back to top
24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Συνάντηση Πομπέο Μέρκελ στο Βερολίνο: Ιράν, πυρηνικά στο επίκεντρο των συνομιλιών

Διαβάστε επίσης

Ο Πομπέο επρόκειτο να επισκεφθεί τη Γερμανία σήμερα για συνομιλίες με την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ. Η επίσκεψή του στο Βερολίνο είχε αρχικά προγραμματιστεί νωρίτερα αυτόν τον μήνα, όμως ακυρώθηκε την τελευταία στιγμή λόγω ενός μη προγραμματισμένου ταξιδιού του υπουργού εξωτερικών των ΗΠΑ στο Ιράκ.

Η εκπρόσωπος πρόσθεσε πως η Άνγκελα Μέρκελ θα τονίσει στις συνομιλίες πως οι εντάσεις με το Ιράν για το πυρηνικό πρόγραμμά του και τον ρόλο του στη Μέση Ανατολή πρέπει να επιλυθούν με ειρηνικό τρόπο.

Χτες μάλιστα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο κατηγόρησε ανοικτά το Ιράν για τις επιθέσεις που έγιναν νωρίτερα αυτόν τον μήνα εναντίον δεξαμενόπλοιων στον Κόλπο, υποστηρίζοντας ότι ο σκοπός της Τεχεράνης ήταν να αυξηθεί η τιμή του πετρελαίου στις αγορές.

«Αυτές ήταν προσπάθειες από τους Ιρανούς να αυξηθεί η τιμή του αργού σε όλο τον κόσμο», δήλωσε ο Πομπέο σε δημοσιογράφους λίγο πριν αναχωρήσει για το ταξίδι του στη Γερμανία.

Ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζον Μπόλτον υποστήριξε ότι υπάρχουν στοιχεία που αποδεικνύουν ότι το Ιράν βρισκόταν πίσω από τις επιθέσεις και ότι η Ουάσιγκτον θα τα παρουσιάσει στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών την επόμενη εβδομάδα.

Στο μεταξύ, ο ειδικός αντιπρόσωπος της Ουάσιγκτον για θέματα που άπτονται της Ισλαμικής Δημοκρατίας, ο Μπράιαν Χουκ, διεμήνυσε ότι οι ΗΠΑ θα επιβάλλουν κυρώσεις σε οποιαδήποτε χώρα συνέχισε ή συνεχίζει να αγοράζει πετρέλαιο από το Ιράν μετά τον τερματισμό των εξαιρέσεων τη 2α Μαΐου.

Οι κυρώσεις θα επιβληθούν «ακόμη κι αν μια χώρα δεν ξεπέρασε τα συμφωνημένα σε διαπραγματεύσεις που είχαν γίνει προηγουμένως όρια» για τις αγορές αργού, τόνισε ο Χουκ σε ανακοίνωσή του. Η πολιτική της Ουάσιγκτον είναι «οι αγορές ιρανικού πετρελαίου να μειωθούν στο μηδέν» πρόσθεσε.

Η εφημερίδα The Wall Street Journal έγραψε χτες ότι χώρες όπως η Ινδία και η Κίνα, που είχαν εξαιρεθεί προσωρινά τον Νοέμβριο από τις αμερικανικές κυρώσεις, επιτρεπόταν να συνεχίσουν τις αγορές μετά τις αρχές Μαΐου ωσότου να φθάσουν το συμφωνημένο όριο των ποσοτήτων.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα