back to top
19.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

19.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Ο Τσίπρας αλλάζει στρατηγική και ύφος

Διαβάστε επίσης

Η πρώτη τηλεοπτική συνέντευξη του πρωθυπουργού Α. Τσίπρα μετά την ήττα του κόμματος στις ευρωπαϊκές εκλογές, από την συχνότητα της ΕΡΤ, ναι μεν έβγαλε ειδήσεις, όπως την επίσημη γνωστοποίηση από τον ίδιο της ημερομηνίας διεξαγωγής των εθνικών εκλογών στις 7 Ιουλίου, καθώς και την βούληση της κυβέρνησης να καταθέσει τροπολογία ακύρωσης του μέτρου του αφορολογήτου πριν την διάλυση της Βουλής, ωστόσο σε επικοινωνιακό επίπεδο ήρθε να επιβεβαιώσει τη νέα στρατηγική του Μεγάρου Μαξίμου.

Σε αντίθεση με τον τρόπο που ο Α. Τσίπρας επέλεξε να δώσει τη μάχη των ευρωπαϊκών εκλογών, επιστρατεύοντας εκβιαστικά και εκφοβιστικά διλήμματα για την διεκδίκηση της ψήφου του ελληνικού λαού, επενδύοντας συνάμα στην ηθική απαξία των πολιτικών του αντιπάλων μέσα από την ανάδειξη τεχνητών διαφορών ακραίας πόλωσης και στην βάση της σκανδαλολογίας. Δηλαδή εμείς οι καλοί και πολλοί και απέναντι οι κακοί και λίγοι της ελίτ, αυτή τη φορά προέβη σε θεαματική αναθεώρηση της στρατηγικής του, επιλέγοντας να δώσει τη μάχη σε επίπεδο προγραμματικής και ιδεολογικής αντιπαράθεσης με πιο ήπιους τόνους και λιγότερα επιθετικά επιχειρήματα, όπως αυτά που οδηγούσαν στην τυφλή δαιμονοποίηση του Κ. Μητσοτάκη.

Ενδεικτικό επίσης της νέας επικοινωνιακής στρατηγικής ήταν πως για πρώτη φορά δεν προέβη σε τακτικές επιθετικής «απεύθυνσης» προς το εκλογικό σώμα και σε συγκεκριμένες κατηγορίες ψηφοφόρων, όπως τους συνταξιούχους.

Δεν ανέφερε ως 13η σύνταξη, την οικονομική ενίσχυση που κατέβαλλε το κράτος παραμονές των ευρωπαϊκών εκλογών, δεν απαίτησε εκ νέου με δραματικό τόνο πως πρέπει να ρίξουν στις κάλπες το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ εάν θέλουν να επαναληφθεί η χορήγηση της οικονομικής ενίσχυσης τους.

Επίσης για πρώτη φορά αναγνώρισε πως υπήρξε κόστος και ζημιά στον ΣΥΡΙΖΑ από την συμφωνία των Πρεσπών και δεν προέβη σε χαρακτηρισμούς περί «ακροδεξιών και γραφικών» διαδηλωτών.

Έκανε την αυτοκριτική του σε σχέση με το δυσβάσταχτο κόστος που εκλήθη να πληρώσει η μεσαία τάξη, σημειώνοντας πως «εξαναγκαστήκαμε στην υιοθέτηση ενός προγράμματος που ποτέ δεν αναγνωρίσαμε την ιδιοκτησία του», επισημαίνοντας πως η επιλογή αυτή σε σημαντικό βαθμό ευνόησε τα πιο πτωχά στρώματα της ελληνικής κοινωνίας.

Σε ότι αφορά τον κ. Μητσοτάκη δεν επιδόθηκε σε «απαξιωτικές» αναφορές προς το προσωπο του, είτε σε αλαζονικές κρίσεις του τύπου «κρύβεται» και δεν θέλει μια αναμέτρηση μαζι μου επειδή φοβάται.

Περιορίστηκε να πει πως λυπάται γι’ αυτό και τον προέτρεψε να αναθεωρήσει τη στάση του και να έχουν μια κατ’ ιδίαν τηλεοπτική αναμέτρηση πριν τις εθνικές εκλογές, σημειώνοντας πως κάτι τέτοιο είναι ένδειξη σεβασμού προς τον ελληνικό λαό.

Γιώργος Κατσίγιαννης 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα