back to top
13 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

13 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Το φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου ξεκινά και ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος μίλησε στον Αθήνα 9.84

Διαβάστε επίσης

Μια γιορτή στήνεται απόψε στην Πειραιώς 260 για την επίσημη έναρξη του φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου.

Την ίδια ώρα, κανείς δεν ξέρει τι θα γίνει του χρόνου, αφού η θητεία του καλλιτεχνικού του διευθυντή, Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου έχει παραταθεί μέχρι το τέλος Αυγούστου για να μη μείνει ακέφαλο το φετινό φεστιβάλ.

Σημειώνεται ότι σήμερα, 30 Μαϊου, το υπουργείο πολιτισμού με ανακοίνωσή του γνωστοποίησε ότι δημοσιεύτηκαν στο ΦΕΚ οι προκηρύξεις για την πλήρωση των θέσεων των καλλιτεχνικών διευθυντών του Ελληνικού Φεστιβάλ και του Εθνικού Θεάτρου. Όμως λόγω των επικείμενων εκλογών, η εξέλιξη αυτή δεν έχει κάποιο ουσιαστικό αντίκρισμα.

Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος στον Αθήνα 9.84

Μιλώντας στον Αθήνα 9.84 ο καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ, Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος είπε ότι η υπουργός πολιτισμού τον περασμένο Οκτώβριο του είχε εκφράσει την επιθυμία της να ανανεώσει τη θητεία του και ο ίδιος απάντησε «ναι αλλά υπό όρους». «Είπα στην υπουργό ποια είναι τα προβλήματα εντός του φεστιβάλ, αλλά δεν ασχολήθηκε καθόλου», είπε χαρακτηριστικά ο κύριος Θεοδωρόπουλος.

Και συνέχισε « Στην Ελλάδα δεν μας ενδιαφέρει η συνέχεια δυστυχώς. Δεν υπάρχει κρατικό θέατρο στον κόσμο , που να μην ξέρει δύο χρόνια πριν ο επόμενος διευθυντής ότι θα αναλάβει. Δυστυχώς δεν εφαρμόζεται τίποτα απ όλα αυτά στην Ελλάδα. Και γιαυτό το λόγο εγώ έχω πει τόσο στην υπουργό, όσο και δημόσια ότι δεν με ενδιαφέρει η ανανέωση της θητείας μου απ τη στιγμή που δεν υπάρχει αυτή η εξυγίανση που θέλω εγώ στο φεστιβάλ».

Αναφερόμενος ο κύριος Θεοδωρόπουλος στην αποψινή γιορτή – έναρξη του φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου στην Πειραιώς, τόνισε ότι για πρώτη φορά στην ιστορία του γίνονται οργανωμένα δράσεις καλλιτεχνικές για παιδιά.

Για «Το άνοιγμα στην πόλη» και το πως εμπλέκονται οι πολίτες σε διάφορες περιοχές σε πολιτιστικές δράσεις του φεστιβάλ δήλωσε ότι «Με ενδιαφέρει να ξανά αγαπήσουμε την πόλη» γιατί και ο ίδιος αγαπά την Αθήνα .

Αναλυτικά οι αποψινές παραστάσεις – δρώμενα στην Πειραιώς 260:

Στις 7 το απόγευμα, στον Χώρο Α θα γίνουν τα εγκαίνια της έκθεση «Love Story» της Candice Breitz, μία έκθεση όπου πρωταγωνιστούν η Τζούλιαν Μουρ και ο Άλεκ Μπόλντουιν, αναπαριστώντας σύντομα αποσπάσματα από συνεντεύξεις έξι προσφύγων. Στην εγκατάσταση το κοινό μπορεί να δει και τις αρχικές, αμοντάριστες συνεντεύξεις των ίδιων των προσφύγων και μεταναστών. Η εγκατάσταση, που έχει αποσπάσει διθυραμβικές κριτικές όπου έχει παρουσιαστεί, θα λειτουργεί μέχρι τις 30 Ιουνίου, από τις 19:00 ως τις 24:00.

Επίσης, στο προαύλιο της Πειραιώς μέχρι και τις 30 Ιουνίου παρουσιάζεται η εγκατάσταση του Μαρκ Χατζηπατέρα, «Building hope», ένα διαδραστικό έργο τέχνης για παιδιά και μεγάλους.

Στο κτίριο Β, θα υπάρχει, μέχρι και τις 17 Ιουλίου, η έκθεση του Μουσείου Ελληνικής Παιδικής Τέχνης, με έργα παιδικής ζωγραφικής εμπνευσμένα από το φετινό ρεπερτόριο της Επιδαύρου.

Παράλληλα, οι επισκέπτες θα μπορούν να θαυμάσουν και τη μεγάλων διαστάσεων τοιχογραφία του Παύλου Τσάκωνα «Two, hands», στο εξωτερικό μέρος του κτιρίου Α.

Οι πρώτες παραστάσεις του Φεστιβάλ στην Πειραιώς 260:

«Μεταμορφώσεις» του Οβιδιου, από την ομάδα C. for Circus – Χώρος Ε, 30/5-2/6, 21:00

«Γένεσις 6, 6-7», από το τρομερό παιδί της ισπανικής σκηνής, Angelica Liddell – Χώρος Η, 30&31/5, 21:00

«#PUNK», από τη Nora Chipaumire – Χώρος Α, 30/5-1/6, 23:00

Και φέτος θα υπάρχει πούλμαν για τη μεταφορά των θεατών προς τους χώρους των παραστάσεων.

Συγκεκριμένα, τα δρομολόγια θα είναι τα εξής:

-Από Σύνταγμα, και συγκεκριμένα από Φιλελλήνων (και γωνία Ξενοφώντος) για την Πειραιώς 260, αναχώρηση στις 20:00. Το πούλμαν θα κάνει μία ακόμη στάση για επιβίβαση στο κατάστημα Hondos Centerστην Ομόνοια.

-Από Πειραιώς 260 προς Σύνταγμα, αναχώρηση στις 23:00, με μία ενδιάμεση στάση αποβίβασης στο Hondos Center στην Ομόνοια.

-Από Πειραιώς 260 προς Σύνταγμα στις 00:30 με μία ενδιάμεση στάση αποβίβασης στο Hondos Center στην Ομόνοια.

Βίκυ Παπαστεφάνου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα