back to top
21.5 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

21.5 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Politico: τέσσερα σενάρια για το πολιτικό μέλλον της Γερμανίας

Διαβάστε επίσης

Η παραίτηση της αρχηγού του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) Αντρέα Νάλες μπορεί να επιταχύνει το τέλος της κυβέρνησης Μεγάλου Συνασπισμού στη Γερμανία, επισημαίνει το Politico και παρουσιάζει τέσσερα σενάρια για το μέλλον.

Σενάριο 1ο: επιστροφή στο προηγούμενο status quo

Εάν αναδειχθεί σύντομα ηγέτης του SPD και επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του (κατά προτίμηση το ίδιο πρόσωπο), ο μεγάλος συνασπισμός (GroKo) θα μπορούσε να συνεχιστεί (σχεδόν) σαν να μην συμβαίνει τίποτε.

Στους κόλπους των Σοσιαλδημοκρατών, ωστόσο, εδώ και καιρό επικρατεί ανησυχία για τον GroKo. Οι επικριτές του, όπως ο Κέβιν Κίνερτ, επικεφαλής της νεολαίας του SPD, είναι πιθανό να κινητοποιηθούν υπέρ της λήξης της συνεργασίας με την Ένωση Χριστιανοδημοκρατών/Χριστιανοκοινωνιστών (CDU-CSU), βήμα που θα μπορούσε τελικά να οδηγήσει σε νέες γενικές εκλογές.

Σύμφωνα με το Politico, η ηγεσία του SPD, κατά πάσα πιθανότητα, θα προσπαθήσει να συνεχίσει τον GroKo, μολονότι οι πιθανότητες επιτυχίας της συνέχισης της συνεργασίας είναι επισφαλείς.

Σενάριο 2ο: συνασπισμός Τζαμάικα

Μια έξοδος του SPD από τον GroKo θα προκαλούσε αυτόματα νέες εκλογές. O πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, εντούτοις, είναι πιθανό να ασκήσει πίεση και να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις συγκρότησης νέου συνασπισμού. Αυτό θα μπορούσε να ανοίξει τον δρόμο για τον Συνασπισμό τύπου Τζαμάικα (Χριστιανοδημοκρατών/Χριστιανοκοινωνιστών, Πράσινων και Φιλελευθέρων). Θα είναι, ωστόσο, δύσκολο, καθώς το φθινόπωρο του 2017, αμέσως μετά την διεξαγωγή των ομοσπονδιακών εκλογών, οι διαπραγματεύσεις για τη συγκρότηση αυτού του σχήματος κατέρρευσαν έπειτα από την αιφνίδια αποχώρηση των Φιλελευθέρων.

To Politico συμπεραίνει ότι η Γερμανία θα μπορούσε να φθάσει σ’ έναν συνασπισμό Τζαμάικα, όχι, όμως, προτού διεξαχθούν νέες εκλογές.

Σενάριο 3ο: κυβέρνηση μειοψηφίας

Αν το SPD αποχωρήσει από τον κυβερνητικό συνασπισμό, η CDU/CSU θα μπορούσε να συνεχίσει να ασκεί την εξουσία με μια κυβέρνηση μειοψηφίας. Για κάτι τέτοιο θα χρειαζόταν, όμως, να αναζητούν συμμάχους για κάθε θέμα μεμονωμένα. Οι Γερμανοί, βέβαια, που αγαπούν τη σταθερότητα, δεν θα επέλεγαν μία τόσο εύθραυστη πολιτική κατάσταση.

Η Γερμανία δεν είναι Ιταλία, σημειώνει χαρακτηριστικά το Politico.

Σενάριο 4ο: να αποφασίσουν οι ψηφοφόροι

Στη γερμανική πολιτική επικρατεί ατμόσφαιρα τέλους εποχής. Η Άνγκελα Μέρκελ έχει το ένα πόδι έξω από την πόρτα, επικρατεί αναστάτωση στο πολιτικό τοπίο, κυρίως λόγω της ανόδου των Πρασίνων, από την οποία πλήττονται κυρίως οι Σοσιαλδημοκράτες, αλλά και οι Χριστιανοδημοκράτες/Χριστιανοκοινωνιστές. Οι πρόωρη κάλπη ίσως αποδειχθεί η μόνη λύση.

Το Politico συμπεραίνει πως τα κόμματα του GroKo μπορεί να προσπαθήσουν να καθυστερήσουν το αναπόφευκτο, όμως, πιθανόν να αναγκαστούν να επιστρέψουν σύντομα σεπροεκλογική εκστρατεία.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα