αναφέρεται στους λόγους που η Αθήνα επέλεξε αυτήν τη χρονική περίοδο για να διατυπώσει επίσημα τις απαιτήσεις της για επανορθώσεις. Η εφημερίδα σημειώνει: «Ο Τσίπρας σίγουρα θα χάσει τις εκλογές τον Ιούλιο και προσπαθεί τώρα τουλάχιστον να μειώσει τη διαφορά από τον πιθανό νικητή Κυριάκο Μητσοτάκη και το κόμμα του της Νέας Δημοκρατίας. Στην τακτική του ανήκει να του φέρει προσκόμματα. Για το λόγο αυτό η κυβέρνηση Τσίπρα θέλει να πάρει πίσω με γρήγορες διαδικασίες τη μείωση του αφορολόγητου που συμφώνησε με τους δανειστές. Ακόμη, και άλλα ακριβά προεκλογικά δώρα έχουν στόχο να αναγκάσουν τον Μητσοτάκη, είτε να αποσύρει τα μέτρα μετά την εκλογή του ώστε να μην είναι πλέον δημοφιλής, είτε να ρισκάρει από την αρχή προστριβές με τους δανειστές».

Επιμέλεια: Αλεξάνδρα Βουδούρη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα