back to top
23 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

23 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Reuters: η ήττα του Τσίπρα ευνοεί την ελληνική οικονομία

Διαβάστε επίσης

H  ήττα του Αλέξη Τσίπρα έχει θετικό αντίκτυπο στην ελληνική οικονομία, αναφέρει σε άρθρο του το Reuters Breakingviews.

Όπως επισημαίνεται χαρακτηριστικά, τα χαμηλά ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές και τις περιφερειακές εκλογές οδήγησαν τον έλληνα πρωθυπουργό στην προκήρυξη πρόωρων εκλογών, στις οποίες πιθανότατα το κόμμα του θα ηττηθεί από τη Νέα Δημοκρατία.

Το αποτέλεσμα δεν θα ήταν καλύτερο για το κυβερνών κόμμα, εάν οι εκλογές διεξάγονταν αργότερα. Αντιθέτως, θα ήταν περισσότερες οι πιθανότητες να γίνουν και άλλα πολιτικά σφάλματα από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει παρουσιάσει σειρά μέτρων με στόχο να προσελκύσει ψηφοφόρους. Στα μέσα Μαΐου, οι βουλευτές ενέκριναν μείωση του ΦΠΑ σε τρόφιμα και ενέργεια και παροχή επιδόματος σε 2,5 εκατ. συνταξιούχους. Ο Αλέξης Τσίπρας επιμένει, ωστόσο, ότι η Ελλάδα θα τηρήσει την υπόσχεσή της να εμφανίσει πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ μέχρι το 2022.

“Η αλήθεια είναι ότι η Αθήνα έχει αρκετό δημοσιονομικό περιθώριο και ίσως πετύχει τον δημοσιονομικό στόχο φέτος. Οι παροχές, όμως, συνοδεύονται επίσης και από την στασιμότητα σε κάποιες μεταρρυθμίσεις“, επισημαίνεται.

Η κυβέρνηση έχει ακυρώσει τις μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό το 2018 και σε έκθεσή του το ΔΝΤ τον Μάρτιο εξέφρασε ανησυχία για τη μειωμένη ανθεκτικότητα της αγοράς εργασίας και τις πιέσεις από την αύξηση των μισθών.

Οι πρόωρες εκλογές θα βάλουν τέλος στην εκτροπή τής πολιτικής της Αθήνας από τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει. Στην φιλική προς τις επενδύσεις και την επιχειρηματικότητα ατζέντα του επικεφαλής της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκου Μητσοτάκη, οφείλονται η αύξηση των τιμών των ελληνικών ομολόγων και η ανοδική τροχιά του χρηματιστηρίου, που σημειώνονται από την στιγμή που προκηρύχθηκαν οι πρόωρες εκλογές.

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα