back to top
23 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

23 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Τουσκ: Τα κριτήρια με τα οποία θα επιλεγεί ο νέος πρόεδρος της Κομισιόν

Διαβάστε επίσης

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα ασκήσει το ρόλο του σύμφωνα με τη Συνθήκη και αυτό σημαίνει ότι δε θα ακολουθηθεί κάποια αυτόματη διαδικασία», δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ σχετικά με τη διαδικασία επιλογής του επόμενου προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής.

Ο Ντ. Τουσκ μετέφερε την ικανοποίηση των ηγετών για την αυξημένη συμμετοχή στις ευρωεκλογές, χαρακτηρίζοντας το αποτέλεσμα “καλό οιωνό για την ΕΕ και το μέλλον της”. Σε ό,τι αφορά το διορισμό του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των υπόλοιπων θεσμικών οργάνων, σημείωσε ότι σήμερα συζητήθηκε μόνο η διαδικασία και όχι πρόσωπα. Για τη διαδικασία ανέφερε ότι πρέπει να διασφαλιστεί η “ισορροπία” σε ό,τι αφορά τη γεωγραφία, το μέγεθος της χώρας, την πολιτική οικογένεια και το φύλο.

“Αλλά στο πραγματικό κόσμο δεν υπάρχει τέλεια ισορροπία”, τόνισε, ενώ υπογράμμισε ότι “δεν μπορεί να αποκλειστεί” κανένα πρόσωπο και ότι η ιδιότητα του “κορυφαίου υποψήφιου” δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να λειτουργήσει αρνητικά.

Ο Ντ. Τουσκ πρόσθεσε ότι έλαβε εντολή από τους ηγέτες να ξεκινήσει διαβουλεύσεις με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, εκφράζοντας την ελπίδα να ολοκληρωθεί η διαδικασία μέχρι τον Ιούνιο.

Επισήμανε, δε, ότι δε συμφέρει κανέναν να ξεκινήσει ένας “διαθεσμικός πόλεμος” και δήλωσε ότι για την επιλογή του επικεφαλής της Επιτροπής είναι αναγκαία τόσο μια πλειοψηφία στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο όσο και στο Ευρωκοινοβούλιο, σημειώνοντας ότι θα σεβαστεί τη “γνώμη” του Ευρωκοινοβουλίου σε ό,τι αφορά τη διαδικασία spitzenkandidat.

Newsroom Αθήνα 9.84

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα