back to top
14.4 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

14.4 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Ο John Bercow παραμένει στη θέση του Προέδρου της Βουλής των Κοινοτήτων στη Βρετανία

Διαβάστε επίσης

Ο John Bercow είπε ότι σχεδιάζει να παραμείνει στη θέση του Προέδρου της Βουλής των Κοινοτήτων στη Βρετανία, παρά τις φήμες για το αντίθετο, προκαλώντας την οργή των σκληροπυρηνικών ευρωσκεπτικιστών που πιστεύουν ότι θέλει να αποτρέψει μια μη-συμφωνία για το Brexit.

Ο Πρόεδρος είπε στον Guardian ότι δεν ήταν “λογικό να εκκενωθεί η καρέκλα” ενώ σε εκκρεμότητα σημαντικά ζητήματα αλλά και εν μέσω αυξανόμενων ενδείξεων ότι οι Συντηρητικοί είναι πρόθυμοι να αποχωρήσουν από την ΕΕ χωρίς συμφωνία, και προειδοποίησε τους υποψηφίους για την νέα ηγεσία των Συντηρητικων να μην προσπαθήσουν να επιβάλουν ένα τέτοιο αποτέλεσμα χωρίς την άδεια των Βουλευτών.

Ο Bercow είπε στους φίλους ότι σκόπευε να παραιτηθεί από Πρόεδρος αυτό το καλοκαίρι, πιθανώς τον Ιούλιο, αφού θα συμπλήρωνε 10 χρόνια στη θέση αυτή. Ωστόσο, τα σχόλιά του την Τρίτη φαίνεται να επιβεβαιώνουν φήμες ότι επανεξετάζει το ζήτημα, εφόσον το Ηνωμένο Βασίλειο δεν κατέληξε σε συμφωνία με την ΕΕ στα τέλη Μαρτίου.

Μιλώντας στον Guardian μετά από μια ομιλία στην Ουάσινγκτον, ο Bercow δήλωσε: “Δεν έχω πει ποτέ τίποτα για φύγω τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους. Δεύτερον, αισθάνομαι ότι τώρα είναι μια περίοδος κατά την οποία συμβαίνουν σημαντικά γεγονότα και υπάρχουν μεγάλα ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν. Συνεπώς, υπό τις συνθήκες αυτές δεν μου φαίνεται λογικό να φύγω τώρα.

Η αποσαφήνιση της θέσης του δεν θα ενθουσιάσει τους αυστηρά συντηρητικούς του Brexit, οι οποίοι περίμεναν την αναχώρησή του για να διευκολυνθεί η αποστολή τους, λίγους μήνες πριν από την προθεσμία της 31ης Οκτωβρίου.

Τα σχόλιά του θα διαβαστούν ως “επίθεση” στα φαβορί για τη θέση της Theresa May, συμπεριλαμβανομένου του Boris Johnson, που ανέφεραν ότι το Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να εγκαταλείψει οπωσδήποτε την ΕΕ στις 31 Οκτωβρίου.

Σε μια ομιλία στο Ίδρυμα Brookings, ο Bercow είπε ότι ήταν άστοχο να πιστεύουν ότι το κοινοβούλιο θα μπορούσε να παραγκωνιστεί στη συζήτηση για το Brexit. Αλλά πρόσθεσε: “Η ιδέα ότι το κοινοβούλιο πρόκειται να αποσυρθεί από την κεντρική σκηνή της συζήτησης για το Brexit είναι αδιανόητο. Είναι απλά αδιανόητο”.

Οι βουλευτές έχουν ήδη καταψηφίσει την αποχώρηση από την ΕΕ χωρίς συμφωνία στο τέλος Μαρτίου, αλλά ορισμένοι από τους υποψήφιους συντηρητικούς ηγέτες – Μπόρις Τζόνσον, Δομίνικ Ράαμπ και Εστέρ Μακβέι – δήλωσαν ότι είναι διατεθειμένοι να εγκαταλείψουν την ΕΕ, στα τέλη Οκτωβρίου.

Ο Raab πρότεινε μάλιστα ότι είναι έτοιμος να αγνοήσει τη βούληση του κοινοβουλίου για να το πράξει, λέγοντας στο The BBC One The Show του Andrew Marr: “Είναι πολύ δύσκολο για το κοινοβούλιο να νομοθετεί τώρα ενάντια σε μια συμφωνία ή υπέρ μιας περαιτέρω παράτασης, ένας αποφασισμένος πρωθυπουργός είναι πρόθυμος να συμφωνήσει με αυτό – και δεν θα ήθελα ».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα