back to top
18 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

18 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

ΣΥΡΙΖΑ: Εκλογικά σενάρια και σχέδια για την κατάρτιση των ψηφοδελτίων

Διαβάστε επίσης

Το ενδεχόμενο ο ΣΥΡΙΖΑ να μην πετύχει την ανατροπή των εκλογικών συσχετισμών, που αποτυπώθηκαν στις κάλπες για το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο και να ανακηρυχθεί δεύτερη δύναμη και στην αναμέτρηση της 7ης Ιουλίου, σημαίνει με πρόχειρους υπολογισμούς απώλεια 70-75 κοινοβουλευτικών εδρών.

Συνεπώς οι μισοί περίπου βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ανάμεσα τους και πολλοί κορυφαίοι υπουργοί, κινδυνεύουν να μείνουν εκτός κοινοβουλευτικού νυμφώνος, εξ αιτίας και τους μπόνους των 50 εδρών που θα έχει κερδίσει η Ν.Δ ως πρώτο κόμμα.

Δυσκολίες στην ανανέωση των ψηφοδελτίων

Στη βάση ενός τέτοιου αρνητικού σεναρίου εξηγείται σε μεγάλο βαθμό και η δυστοκία που έχει το κυβερνών κόμμα να ανανεώσει σε θεαματικό βαθμό τα ψηφοδέλτια του στις εθνικές εκλογές, ενώ και για τον ίδιο τον πρωθυπουργό η όλη διαδικασία αποτελεί δύσκολη εξίσωση.

Υπάρχουν υπουργοί ή βουλευτές, που μπρος στον κίνδυνο της μη επανεκλογής τους, πιέζουν να αλλάξουν περιφέρειες στις εθνικές εκλογές.

Επίσης, ρόλο στην κατάρτιση των ψηφοδελτίων, έχουν ή τουλάχιστον διεκδικούν και οι εκπρόσωποι των επιμέρους τάσεων, όπως η ομάδα των 53. Σε ακόμη μεγαλύτερη σπαζοκεφαλιά εξελίσσεται και η στελέχωση του ψηφοδελτίου επικρατείας.

Μέσα σε όλα αυτά ο Α. Τσίπρας καλείται να διασφαλίσει και την επόμενη ημέρα, ώστε αυτοί που θα καταφέρουν να εκλεγούν να βρίσκονται στον άξονα της ηγετικής του επιρροής σε περίπτωση που τεθεί ζήτημα αμφισβήτησης του.

Ταυτόχρονα θα πρέπει να «διευκολύνει» και όσους «συμμάχησαν» με τον ΣΥΡΙΖΑ στην υπόθεση της συμφωνίας των Πρεσπών, είτε αυτοί προέρχονται από το Ποτάμι, όπως ο Σ. Δανέλλης, είτε από το ΚΙΝΑΛ, όπως ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, είτε από τους ΑΝΕΛ, όπως ο Β. Κόκκαλης, Τ. Κουίκ, Μ. Χρυσοβελώνη.

Το τοπίο αναμένεται να ξεκαθαρίσει οριστικά τις επόμενες ημέρες, ενώ μια πρώτη συζήτηση αναμένεται να γίνει και στην συνεδρίαση της Κ.Ε, που εκτός απροόπτου θα συγκληθεί στα τέλη της εβδομάδος.

Τι θα γίνει στο Επικρατείας

Σε ότι αφορά το ψηφοδέλτιο επικρατείας οι πληροφορίες αναφέρουν πως σε εκλόγιμες θέσεις θα βρεθούν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκης, ο Γραμματέας του κόμματος Π. Σκουρλέτης, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Ε. Αποστολάκης και η Υπουργός Εργασίας Ε. Αχτσιόγλου σε περίπτωση που επιβεβαιωθεί το σενάριο που την φέρει να αναλαμβάνει χρέη κυβερνητικής εκπροσώπου κατά την διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας.

Αυτό σημαίνει πως ο Δ. Τζανακόπουλος θα είναι υποψήφιος με σταυρό στην Αττική με πιο πιθανή την εκλογική περιφέρεια της Α Αθηνών.

Γιώργος Κατσίγιαννης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα