back to top
23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Στον «πάγο» λόγω εκλογών οι διαδικασίες για την επιλογή της ηγεσίας της Δικαιοσύνης

Διαβάστε επίσης

«Παγωμένες» μένουν επί του παρόντος οι διαδικασίες που είχαν ξεκινήσει για την επιλογή της ηγεσίας της Δικαιοσύνης.

Οι πολιτικές εξελίξεις, όπως φαίνεται, επηρεάζουν άμεσα και την ολοκλήρωση της διαδικασίας για την ανάδειξη νέου προέδρου και εισαγγελέα Αρείου Πάγου, καθώς και αντιπροέδρων Αρείου Πάγου και Συμβουλίου της Επικρατείας.

Είναι η πρώτη φορά που επί των ημερών μίας κυβέρνησης έχουν δρομολογηθεί οι προβλεπόμενες από το νόμο διαδικασίες για την επιλογή των ανώτατων δικαστικών και εισαγγελικών, για τις θέσεις του Προέδρου και του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου αντίστοιχα, αλλά παραμένει – τουλάχιστον επί του παρόντος – άγνωστο αν θα ολοκληρωθούν άμεσα, ή αν τελικά η «σκυτάλη» για την εκλογή της ηγεσίας της Δικαιοσύνης περάσει στην κυβέρνηση που θα προκύψει μετά τις βουλευτικές εκλογές.

Στο τέλος Ιουνίου αποχωρούν λόγω συμπληρώσεως ορίου ηλικίας τόσο ο Πρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασίλειος Πέππας όσο και η Εισαγγελέας του Ανώτατου Δικαστηρίου Ξένη Δημητρίου.

Ήδη μάλιστα, με βάση το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας από τη διάσκεψη των προέδρων της Βουλής, έχει διαμορφωθεί και η λίστα με τα ονόματα ανώτατων δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών, που φέρονται ως επικρατέστεροι στην κούρσα της διαδοχής και προορίζονται για την κορυφαίες θέσεις στον Άρειο Πάγο.

Το ερώτημα που γεννάται όμως είναι αν η παρούσα κυβέρνηση, με βάση το διαμορφούμενο σκηνικό μετά τις πρόσφατες πολιτικές εξελίξεις, θέλει να αναλάβει εκείνη το βάρος μίας τέτοιας επιλογής, που θα έχει βάθος τουλάχιστον διετίας και συμπίπτει χρονικά με μία περίοδο όπου εκκρεμούν ενώπιον της Δικαιοσύνης μία σειρά από πολύ σοβαρές υποθέσεις με πολιτικό πρόσημο.

Και ενώ με ενδιαφέρον αναμένονται οι όποιες κυβερνητικές αποφάσεις στη «σκακιέρα» της Δικαιοσύνης, με εξίσου μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται η τύχη των Σχεδίων του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δύο Κώδικες έχουν … πάρει το δρόμο για τη Βουλή. Γι΄ αυτό και νομικοί επισημαίνουν πως ένα τέτοιο νομοθέτημα δεν θα έπρεπε να σταματήσει λίγο πριν την κόψη του νήματος, λόγω της εκλογικής διαδικασίας, αλλά να ολοκληρωθεί η θέσπισή του.

Μίνα Μουστάκα

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα