back to top
19.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

19.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Süddeutsche Zeitung: το ετεροκαθοριζόμενο πορτρέτο του Κυριάκου Μητσοτάκη

Διαβάστε επίσης

Η γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung φιλοξενεί σήμερα άρθρο με το πορτρέτο του επικεφαλής της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκου Μητσοτάκη. Η αξιολόγηση, βέβαια, χαρακτηρίζεται σε μεγάλο βαθμό από ετεροκαθορισμό, καθώς γίνονται εκτενείς αναφορές στην οικογένειά του και στο προφίλ του Αλέξη Τσίπρα και σχετικά περιορισμένες στον ίδιο.

“Ο Μητσοτάκης προέρχεται από μία από τις παλαιότερες πολιτικές οικογένειες της χώρας“, αναφέρει η αρθρογράφος, ενώ, εν συνεχεία, παραθέτει λεπτομερή στοιχεία για την μακρά πολιτική σταδιοδρομία του πατέρα του, Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, τονίζοντας: “Συγκαταλεγόταν στις πιο σημαντικές προσωπικότητες της ελληνικής πολιτικής. Κατά την περίοδο της χούντας εξορίστηκε. Ο γιος του, Κυριάκος, ήταν μόλις έξι μηνών, όταν το 1968 η οικογένειά του αναγκάστηκε να καταφύγει στο Παρίσι”.

Η  οικογενειακή ευθύνη

Πολλοί Έλληνες, επισημαίνει η Christiane Schlötzer έχουν αρνητική άποψη για τις πολιτικές οικογένειες. Τις αντιμετωπίζουν με επιφυλακτικότητα, διότι τις αντιλαμβάνονται ως μέρος των ελίτ που έφερε οικονομικά δεινά στη χώρα. Επιπλέον, θεωρούν ότι όποιος έχει μάθει την πολιτική στο σπίτι του, προορίζεται από την κούνια για την ανάληψη ανώτερου αξιώματος.

Η επαγγελματική σταδιοδρομία του Μητσοτάκη

Παρά το υπόβαθρό του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επί μακρόν δεν ασχολείτο με την πολιτική, όπως διευκρινίζεται στο άρθρο, ακολουθώντας εντελώς διαφορετική σταδιοδρομία, σε αντίθεση με την αδελφή του, Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία, μεταξύ άλλων, έχει χρηματίσει υπουργός Εξωτερικών.

Η αρθρογράφος, εν συνεχεία, αναφέρεται στην παιδεία που έλαβε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά την επιστροφή της οικογένειάς του από την εξορία, αναφερόμενη, μεταξύ άλλων, στις οικονομικές σπουδές του στο Harvard και το Stanford, αλλά και στην επαγγελματική του σταδιοδρομία. “Εργάσθηκε στην συμβουλευτική εταιρία McKinsey στο Λονδίνο. Το 1997 επέστρεψε στην Αθήνα και εργάσθηκε για μία επενδυτική εταιρία και εν συνεχεία σε μία τράπεζα, από την οποία αποχώρησε το 2003 για να εισέλθει στην πολιτική”.

Όταν είσαι πλούσιος, όλα παρεξηγούνται

“Το 2004 εξελέγη βουλευτής και τόλμησε κάτι ανατρεπτικό για την εποχή: παρέδωσε το πολυτελές υπηρεσιακό του αυτοκίνητο και ζήτησε από τους συναδέλφους του να ακολουθήσουν το παράδειγμά του“. Η αρθρογράφος επισημαίνει ότι η προκαταλήψεις είναι τόσο μεγάλες που ακόμη και όταν πήρε αυτή την καινοτόμα και τολμηρή απόφαση, κάποιοι, αντί να αναγνωρίσουν την σεμνότητα και τις καλές του προθέσεις, επέλεξαν να τον χλευάσουν, λέγοντας αστειευόμενοι ότι όποιος είναι πλούσιος μπορεί εύκολα να αρνείται προνόμια.

Μητσοτάκης vs Τσίπρας

Αντιπαραβάλλοντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη με τον Αλέξη Τσίπρα, η Schlötzer υπογραμμίζει ότι οι δύο πολιτικοί ηγέτες είναι εντελώς διαφορετικοί: “Ο Τσίπρας προέρχεται από μεσοαστική οικογένεια, όταν ήταν ακόμη μαθητής διοργάνωσε κατάληψη στο σχολείο του και καλλιέργησε προεκλογικά το προφίλ του κομμουνιστή που κατεβαίνει στους δρόμους. Ο Μητσοτάκης είναι συγκρατημένος, ευγενικός και σπανίως υψώνει τον τόνο της φωνής του“.

Το αβαντάζ του Μητσοτάκη είναι ότι τον υποτιμούν διαρκώς

“Στη διχασμένη Νέα Δημοκρατία τα πράγματα αρχικά δεν ήταν εύκολα για εκείνον. Το αβαντάζ του Μητσοτάκη, ωστόσο, είναι ότι τον υποτιμούν διαρκώς“, σημειώνει η αρθρογράφο, επικαλούμενη σχόλιο της Καθημερινής.

“Λιγότεροι φόροι, περισσότερη φορολογική συνείδηση”

“Σε περίπτωση εκλογής του”, συνεχίσει η Schlötzer, “ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει να επαναδιαπραγματευθεί με τους πιστωτές της Ελλάδας. “Μειώνοντας την φορολογία, θα ενισχυθεί η φορολογική συνείδηση των πολιτών“, αυτή είναι η πεποίθησή του.

Δομίνα Διαμαντοπούλου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα