back to top
14.9 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

14.9 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Δηλώσεις πολιτικών αρχηγών, υποψηφίων δημάρχων και περιφερειαρχών

Διαβάστε επίσης

Τα εκλογικά τους δικαιώμτα άσκησαν οι πολιτικοί αρχηγοί, υποψήφιοι δήμαρχοι και περιφερειάρχες.

«Σε μια περίοδο κατά την οποία δυνάμεις λαϊκισμού και ρατσισμού επιβουλεύονται ευθέως και απροκαλύπτως το ευρωπαϊκό οικοδόμημα και επιχειρούν να το κατεδαφίσουν, σε μια περίοδο κατά την οποία άλλοι λαοί χωρίς να έχουν υποστεί θυσίες εγκαταλείπουν δυστυχώς το σκάφος της Ευρώπης αποδεικνύοντας ότι ταξίδευαν σε αυτό με σημαίες ευκαιρίας, είναι η ώρα εμείς οι Έλληνες με την ετυμηγορία μας να αποδείξουμε πόσο συνειδητοποιημένοι Ευρωπαίοι είμαστε», τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος αφού άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα.

Και πρόσθεσε: «Ότι είμαστε αποφασισμένοι να συμβάλλουμε, στο μέτρο που μας αναλογεί, για την ενοποίησης της Ευρώπης, προκειμένου η Ευρώπη να διαδραματίσει το ρόλο που της αναλογεί. ‘Οχι μόνο για τους λαούς της αλλά για να διαδραματίσει ένα δημιουργικό, πλανητικό ρόλο, ευεργετικό για ολόκληρη την ανθρωπότητα».

Ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, άσκησε το εκλογικό δικαίωμά του στη Νέα Ερυθραία λίγο μετά τις 9 το πρωί και αμέσως μετά τόνισε τη σημασία αυτών των εκλογών, μιλώντας στους δημοσιογράφους.

«70.000 συμπολίτες μας πανελλαδικά συμμετέχουν στις δημοτικές, περιφερειακές, κοινοτικές εκλογές και τις ευρωεκλογές. Αυτές οι εκλογές είναι πολύ κρίσιμες ιδιαίτερα για την Ευρώπη και το μέλλον της, αλλά και εξαιρετικά σημαντικές για τους περιφερειάρχες και τους δημοτικούς άρχοντες», τόνισε ο κ. Βούτσης. «Η χώρα βγαίνει κατά γενική ομολογία από τις μνημονιακές δεσμεύσεις και σιγά σιγά βγαίνει από την κρίση. Αρα τα θέματα ανάπτυξης και περιβάλλοντος είναι σε πρώτη γραμμή. Ολοι θα έχουν τον ρόλο τους μετά τις εκλογές», δήλωσε ακόμη ο κ. Βούτσης και συμπλήρωσε ότι πρέπει να γίνουν προοδευτικές επιλογές.

«Σήμερα είναι μια όμορφη μέρα για την Ελλάδα είναι μια μέρα δημοκρατίας» δήλωσε ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος, στο 1ο δημοτικό σχολείο της Κυψέλης.

«Οι πολίτες αποφασίζουν για τους δήμους τις περιφέρειες, τους εκπροσώπους που θα στείλουν στην ευρωβουλή» συνέχισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε «είναι όμως και μέρα ευθύνης των πολλών, είναι μέρα ευθύνης του καθενός και της καθεμιάς να υπερασπιστεί τις θυσίες και τους κόπους του ελληνικού λαού».

«Είναι μέρα ευθύνης να επικυρώσει ο καθένας και η καθεμία και να εγκρίνει και να προστατεύσει την πορεία ανάκαμψης της οικονομίας, αλλά και τα μέτρα στήριξης και ελάφρυνσης της κοινωνικής πλειοψηφίας. Να μην αφήσει καμία χαραμάδα, καμία κερκόπορτα ανοιχτή σε κανέναν την επόμενη μέρα να τα πάρει πίσω ή να τα αμφισβητήσει. Σε κανέναν, είτε εντός, είτε εκτός της χώρας», είπε ο πρωθυπουργός.

«Είναι η ώρα της ευθύνης των πολλών για το σήμερα και το αύριο του τόπου» υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας.

«Σήμερα ο λόγος περνάει στους πολίτες. Εμπιστεύομαι απόλυτα την κρίση τους και είμαι σίγουρος ότι αύριο θα ξημερώσει μια νέα φωτεινή μέρα για την πατρίδα μας», δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης αμέσως μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος στην Κηφισιά.

«Χαίρομαι που βλέπω μεγάλη συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία και θέλω να ευχαριστήσω τις εφορευτικές επιτροπές, τους δικαστικούς αντιπροσώπους που υποστηρίζουν αυτή την δημοκρατική διαδικασία των εκλογών», πρόσθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Σήμερα οι πολίτες, με την ψήφο τους αλλάζουν σελίδα στην Ευρώπη και στην Ελλάδα. Κλείνουν την πόρτα στην ακροδεξιά και τον λαϊκισμό και ανοίγουν τον δρόμο για προοδευτικές εξελίξεις στη χώρα μας», δήλωσε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά μετά την άσκηση του εκλογικού της δικαιώματος στο 100ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών.

«Ελπίζουμε σήμερα ο ελληνικός λαός να κάνει την επιλογή που θα τον βοηθήσει να δυναμώσει τη δική του φωνή παντού και σε τοπικό επίπεδο, στους δήμους και σε περιφερειακό και πανελλαδικό, αλλά και πανευρωπαϊκό. Καλή δύναμη και υγεία σε όλους και όλες» δήλωσε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος.

Στο 2ο Γυμνάσιο Χαϊδαρίου άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα πριν απο λίγο ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης ο οποίος απευθυνόμενος κυρίως στους νέους τους προέτρεψε να προσέλθουν στις κάλπες λέγοντας χαρακτηριστικά: Για να γεννηθούμε ένα σπερματοζωάριο δεν δείλιασε και έφυγε μπροστά, μην μείνεις πίσω, ψήφισε.

Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, Πάνος Καμμένος, πήγε λίγο πριν από τις 8:30 στο 2ο δημοτικό σχολείο Γλυφάδας, προκειμένου να ψηφίσει για τις εκλογές. «Είναι μια γιορτή για τη δημοκρατία, εύχομαι να εκλεγούν οι πιο ικανοί, οι πιο εργατικοί και οι πιο έντιμοι», δήλωσε ο κ. Καμμένος, ο οποίος απαντώντας σε σχετική ερώτηση αναφέρθηκε και στις εξελίξεις που θα φέρει η ετυμηγορία της κάλπης.

«Οι εξελίξεις θα έρθουν μετά τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών, για να οδηγηθούμε πολύ γρήγορα στις εθνικές εκλογές», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Καμμένος, ενώ σημείωσε ακόμη «Ας αφήσουμε τους πολίτες να εκφραστούν. Εχουν περισσότερη σοφία από τους πολιτικούς».

Να τιμωρήσει όσους ψήφισαν τη Συμφωνία των Πρεσπών κάλεσε τον ελληνικό λαό ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης, κατά την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος.

«Πρέπει να τιμωρηθούν όσοι ψήφισαν Πρέσπες, γιατί πρόδωσαν τη Μακεδονία μας και την Ελλάδα» τόνισε, χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, απηύθυνε έκκληση προς τους ψηφοφόρους να καταψηφίσουν τα δύο μεγάλα κόμματα, ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Δημοκρατία.

«Πάντα μαχόμουν εναντίον του δικομματισμού. Αλέξης Τσίπρας και Κυριάκος Μητσοτάκης πρέπει να υποστούν ράπισμα, γιατί συντηρούν αυτό το “καρκίνωμα”» έσπευσε να προσθέσει.

Το εκλογικό του δικαίωμα άσκησε ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς και υπουργός Τουρισμού Θανάσης Θεοχαρόπουλος, στις 8 το πρωί στο στο 13ο Δημοτικό Σχολείο Βέροιας.

«Ο ελληνικός λαός σήμερα ψηφίζει και αποφασίζει για την πορεία της χώρας μέσα στην Ε.Ε. Ενα αριστερό προοδευτικό ρεύμα με σταθερό ευρωπαϊκό προσανατολισμό σήμερα είναι περισσότερο αναγκαίο από ποτέ. Ένας ισχυρός προοδευτικός πόλος απέναντι στην ακροδεξιά, στον νεοφιλελευθερισμό και στις συντηρητικές δυνάμεις» δήλωσε ο κ. Θεοχαρόπουλος.

Και πρόσθεσε: «Με την Προοδευτική Συμμαχία με τον ΣΥΡΙΖΑ εμείς αποδεικνύουμε στην πράξη ότι η συνεργασία σε προγραμματική βάση είναι ο δρόμος για την επίλυση των πολυσύνθετων προβλημάτων της χώρας. Σήμερα είναι ο ελληνικός λαός που αποφασίζει μεταξύ της προοδευτικής και της συντηρητικής παράταξης καθώς και ποιες δυνάμεις θα εκφράσουν την πλειοψηφία του προοδευτικού χώρου. Και έχουμε εμπιστοσύνη στην κρίση του».

«Είμαστε βέβαιοι ότι όλα θα κυλήσουν ομαλά», τόνισε, σε δηλώσεις που έκανε σήμερα το πρωί στην Καλαμάτα, ο υπουργός Εσωτερικών, Αλέξης Χαρίτσης, αμέσως μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος.

«Είναι η πρώτη φορά που το ελληνικό κράτος καλείται να διοργανώσει μία τετραπλή εκλογή με τέσσερις ταυτόχρονες κάλπες. Έχει προηγηθεί μία πολύ σημαντική, κοπιώδης θα έλεγα προεργασία, στο υπουργείο Εσωτερικών, έτσι ώστε να ενεργοποιηθεί το σύνολο του κρατικού μηχανισμού που είναι επιφορτισμένο με την προετοιμασία των εκλογών» ανέφερε ο κ. Χαρίτσης και πρόσθεσε: «Είμαστε βέβαιοι ότι όλα θα κυλήσουν ομαλά. Όπως είναι άλλωστε γνωστό, οι εκλογές αυτές θα διεξαχθούν για πρώτη φορά σε δύο τμήματα προς διευκόλυνση των ψηφοφόρων, αλλά και των δικαστικών αντιπροσώπων. Έχουμε προχωρήσει σε μία σειρά από άλλες τεχνικές βελτιώσεις, έτσι ώστε το έργο των ανθρώπων που εργάζονται σήμερα, δηλαδή των δικαστικών αντιπροσώπων και των μελών των εφορευτικών επιτροπών, να γίνει πιο εύκολο».

Αναφερόμενος στις σημερινές εκλογές, τόσο για το Ευρωκοινοβούλιο, όσο και για την αυτοδιοίκηση, υπογράμμισε: «Σήμερα είναι μία πολύ κρίσιμη πολιτική διαδικασία. Πολύ κρίσιμη καταρχάς για την Ευρώπη. Μία Ευρώπη, η οποία, είτε θα γίνει πιο κοινωνική και πιο δημοκρατική είτε θα πάψει να υπάρχει και οι ευρωπαϊκοί λαοί καλούνται να πάρουν ιστορικές αποφάσεις.

Επίσης, είναι μία κρίσιμη εκλογική μάχη για την αυτοδιοίκηση, έτσι ώστε στα νέα περιφερειακά και δημοτικά συμβούλια να εκφράζονται με γνήσιο τρόπο η βούληση και η επιθυμία των τοπικών κοινωνιών και να πάψει να ισχύει η αρχή του ενός ανδρός που πολλές φορές είδαμε στο παρελθόν.

Βεβαίως είναι μία πολύ κρίσιμη πολιτική μάχη για να συνεχιστεί η προσπάθεια που έχει ξεκινήσει από την κυβέρνηση όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα για την επούλωση των πληγών της κρίσης, για την ενίσχυση της αναπτυξιακής προοπτικής της ελληνικής οικονομίας και για την αποκατάσταση του αισθήματος δικαίου στους Έλληνες πολίτες.

Είμαστε βέβαιοι ότι οι Έλληνες πολίτες έχοντας επίγνωση της ιστορικότητας αυτής της εκλογής θα προσέλθουν μαζικά στην κάλπη, γιατί γνωρίζουν πολύ καλά ότι την ιστορία την γράφουν οι παρόντες και μόνο και θα δώσουν σε αυτά τα πολύ κρίσιμα διλήμματα μία ξεκάθαρη προοδευτική, αριστερή και αντιφασιστική απάντηση».

«Σήμερα ψηφίζουμε. Πρώτο μας μέλημα η ήττα του φασισμού. Να στείλουμε το μήνυμα σε όλη την Ευρώπη για ανατροπή του συντηρητισμού και ισχυρή σοσιαλδημοκρατία. Για μια Ευρώπη με κοινωνική δικαιοσύνη, αλληλεγγύη και αξιοπρεπείς δουλειές για όλους», δήλωσε ο υποψήφιος Ευρωβουλευτής με το Κίνημα Αλλαγής Γιώργος Καμίνης, μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος.

Υποψήφιοι Περιφερειάρχες

Στο 3ο Γυμνάσιο Αμαριουσίου ψήφισε πριν από λίγο ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης.

Ο κ. Πατούλης, μετά την ψηφοφορία, σημείωσε ότι οι σημερινές εκλογές σηματοδοτούν μια «νέα αρχή για την Αττική» και πρόσθεσε ότι το κύριο για τον ίδιο και την παράταξή του είναι «να δημιουργήσουν στους πολίτες την αισιοδοξία ότι, μέσα από έργο, θα προχωρήσουμε μπροστά».

«Από σήμερα κιόλας γυρίζουμε σελίδα, γυρίζουμε την πλάτη στο παρελθόν που μας πλήγωσε», δήλωσε ο υποψήφιος περιφερειάρχης Γιάννης Σγουρός εξερχόμενος από το εκλογικό τμήμα στη Νέα Σμύρνη, όπου ψήφισε.

Πρόσθεσε, πως πλέον «όλοι έχουν αντιληφθεί, ότι η επιλογή περιφερειάρχη είναι μια πολύ σημαντική απόφαση, μια απόφαση, που δεν πρέπει να παίρνουμε αψήφιστα» και ότι «στις περιφερειακές εκλογές δεν κρίνονται οι εκλογικές εντυπώσεις, αλλά κάτι πολύ μεγαλύτερο».

Ο κ. Σγουρός κατήγγειλε, πως το πρωί στο 1284 εκλογικό τμήμα στην Εκάλη δεν έδωσαν το ψηφοδέλτιο της παράταξης «Ανεξάρτητη Αυτοδιοίκηση Αττικής», στην οποία ο ίδιος είναι επικεφαλής, και ζήτησε από το υπουργείο Εσωτερικών να μην επαναληφθεί παρόμοιο φαινόμενο.

«Αυτό είναι το γούρικο ψηφοδέλτιο», είπε ο κ. Σγουρός όταν έριχνε το φάκελο στην κάλπη των περιφερειακών εκλογών.

Υποψήφιοι Δήμαρχοι Αθήνας

«Όλες αυτές τις εβδομάδες μιλάγαμε εμείς. Τώρα είναι η σειρά των Αθηναίων να μιλήσουν. Χαίρομαι πολύ διότι η συμμετοχή είναι πολύ μεγάλη και μου δίνεται η ευκαιρία να καλέσω τους πάντες, όποιον κι αν θέλουν να εμπιστευτούν, να επιλέξουν να έρθουν στις κάλπες. Διότι σήμερα κάνουμε όλοι μαζί μια νέα αρχή για μια πόλη η οποία να μας χωράει όλους, να μας αγαπάει και να την αγαπάμε, μια πόλη να μας συμφιλιώνει, να μας ενώνει» δήλωσε ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης.

Ο κ. Μπακογιάννης επισκέφθηκε στις 12 το μεσημέρι το 9ο γυμνάσιο Αθήνας στα Κάτω Πετράλωνα και ενημερώθηκε για την εκλογική διαδικασία, ενώ το εκλογικό του δικαίωμα το άσκησε στην Βελωτά Ευρυτανίας, την γενέτειρα του πατέρα του, Παύλου Μπακογιάννη στις 7 το πρωί.

«Για πρώτη φορά ψήφισε η κόρη μου η Τατιάνα, Νιώθεις την ευθύνη στα μάτια τους . Έγινε το πρώτο βήμα. Έχουμε και την άλλη Κυριακή. Είμαστε περήφανοι, κάναμε πολιτισμένη καμπάνια. Οι υποψήφιοι δώσαμε διαφορετικό παράδειγμα πολιτικού πολιτισμού», δήλωσε ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων, Παύλος Γερουλάνος, αμέσως μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος, στο Α’ Δημοτικό Σχολείο Αθηνών, στο Παγκράτι.

Όπως είπε ο κ. Π. Γερουλάνος «ψηφίζουμε για δήμαρχο, όχι για κόμματα» και κατέληξε λέγοντας ότι το σημαντικό είναι να καταλάβουμε ότι στα χέρια του επόμενου δημάρχου θα είναι μία από τις πιο κρίσιμες εποχές για την Αθήνα. Γι αυτό πιστεύω ότι πρέπει να στηριχθεί ο Συνδυασμός “Αθήνα είσαι Εσύ”».

«Είναι μια σημαντική μέρα. Πιστεύουμε ότι θα είναι μια όμορφη μέρα για την Αθήνα. Θα καταφέρουμε να φτιάξουμε μια πόλη πιο ανοιχτή, πιο δημοκρατική, αντιφασιστική», δήλωσε ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων Νάσος Ηλιόπουλος, αμέσως μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος, στο 53ο Λύκειο στα Σεπόλια.

Στη Ριζούπολη και συγκεκριμένα στο 34ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος δήμαρχος Αθήνας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

«Σήμερα μπορούμε να κάνουμε ένα αποφασιστικό βήμα μπροστά. Για ένα δήμο που διεκδικεί, για ένα δήμο που, στηριγμένος στους εργαζομένους του, βελτιώνει την καθημερινότητα του λαού αυτής της πόλης, που δοκιμάζεται από την πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ. Είναι δυνατό αυτό το βήμα. Καλούμε τον κόσμο να το κάνει», δήλωσε.

Υποψήφιοι Δήμαρχοι Πειραιά

Στο 10ο Γυμνάσιο Πειραιά άσκησε το πρωί το εκλογικό του δικαίωμα, ο υποψήφιος και νυν δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης.

Ο επικεφαλής του συνδυασμού «Πειραιάς Νικητής» έφθασε στο εκλογικό κέντρο με τη σύζυγό του και τα δύο παιδιά τους.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους ο κ. Μώραλης τόνισε: «Νομίζω ότι είναι κορυφαία στιγμή σε μια δημοκρατία, για τη χώρα, για την πόλη μας. Μια σημαντική μέρα. Η εκλογική διαδικασία εξελίσσεται ομαλά, παράλληλα με τα προβλήματα που έχουμε, λόγω του ότι για πρώτη φορά αντιμετωπίζουμε τέσσερις κάλπες με αποτέλεσμα να ταλαιπωρείται λίγο ο κόσμος ώσπου να ενημερωθεί. Νομίζω ότι η εκλογική διαδικασία εξελίσσεται ομαλά. Όσον αφορά τον Πειραιά, οι Πειραιώτες θα δώσουν την ψήφο τους στον “Πειραιά Νικητή”, την εμπιστοσύνη τους, όπως και πριν από πέντε χρόνια το 2014, προκειμένου να συνεχίσουμε την καλή δουλειά που κάνουμε, να συνεχίσουμε την ανάπτυξη που φέραμε στην πόλη και για έναν Πειραιά νικητή, για έναν Πειραιά με αισιοδοξία, έναν Πειραιά της προόδου».

Εξερχόμενος του 9ου εκλογικού κέντρου Πειραιά, 1ο Λύκειο,  ο υποψήφιος δήμαρχος Πειραιά Νίκος Μπελαβίλας δήλωσε:

«Εδώ υπήρχε το σχολείο του παππού μου, και του πατέρα μου, το άλλοτε 2ο Γυμνάσιο Αρρένων Πειραιά. Αυτό όμως είναι και το σχολείο που εγώ έμαθα γράμματα. Τους χρωστώ αυτό που είμαι σήμερα. Επιτρέψτε μου να αφιερώσω σε εκείνους, στον πατέρα μου, στους δασκάλους μου, τη σημερινή ψήφο για τη μεγάλη δημοκρατική αλλαγή στον Πειραιά. Μία ψήφο που θα αθροιστεί δίπλα σε άλλες πολλών χιλιάδων αποφασισμένων συνδημοτών μας. Που θα μας φέρει ξανά σε έναν Πειραιά για Όλους και όχι για λίγους».

Στο 1ο Λύκειο Καλλίπολης Πειραιά, στο εκλογικό τμήμα 5138, ψήφισε, συνοδευόμενος από τις δύο κόρες του, ο υποψήφιος δήμαρχος Πειραιά και επικεφαλής του συνδυασμού ΠΕΙΡΑΙΑΣ ΠΟΛΗ ΠΡΟΤΥΠΟ, Νίκος Βλαχάκος.

Ο υποψήφιος δήμαρχος που στηρίζεται από τη Νέα Δημοκρατία, χαμογελαστός και αισιόδοξος για το αποτέλεσμα της κάλπης έκανε την εξής δήλωση:

«Σήμερα οι Πειραιώτες προσέρχονται με αίσθημα ευθύνης, προκειμένου να εκλέξουν τον επόμενο δήμαρχο, Πειραιώτη, ο οποίος θα είναι σε θέση να αντιμετωπίσει τα προβλήματά τους, όπως είναι η καθαριότητα, το κυκλοφοριακό και η ασφάλεια της πόλης.

Είμαι πεπεισμένος ότι θα κάνουμε τον Πειραιά Πόλη Πρότυπο! Σας ευχαριστώ πολύ».

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα