back to top
13 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

13 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Νέα άφιξη για φαγητό, ποτό και αλληλεγγύη στο κέντρο της πόλης

Διαβάστε επίσης

Ένα νέο μπαρ-εστιατόριο με καλά ποτά, καλό φαγητό και καλό σκοπό, ανοίγει στο εμπορικό τρίγωνο της Αθήνας, την ερχόμενη Τετάρτη 29 Μαΐου.

Το σπίτι της Σχεδίας

Πρόκειται για το νέο πρότζεκτ της «Σχεδίας», το οποίο ξεκινά με 17 προσλήψεις ατόμων με κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα, στην οδό Κολοκοτρώνη 56. Ο σεφ Λευτέρης Λαζάρου έχει ήδη φτιάξει το μενού και εκπαιδεύει το προσωπικό. Ο Bartender Πέτρος Μυτιληναίος έχει αναλάβει να διδάξει τα μυστικά της επιτυχίας στην μπάρα. Ο χώρος είναι προσβάσιμος για άτομα με αναπηρία και διακοσμημένος με δημιουργίες του «Σχεδία Art».

Σε ένα ιστορικό κτίριο της οδού Κολοκοτρώνη, απέναντι από τη στοά Κουρτάκη, βρίσκεται πλέον το σπίτι της Σχεδίας. Εκεί στεγάζονται τα γραφεία του περιοδικού δρόμου «Σχεδία», το εργαστήριο, πωλητήριο και εκθετήριο του «Σχεδία Αρτ» και το νέο εστιατόριο-μπαρ. Πυρετώδεις είναι οι προετοιμασίες των ανθρώπων της Σχεδίας ώστε να είναι όλα έτοιμα την ερχόμενη Τετάρτη.

45 «φωτεινά» σπιτάκια

Ο χώρος είναι φτιαγμένος με μεράκι και άποψη. Τα 45 φωτιστικά δημιουργίες των ανθρώπων του «Σχεδία Art» απεικονίζουν σπιτάκια και συμβολίζουν τους 45 άστεγους συμπολίτες μας, πωλητές της Σχεδίας, που  βρήκαν σπίτι.

sxedia_home

Ξαναφτιάχνοντας τη ζωή

«Αυτό που μας έδινε κουράγιο και μας συγκινούσε, αυτές τις μέρες με τις δυσκολίες τις οποίες αντιμετωπίσαμε, γραφειοκρατικές και μη, που έχει ένα τέτοιο εγχείρημα, ήταν η αξιοθαύμαστη εξέλιξη των ανθρώπων που εκπαιδεύονταν στην μαγειρική» επισημαίνει ο Χρήστος Αλεφάντης διευθυντής σύνταξης του περιοδικού δρόμου «Σχεδία». «Εκπαιδεύτηκαν από το μηδέν και φτιάχνουν πιάτα επιπέδου Λευτέρη Λαζάρου. Στις προσλήψεις που κάναμε προτεραιότητα είχαν οι πωλητές της Σχεδίας που εκδήλωσαν ενδιαφέρον και οι άνθρωποι άνω των πενήντα χρόνων, οι οποίοι είναι σχεδόν αποκλεισμένοι από την αγορά εργασίας. Απευθυνθήκαμε και στις δομές του δήμου της Αθήνας και στην Praksis ενώ για το μπαρ απευθυνθήκαμε σε νέους bartenders».

sxedia_home
Το εργαστήριο «Σχεδία art»

Προσβασιμότητα

Ο χώρος κατασκευάστηκε έτσι ώστε να είναι προσβάσιμος σε άτομα με αναπηρία. Το μπαρ σε κάποιο σημείο του είναι χαμηλότερο για ανθρώπους που χρησιμοποιούν αμαξίδιο. Υπάρχει τουαλέτα ειδικά σχεδιασμένη για ΑμεΑ και το εκπληκτικότερο, κατά την διάρκεια της ξενάγησης μου στον πολυχώρο της Σχεδίας, οι σερβιτόροι(κάποιοι εξ΄αυτών φορώντας μαύρα μαντήλια στα μάτια) εκπαιδεύονταν πως να συμπεριφέρονται και να βοηθούν άτομα χωρίς όραση.

«Σκοπός μας είναι να έρχεται ο κόσμος γιατί του αρέσει το φαγητό, το ποτό, η μουσική και η ατμόσφαιρα πέρα από το γεγονός ότι πρόκειται για ένα εγχείρημα με κοινωνικό αντίκτυπο και μια πράξη αλληλεγγύης. Θέλουμε ο επισκέπτης να έρχεται έτσι κι αλλιώς να περνάει καλά και περνώντας καλά να βοηθάει και κάποιους ανθρώποις να σταθούν στα πόδια τους» τονίζει ο κ. Αλεφάντης.

Καλλιόπη Ασλανίδου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα