back to top
16.8 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

16.8 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Ευρωεκλογές: ανησυχητικά χαμηλά ποσοστά για CDU/CSU και SPD

Διαβάστε επίσης

Πόσο θα αντέξει ακόμη ο Μεγάλος Συνασπισμός; Η Άνγκελα Μέρκελ; Η Άνεγκρετ Κραμπ-Κάρενμπαουερ; Η Αντρέα Νάλες;

Τα αποτελέσματα των Ευρωεκλογών ήταν αποκαρδιωτικά για τους δύο κυβερνητικούς εταίρους. Η Ένωση Χριστιανοδημοκρατών/Χριστιανοκοινωνιστών σημείωσε ιστορικό χαμηλό με ποσοστό μόλις 28,7%, ενώ και οι Σοσιαλδημοκράτες δεν κατάφεραν να ξεπεράσουν το 15,6%, τερματίζοντας στην τρίτη θέση.

Νικητές της βραδιάς αναδεικνύονται οι Πράσινοι, που με 20,7% παγιώνονται στην δεύτερη θέση. Τέταρτη δύναμη είναι η ακροδεξιά Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) με ποσοστό 10,8% και ακολουθούν H Αριστερά και οι Φιλελεύθεροι με 5,5%.

Κρίσιμες θα είναι για τη συνέχιση του Mεγάλου Συνασπισμού, αλλά και το μέλλον της καγκελαρίου Μέρκελ και των επικεφαλής των δύο κυβερνητικών εταίρων -Κραμπ-Κάρανπμουερ και Νάλες, οι κρατιδιακές εκλογές που θα πραγματοποιηθούν τον Σεπτέμβριο στο Βρανδεμβούργο, την Σαξονία και την Θουριγγία.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει ο τρόπος με τον οποίο ψήφισαν οι κάτοικοι των εν λόγω κρατιδίων στις Ευρωεκλογές. Στο Βρανδεμβούργο η AfD ήρθε πρώτη στις Ευρωεκλογές. Και στην Σαξονία, όπου στις κρατιδιακές εκλογές του 2017 η AfD ήρθε πρώτη, αναδείχθηκε σε ισχυρότερη δύναμη στις Ευρωεκλογές με ποσοστό 25,3% έναντι 23% των Χριστιανοδημοκρατών (CDU).

Στην Θουριγγία μπορεί η CDU να ήρθε πρώτη, αλλά οριακά. Κατάφερε να συγκεντρώσει 24,7% έναντι 22,5% που συγκέντρωσε το ακροδεξιό κόμμα.

Οι τρεις αυτές εκλογικές αναμετρήσεις θα μπορούσαν να αποδειχθούν καθοριστικές για το πολιτικό σκηνικό σε ομοσπονδιακό επίπεδο, καθώς θα μπορούσαν να θέσουν εν αμφιβόλω την ηγεσία των Μέρκελ, Κραμπ-Κάρανμπαουερ και Νάλες.

Δομίνα Διαμαντοπούλου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα