back to top
19 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

19 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Τρίζει η καρέκλα της Αντρέα Νάλες (SPD) έπειτα από τα αποτελέσματα των Ευρωεκλογών

Διαβάστε επίσης

Δυσθυμία επικρατεί στους κόλπους των γερμανών Σοσιαλδημοκρατών (SPD), έπειτα από το αποκαρδιωτικό αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών.

Το κόμμα προσγειώθηκε στο 15,8%, καταλαμβάνοντας την τρίτη θέση, μετά την Ένωση Χριστιανοδημοκρατών/Χριστιανοκοινωνιστών (28,9%) και τους Πρασίνους (20,5%).

Η Νάλες αναλαμβάνει την ευθύνη αλλά δεν παραιτείται

Η Αντρέα Νάλες, επικεφαλής του SPD αλλά και της ΚΟ του κόμματος στο ομοσπονδιακό κοινοβούλιο της Γερμανίας (Bundestag), έχει απορρίψει κατηγορηματικά το ενδεχόμενο παραίτησής της. Κάποιοι φαίνεται, ωστόσο, ότι διαφωνούν.

“Αντιλαμβάνομαι και αποδέχομαι την ευθύνη που έχω (για το αποτέλεσμα). Ακριβώς γι’ αυτόν τον λόγο θέλω να την αναλάβω”, δήλωσε χθες, έπειτα από το πέρας συνεδρίασης των επιτροπών του κόμματος, και συμπλήρωσε: “Οι Ευρωεκλογές αποτελούν κομβικό σημείο”.

Στο κόμμα υπάρχουν ηχηρές φωνές που υποστηρίζουν ότι δεν έχει σημειωθεί η απαιτούμενη πρόοδος έπειτα από τις ομοσπονδιακές εκλογές του 2017. Γι’ αυτό “πρέπει να αντιμετωπίσουμε με την δέουσα σοβαρότητα το ζήτημα των συνεπειών”, επεσήμανε η Νάλες, η οποία ανέλαβε την ηγεσία του SPD τον Απρίλιο του 2018.

Στις Ευρωεκλογές του 2014 οι γερμανοί Σοσιαλδημοκράτες είχαν συγκεντρώσει ποσοστό 27,3%, ενώ στις ομοσπονδιακές που διενεργήθηκαν τον Σεπτέμβριο του 2017 υπό την ηγεσία του Μάρτιν Σουλτς συγκέντρωσαν 20,5%. To 20,5% υπήρξε ιστορικό χαμηλό για το κόμμα του Βίλι Μπραντ και σημείο εκκίνησης της δημοσκοπικής και εκλογικής κατακρήμνισής του, καθώς από τότε ακολούθησαν πολυάριθμες κρατιδιακές εκλογές στη Γερμανία. Φυσικά, το πλήγμα των Ευρωεκλογών είναι το πιο πρόσφατο και, ενδεχομένως, το ισχυρότερο.

Τα πυρά των συντρόφων

Οι σύντροφοι της Νάλες φαίνεται ότι αμφισβητούν το μέλλον της στην ηγεσία. O πρώην επικεφαλής του κόμματος, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, υπογράμμισε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Tagesspiegel: “Οι πάντες και τα πάντα πρέπει να τίθενται υπό έλεγχο“.

Συνεδρίαση για το μέλλον της Νάλες

Πίεση φαίνεται ότι ασκείται και από την κοινοβουλευτική ομάδα του SPD στο Bundestag, στην οποία έχει διατυπωθεί το αίτημα για έκτακτη συνεδρίαση ώστε να συζητηθεί η παραμονή ή μη της Νάλες. Ο σοσιαλδημοκράτης βουλευτής Μίχαελ Γκρος σε επιστολή του που δημοσίευσε η Tagesspiegel γράφει: “Έπειτα από τα λυπηρά και καταστροφικά αποτελέσματα των Ευρωεκλογών για το SPD, πρέπει να αποσαφηνιστεί εάν η κοινοβουλευτική ομάδα θα συνεχίσει να στηρίζει την επικεφαλής του κόμματος ή όχι“.

Το τέλος της υπομονής

Η αριστερή πτέρυγα των Σοσιαλδημοκρατών τονίζει ότι πρέπει να μπουν προϋποθέσεις για τη συνέχιση του κυβερνητικού συνασπισμού με την Ένωση Χριστιανοδημοκρατών/Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU). “Δεν πρέπει να ανεχθούμε άλλα εμπόδια στην συγκυβέρνηση από την CDU/CSU”, γράφουν σε εσωτερικό έγγραφο που συνυπογράφουν ο αντιπρόεδρος του SPD Ραλφ Στέγκνερ και ο αντιπρόεδρος της ΚΟ Ματίας Μιρς μαζί με τον επικεφαλής της νεολαίας του κόμματος Κέβιν Κίνερτ, απόσπασμα του οποίου δημοσίευσε χθες το περιοδικό Der Spiegel.

Οι Σοσιαλδημοκράτες εισήλθαν απρόθυμα το 2018 εκ νέου σε Μεγάλο Συνασπισμό έπειτα από εξουθενωτικές διαπραγματεύσεις, καθώς, εν πολλοίς, αποδίδουν τις κακές εκλογικές τους επιδόσεις στην συγκυβέρνηση με την Άνγκελα Μέρκελ. Η αλήθεια είναι ότι τον τελευταίο χρόνο περίπου βάλλονται σε μεγάλο βαθμό και από την τεράστια άνοδο των Πρασίνων.

Στο εν λόγω έγγραφο γίνεται λόγος για εφαρμογή έως το τέλος του έτους πολιτικών που βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα των Σοσιαλδημοκρατών, έχουν συμφωνηθεί από τον Μεγάλο Συνασπισμό και αφορούν στην περιβαλλοντική πολιτική, τις κατώτερες συντάξεις, τη μετανάστευση, την φορολόγηση της ψηφιακής οικονομίας και την αυστηροποίηση της νομοθεσίας περί αμυντικών εξαγωγών.

Ο Μεγάλος Συνασπισμός έχει ημερομηνία λήξης: το αργότερο τον Σεπτέμβριο του 2021″, συνεχίζουν τα τρία στελέχη του SPD στο κείμενο, αναφερόμενα στις επόμενες ομοσπονδιακές εκλογές, και προσθέτουν: “Εάν χρειαστεί όμως μπορεί να λήξει και νωρίτερα. Δεν έχουμε υπογράψει συμφωνία αιώνιας συνεργασίας”.

Δομίνα Διαμαντοπούλου 

 

 

 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα