back to top
17.5 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

17.5 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Ανεβαίνουν οι μετοχές της Βέσταγκερ για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Διαβάστε επίσης

Η μετοχές της Μαργκρέτε Βέσταγκερ για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανεβαίνουν διαρκώς. Ο δανός πρωθυπουργός, Λαρς Λόκε Ράσμουσεν, εξέφρασε τη στήριξή του προς το πρόσωπο της απερχόμενης Επιτρόπου Ανταγωνισμού.

O Ράσμουσεν, ο οποίος μέχρι χθες κρατούσε ουδέτερη στάση έναντι της Βέσταγκερ, η οποία ανήκει σε διαφορετικό κόμμα απ’ το δικό του, αν και τα δύο είναι φιλελεύθερα, ανέφερε χθες ότι είναι “η καλύτερη υποψήφια” για να διαδεχθεί τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, λίγο πριν την Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της ΕΕ που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες.

Το κόμμα Venstre του Ράσμουσεν και το Radikale Venstre της Βέσταγκερ -που αμφότερα ανήκουν στην πολιτική ομάδα Συμμαχία Φιλελευθέρων και Δημοκρατών για την Ευρώπη (ALDE) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο– πήγαν πολύ καλά στις Ευρωεκλογές.

Ενόψει της χθεσινής Συνόδου, ο Ράσμουσεν συζήτησε την υποψηφιότητα της Βέσταγκερ με την επικεφαλής του Σοσιαλδημοκρατικου Κόμματος της Δανίας (που ανήκει στην αντιπολίτευση), Μέτε Φρέντερικσεν, που επίσης βγήκε ενισχυμένο στην εκλογική αναμέτρηση της Κυριακής. Ο μεγάλος ηττημένος ήταν ένας εκ των κυβερνητικών εταίρων του Ράσμουσεν, το Συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα.

Εάν αυτή η τάση επαναληφθεί και στις κοινοβουλευτικές εκλογές που θα διεξαχθούν στη Δανία στις 5 Ιουνίου, θα ανοίξει ο δρόμος στο Folketing (το κοινοβούλιο της χώρας) για μία συμμαχία του Venstre με τους Σοσιαλδημοκράτες, που υιοθέτησαν σκληρή στάση στο ζήτημα της μετανάστευσης. Σύμφωνα με πηγές των Βρυξελλών, το κόμμα της Βεστάγκερ είναι πιθανό να παρέχει τη στήριξή του ή και να συμμετάσχει σε έναν τέτοιο κυβερνητικό συνασπισμό, , παίρνοντας, ωστόσο, σαφείς αποστάσεις στο μεταναστευτικό.

Και οι Πράσινοι, όμως, βλέπουν θετικά την υποψηφιότητα της Βέσταγκερ. H Σκα Κέλερ, Spitzenkandidatin (κορυφαία υποψήφια) των ευρωπαίων Πρασίνων για την προεδρία της Επιτροπής, δήλωσε: “Είναι καιρός πια να υπάρξει εξισορρόπηση στις κορυφαίες θέσεις της ΕΕ στην αναλογία ανδρών-γυναικών”. “Εάν θέλουμε να εκπροσωπήσουμε τους ευρωπαίους πολίτες, δεν είναι δυνατόν να αγνοούμε το 50% του πληθυσμού της ΕΕ”, συμπλήρωσε.

Η στήριξη των Πρασίνων κάθε άλλο παρά αυτονόητη είναι. Η Βέσταγκερ είναι μέλος μίας επταμελούς ομάδας Spitzenkandidaten από πλευράς Ευρωπαίων Φιλελευθέρων και όχι από ένα άτομο, καθώς κρίνουν την διαδικασία του κορυφαίου υποψηφίου ως μη δημοκρατική.

Για να εκλεγεί η “tax lady” (“κυρία των φόρων”) και “trust buster” (“αυτή που σπάει τα μονοπώλια”), όπως την αποκαλούν εξαιτίας του πολέμου που άνοιξε στους διαδικτυακούς κολοσσούς αναφορικά με τη φορολόγηση ως Επίτροπος Ανταγωνισμού, δεν αρκεί μόνο η πλειοψηφία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αλλά χρειάζεται να δοθεί και το πράσινο φως από τα κράτη-μέλη. Αυτό δεν είναι βέβαιο ότι θα το πετύχει, καθώς οι ευρωπαίοι ηγέτες έχουν πολλές διαφορετικές απόψεις.

Την Βέσταγκερ υποστηρίζουν πέραν την Δανίας, το Βέλγιο, το Λουξεμβούργο, η Φινλανδία και η Τσεχία.

Δομίνα Διαμαντοπούλου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα