back to top
20.9 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

20.9 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Δημοσιονομικό κενό και καθυστερήσεις στις μεταρρυθμίσεις διαπιστώνει η έκθεση των θεσμών

Διαβάστε επίσης

Για δημοσιονομικό κενό  άνω 1% του ΑΕΠ για την επίτευξη του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος το 2019 και το 2020, διαπιστώνει η 3η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας της ελληνικής οικονομίας.

Σύμφωνα με την έκθεση, καθυστερεί η εφαρμογή του πλαισίου για την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων, η πρόοδος των μεταρρυθμίσεων στην ενέργεια έχει μειωθεί χαρακτηριστικά τους τελευταίους μήνες, καθυστερήσεις στις αποκρατικοποιήσεις ΔΕΗ, ΕΛΠΕ, διεθνή αερολιμένα «Ελ. Βενιζέλος».

Επίσης, σημειώνεται η ανησυχητική πορεία της ΔΕΗ και συστήνεται η αλύξηση των τιμολογίων ρεύτματος για βελτρίωση της εταιρίας και διευκόλυνση της ανταγωνιστικότητά της στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Παράλληλα, η Εθρωπαϊκή Επιτροπή χαραξτηρίζει ως μονομερή την απόφαση για παράταση του διαγωνισμού για τις λιγνιτικές μονάδες.

Όπως επισημαίνεται, η όποια πρόταση τροποποιεί την συμφωνία στην οποία κατέληξε η Ελλάδα με τους πιστωτές τον Ιούνιο του 2018, θα πρέπει να συζητηθεί στο Eurogroup στο πλαίσιο μίας επικαιροποιημένης ανάλυσης για τη βιωσιμότητα του χρέους, ενώ σημειώνεται τα δημοσιονομικά της Ελλάδας εξακολουθούν να παρουσιάζουν σημαντικούς δημοσιονομικούς κινδύνους από δικαστικές υποθέσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Σε «αξιόλογα αποτελέσματα» που πέτυχε η χώρα τα τελευταία χρόνια, με σημαντικό πλεόνασμα για τρίτη συνεχή χρονιά το 2018, μίλησε ο επίτροπος Οικονομικών, Πιέρ Μοσκοβισί, υπογραμμίζοντας τη σταδιακή επαναφορά της στις αγορές, κάτι που, όπως είπε, είναι «πολύ θετικό για τον ελληνικό λαό». Ο κ. Μοσκοβισί τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρακολουθήσει στενά τους επόμενους μήνες την πορεία του πλεονάσματος και ότι, όποια κι αν είναι η επόμενη κυβέρνηση, θα συνεχίσει να στηρίζει την ανάκαμψη της χώρας και θα διατηρήσει τον εποικοδομητικό διάλογο.

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόφσκις σημείωσε ότι τους τελευταίους μήνες, υπάρχουν καθυστερήσεις στις μεταρρυθμίσεις και ότι το τελευταίο πακέτο μέτρων που έλαβε η κυβέρνηση είναι «δαπανηρό» και δεν ακολουθεί «τη σωστή δημοσιονομική κατεύθυνση». Επίσης, ανέφερε ότι ανατρέπει παλαιότερες θετικές μεταρρυθμίσεις, δημιουργώντας κίνδυνο να μην επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι από το 2019 και εφεξής.

Ο κ. Ντομπρόφσκις, προειδοποίησε ότι δεν υπάρχει «περιθώριο ελιγμών» εάν η Ελλάδα θέλει να συνεχίσει την επιτυχή επιστροφή στις αγορές και, επομένως, θα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της, τόσο σε ό,τι αφορά τη δημοσιονομική πορεία όσο και τις μεταρρυθμίσεις.

Τέλος, ανέφερε ότι το ζήτημα θα συζητηθεί στο Eurogroup του Ιουνίου, όπου αναμένει μια «δύσκολη συζήτηση».

[su_document url=”https://www.athina984.gr/wp-content/uploads/2019/06/ip103_en.pdf”]

Γιάννης Παπαγεωργίου – Χριστιάννα Κούσιου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα