back to top
23 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

23 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Νίκη των Σοσιαλδημοκρατών στις εκλογές στη Δανία

Διαβάστε επίσης

Αλλαγή σελίδας στη Δανία. Ο πρωθυπουργός Λαρς Λόκε Ράσμουσεν ηττήθηκε. Πρώτο κόμμα αναδείχθηκαν οι Σοσιαλδημοκράτες, οι οποίοι κατά την προηγούμενη κοινοβουλευτική θητεία ήταν η μείζονα αντιπολίτευση.

Οι Σοσιαλδημοκράτες συγκέντρωσαν ποσοστό 25,9%, ενώ το κόμμα του Ράσμουσεν 23,4.

Ο δανός πρωθυπουργός παραδέχθηκε την ήττα του. Το φιλελεύθερο κόμμα του δεν είχα καλό αποτέλεσμα, όπως δήλωσε μιλώντας σε οπαδούς του στην Κοπεγχάγη, γι’ αυτό και δεν θα διεκδικήσει εκ νέου την διακυβέρνηση.

Μεγάλος ηττημένος της χθεσινής εκλογικής αναμέτρησης ήταν το ακροδεξιό Δανικό Λαϊκό Κόμμα που συμμετείχε στον απερχόμενο κυβερνητικό συνασπισμό. Κατάφερε να συγκεντρώσει μόνο 8,7%, ενώ στις κοινοβουλευτικές εκλογές του 2015 το ποσοστό του ανερχόταν στο 21,1%.

Θεωρείται πιθανό ότι θα μπορούσε να συγκροτηθεί κυβέρνηση υπό την Μέτε Φρέντερικσεν, την πρόεδρο των Σοσιαλδημοκρατών, σε συνεργασία με το λεγόμενο “κόκκινο μπλοκ”, τα αριστερά κόμματα.

Η Φρέντερικσεν, πάντως, μάλλον θα επιδιώξει την συγκρότηση κυβέρνησης μειοψηφίας. Σε κάθε περίπτωση, θα προτιμήσει να μπει σε διαπραγματεύσεις με τα κεντροαριστερά κόμματα.

To αντιισλαμικό νεοσύστατο κόμμα Stram Kurs με 1,8% δεν κατάφερε να εισέλθει στο κοινοβούλιο, παρά του σχετικούς φόβους που υπήρχαν προεκλογικά.

Δομίνα Διαμαντοπούλου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα